Кіберполіція викрила факти незаконного втручання у роботу системи торгів арештованим майном

clock
16.05.2017 18:51

Завдяки цьому зловмисники виграли три електронних торги, ще одну процедуру правоохоронці встигли заблокувати. Проведено кілька обшуків, вилучено обладнання, яке може містити докази протиправної діяльності.

Наприкінці лютого 2017 року до Національної поліції України надійшло звернення про кібератаки на онлайн портал автоматизованої системи електронних торгів арештованим майном. Під час цих атак зловмисники  отримали доступ до системи із правами адміністраторів державного підприємства. Відтак злодії змогли здійснити маніпуляції з результатами торгів, та відповідно, за значно заниженою вартістю придбати нерухоме та рухоме майно.

За цим фактом слідчими було відкрито кримінальне провадження за статтею 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці  виявили, що хакери намагалися налаштувати систему для перемоги одного з учасників. У результаті переможець отримував можливість придбати приміщення по заниженій ціні. Завдяки маніпуляціям хакерів переможцями торгів стали учасники з мінімальною ставкою.

Зокрема, під час проведення онлайн торгів за лотами щодо арештованих квартир, земельної ділянки та автомобіля преміум класу державі було завдано збитків на загальну суму понад 2 мільйони гривень. Ще один аукціон було анульовано.

При документуванні чергової атаки під час торгів по житловому приміщенню правоохоронці встановили ІР-адресу, яку використовував цей учасник, та місце, звідки здійснювався доступ.

У зв’язку із цим сьогодні, 16 травня, за рішенням суду проведено п’ять санкціонованих обшуків у житлових та нежитлових приміщеннях на території Києва та Київської області. Під час обшуків вилучено 16 одиниць комп’ютерної техніки та електронних носіїв інформації, які можуть містити докази злочинної діяльності хакерів, посередників та вигодонабувачів рухомого та нерухомого майна.

За несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Департамент  кіберполіції

Національної поліції України

Схожі матеріали