Меморандум ДСНС – НАТО: як українські рятувальники поглиблюють практичне співробітництво з Альянсом

clock
12.11.2020 11:51

В 1997 році був підписаний Меморандум з НАТО про взаєморозуміння щодо планування при надзвичайних ситуаціях цивільного характеру та готовності до катастроф, який і досі продовжує діяти.

На сьогоднішній день це дає можливість:

  • розширювати та зміцнювати обопільне співробітництво  між  Україною  та  НАТО,  і зокрема,  розвивати і зміцнювати співробітництво та консультації в галузі планування при надзвичайних  ситуаціях  цивільного  характеру  та  готовності  до катастроф.
  • поглиблювати  та  розширяти практичне співробітництво  задля  поліпшення національних  механізмів  готовності до катастроф та розвивати, в довгостроковому плані,  взаємосумісність національних  структур  з планування  при  надзвичайних  ситуаціях  цивільного характеру під цивільним та  демократичним  контролем,  щоб  створити  умови  для проведення  спільних  операцій  у  галузі виявлення,  запобігання, управління та ліквідації наслідків катастроф.

Сфери партнерства і співробітництва в рамках Меморандуму.

Сторони Меморандуму на постійній основі розширюють та поглиблюють спільні можливості у  галузі готовності до катастроф.

Співробітництво між Сторонами зосереджено на наступних сферах взаємного інтересу:

У межах Меморандуму про взаєморозуміння у галузі планування при надзвичайних ситуаціях цивільного характеру та готовності до катастроф між Україною і НАТО організовано цілодобовий обмін інформацією між Державним центром управління у надзвичайних ситуаціях ДСНС та Євроатлантичним координаційним центром реагування та катастрофи щодо загроз виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, надходження запитів про допомогу та залучення сил до рятувальних операцій на території інших держав.

В рамках домовленостей відбувся ряд спільних рятувальних операцій:

  • У 2017 році пожежний літак Ан-32П Держслужби України з надзвичайних ситуацій вилетів до Чорногорії для надання допомоги у гасінні масштабних лісових пожеж, що вирують на території країни
  • У 2017 році пожежний літак Ан-32П ДСНС вилетів в район Абастумані (Грузія) для виконання заходів щодо гасіння лісових пожеж у гірській місцевості.
  • А у 2020 році Державна служба України з надзвичайних ситуацій звернулася до Механізму цивільного захисту ЄС та НАТО із закликом про допомогу, щоб  подолати наслідки масштабної повені в західних областях України. У відповідь на запит надійшла гуманітарна допомога від Італійської та Словацької Республік та Королівств Швеція і Данія у вигляді аварійно-рятувального обладнання та спорядження.

 

Схожі матеріали