Катерина Павліченко: Гендерний аспект в навчальному процесі - це виховання майбутнього покоління на засадах толерантності та поваги до прав людини

clock
11.12.2020 16:23

Про це сьогодні, 11 грудня, повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

За ініціативи Міністерства внутрішніх справ України та підтримки Офісу ООН Жінки в України наприкінці цього року був проведений аналіз наявних інструментів та форм упровадження гендерного компоненту в освітній процес закладів вищої освіти, що належать до сфери управління органів системи МВС. У заходів взяли участь керівництво закладів вищої освіти МВС, НГУ та ЦОВВ, а також радники ректорів з гендерних питань.    

«Такий аналіз проводився вперше в закладах органів системи МВС і його результати  показали, що керівництво закладів освіти повністю готове до змін, які вже впроваджують, готове виховувати фахівців на засадах рівності, недискримінації та поваги до прав людини та готове в подальшому спільними зусиллями рухатися на шляху формування гендерної політики у своїх відомствах» - зауважила Катерина Павліченко. 

Заклади вищої освіти органів системи МВС мають інституційну спроможність, мають затверджені Плану заходи з гендерної політики, мають розроблені механізми захищати потерпілу осіб від проявів дискримінації та сексуальних домагань на робочому місці, створені центри гендерної освіти (в 4 закладах), проаналізовано загалом більше 70 навчальних  дисциплін до яких внесений гендерний компонент, підготовлено та запущено 3 онлайн курси з гендерної тематики тощо.  

«Нагадаю, що в цьому році Уряд країни приєднався до міжнародної ініціативи «Партнерства Біаріцц» з утвердження гендерної рівності. Ця ініціатива направлення на удосконалення законодавства в сфері соціальних відпусток, освітнього процесу,  запобігання насильству, оплати праці тощо. Наразі вже розроблений проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Плану заходів з реалізації зобов’язань Уряду України взятих в рамках міжнародної ініціативи  «Партнерства Біаріцц» з утвердження гендерної рівності» до якого, зокрема, включено завдання щодо розроблення та затвердження Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року. Тому в наступному році ми повинні показити всі наші напрацювання, проаналізувати прогалини та консолідувавши наші зусилля надати максимально професійну підтримку та кваліфіковану допомогу в розробці такої важливої для нашої країни Стратегії» - повідомила Катерина Павліченко.

Довідково: «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності започатковано лідерами країн Групи семи на саміті 25 серпня 2019 року у м. Біарріц (Франція) під головуванням Президента Французької Республіки Еммануеля Макрона. Метою є посилення відповідальності країн G7 та консолідація зусиль інших держав щодо досягнення гендерної рівності.

За ініціативи Президента Франції також розширено та оновлено Консультативну раду з питань гендерної рівності, створену під час головування Канади в G7. Консультативною Радою видано Рекомендації з просування гендерної рівності та розширення прав та можливостей жінок і дівчат.

Партнерство Біарріц – це механізм, який дозволяє країнам самостійно визначити зобов’язання відповідно до найбільш проблемних сфер.

Приєднання України до Партнерства ініційовано першою леді Оленою Зеленською на ІІІ Українському Жіночому Конгресі в грудні 2019 року.

6 травня 2020 року Урядом прийнято розпорядження про схвалення проекту листа про приєднання до даної міжнародної ініціативи.

Відповідно до рекомендацій в рамках Партнерства Уряд визначає наступні зобов’язання:

- реформування законодавства у сфері соціальних відпусток, пов’язаних із народженням дитини та доглядом за нею. Передбачено внесення змін до трудового та сімейного законодавства в частині забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на отримання соціальних відпусток, пов’язаних із народженням дитини та доглядом за нею, у результаті яких буде створено можливістьнаданнячоловікам10-денної оплачуваної відпустки по догляду за дитиною після її народження;

- розвиток інклюзивного та гендерно чутливого публічного простору. Головним завданням є створення інклюзивного та гендерно-чутливого публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних групп населення шляхом внесення змін до відповідних державних будівельних норм;

- інтеграція гендерного компоненту в освітній процес. Передбачено розробку та затвердження Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти та плану заходів на її виконання, а також запровадження обов'язкової антидискримінаційної експертизи освітнього контенту і гендерного аудиту закладів освіти;

- забезпечення ефективної реалізації законодавства у сфері протидії домашньому та ґендерно зумовленому насильству. Передбачено організацію роботи національного кол-центру з надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства. У результаті буде створена нова система комплексного реагування на випадки насильства та забезпечення оперативного реагування на кожен окремий випадок насильства;

- зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків. Україна має на меті приєднання до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці та розробку Національної стратегії по зменшенню відсотка розриву в оплаті праці. 

Схожі матеріали