Масштабні навчання МВС: спецпризначенці Нацполіції та Держприкордонслужби знешкодили транснаціональну кримінальну групу (ФОТО, ВІДЕО)

clock
03.11.2016 12:00

Міжнародне злочинне угрупування зі зв’язками у кількох державах планувало через лідера передати 5 мільйонів доларів США для оплати контрабандних наркошляхів російської мафії. Навчальну спецоперацією за такою легендою провели підрозділ особливого призначення Національної поліції України КОРД (Корпус оперативно-раптової дії) та мобільний прикордонний підрозділ «Дозор» Державної прикордонної служби України під час фінальної фази спільних навчань, яка відбулася сьогодні, 3 листопада, у терміналі «F» Міжнародного аеропорту «Бориспіль».

За задумом, на території аеропорту мала відбутися зустріч лідерів двох  транснаціональних організованих злочинних груп. Планувалася також присутність невстановленого торгівця зброєю. Один із злочинців у супроводі охорони прибув чартерним рейсом з РФ до Києва, де на нього чекали інші зловмисники.

Завданням мобільного підрозділу Держприкордонслужби було затримання ватажка російського злочинного групування.

У  цей час бійці двох штурмових груп спецпідрозділу поліції КОРД затримували інших злочинців, які прибули до приміщення аеропорту. Під час спецоперації важливо було зберегти життя всіх бійців спецпідрозділів, підозрюваних, свідків та докази, що можуть бути використані під час судового переслідування.

Спостерігали за навчаннями Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Національної поліції Хатія Деканоідзе, Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович.

Глава Уряду Володимир Гройсман підкреслив, що створення спец підрозділів, які професійно та якісно знищуватимуть будь-які загрози, – це не разовий проект, а частина цілісної реформи правоохоронної системи, покликаної ефективно протидіяти всім злочинним викликам. За його словами, такі навчання, що проводять найкращі фахівці США та України, дають можливість створювати якісну систему порядку в нашій країні.

«Ми всі служимо українським громадянам. І я бажаю вам, бути уособленням честі, мужності і доблесті, уособленням величезної поваги кожного українського громадянина, – наголосив Прем’єр-міністр, звертаючись до спецпризначенців КОРДу та «Дозору».

«Сьогоднішні масштабні навчання підкреслюють пріоритетність боротьби з бандитизмом і злочинністю. І я можу сказати: для цієї боротьби у нас є всі сили і готові всі підрозділи», - заявив глава МВС Арсен Аваков.

Він також повідомив, що за підтримки американських партнерів уже практично два роки триває системна підготовка спецпідрозділів за найвищими стандартами міжнародної безпеки.

«Бійці підрозділу КОРД Нацполіції та підрозділу «Дозор» Держприкордонслужби, які тут знаходяться, підготовлені за найсучаснішими методиками, – підкреслив Арсен Аваков. – І ми пишаємося, що вони успішно склали іспити й отримують сертифікати міжнародного зразка».

Зауважимо, що всі спецпризначенці пройшли курс з планування операцій під керівництвом експертів  спецпідрозділу FAST Адміністрації боротьби з незаконним обігом наркотиків Департаменту юстиції США.

Під час курсу бійці опанували планування та проведення спецоперацій, якісний  та своєчасний розрахунок необхідних сил і засобів відповідно до ситуації.

Програма навчань складалася з теоретичного курсу боротьби з тероризмом та організованою злочинністю, тактико-спеціальної підготовки. Спецпризначенці також удосконалили навики володіння вогнепальною зброєю та надання невідкладної медичної допомоги.

Такі навчання є принципово новим кроком в організації взаємодії силових відомств і можливістю налагодження тісної співпраці для вдосконалення політики України у сфері безпеки.

Нагадаємо, що КОРД, побудований за моделлю американського SWAT, – це абсолютно новий, єдиний і універсальний підрозділ особливого призначення Національної поліції України. Основними його завданнями є затримання особливо небезпечних озброєних злочинців та організованих кримінальних груп, проведення спецоперацій зі звільнення заручників тощо. Сьогодні КОРД вже працює у семи областях: Київській, Донецькій, Рівненській, Сумській, Житомирській, Одеській, Харківській областях, а також у місті Києві.

У Державній прикордонній службі України триває активний розвиток мобільних підрозділів. Підвищення їхнього потенціалу відбувається за участі експертів окремих спецпідрозділів Сполучених Штатів Америки: Адміністрації США з питань боротьби з наркотиками (FAST) та Прикордонного патруля США (BORTAC).

Департамент комунікації МВС України

Фото Андрія Новицького

Схожі матеріали