Микола Чечоткін: «Піротехніки ДСНС своєчасно і в повному обсязі очистили від боєприпасів територію Балаклії та прилеглих населених пунктів» (ФОТО)

clock
19.05.2017 09:00

Сьогодні, 19 травня, віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко спільно з головою ДСНС Миколою Чечоткіним та головою Харківської ОДА Юлією Світличною оглянули ділянки розмінування і очищення територій від боєприпасів та стан виконання відновлювальних робіт у житловому масиві «Нафтовик». По завершенню огляду вони прийняли акт виконаних робіт з очищення території Балаклії та прилеглих населених пунктів від боєприпасів.

«Ніхто цю територію залишати не збирається. Громадяни вже можуть відчувати себе в безпеці. С свідченням цього є те, що сільськогосподарські роботи розпочалися вчасно і фермери активно працюють на полях», – зазначив віце-прем'єр-міністр України.

Своєю чергою голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін зауважив, що з перших хвилин виникнення надзвичайної ситуації на 65 арсеналі ЗСУ рятувальники та піротехніки ДСНС терміново розпочали вживати невідкладні заходи для мінімізації негативних наслідків, Уряд країни ввів в дію План з розмінування та очищення забруднених боєприпасами та їх залишками територій у 10-кілометровій зоні навколо арсеналу.

«Наразі всі заходи Плану виконані в повному обсязі і з впевненістю можна сказати, що небезпека з територій, які були забруднені вибухонебезпечними предметами повністю знята. Хочу ще раз подякувати всьому особовому складу Служби за той неоціненний вклад, який вніс кожен рятувальник, пожежний та піротехнік у боротьбі з надзвичайною ситуацією та повернення спокою і нормальних умов життєдіяльності на цій землі», – сказав Микола Чечоткін.

У подальшому ДСНС відповідно до своїх повноважень забезпечить постійний моніторинг за станом очищеної території та оперативне реагування у разі виявлення вибухонебезпечних предметів. Крім того, здійснюватиме супровід у 2017 році сільськогосподарських робіт на територіях, які були забрудненні вибухонебезпечними предметами внаслідок виникнення надзвичайної ситуації. Також рятувальники спільно із місцевими органами влади проводитимуть інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, насамперед, з дітьми шкільного віку, щодо правил поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

За віддані та професійні дії Голова ДСНС нагородив рятувальників 42-ї пожежної частини м. Балаклія іменними годинниками.

Довідка. Площа зони забруднення вибухонебезпечними предметами складала близько 31,4 тисяч гектарів: площа 65 арсеналу − 468 гектарів (зона відповідальності ЗСУ); площа м. Балаклія та дев’яти прилеглих населених пунктів − 1,4 тисяч гектарів. (зона відповідальності ДСНС); площа сільськогосподарських угідь та інших земель − 29,5 тисяч гектарів (зона відповідальності ДСНС). Виконання робіт з очищення території від боєприпасів здійснювалось Зведеним піротехнічним загоном ДСНС чисельністю 135 осіб та 50 одиниць техніки, зокрема 103 піротехніками та 40 одиницями спеціальної техніки. За час робіт піротехніки ДСНС вилучили близько 29 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Прес-служба ДСНС України

Схожі матеріали