Ека Згуладзе: доступ кожного до правосуддя для нас сьогодні – це пріоритет (ФОТО)

clock
02.03.2016 13:39

Про це перший заступник Міністра внутрішніх справ України повідомила під час зустрічі з представниками світових медіа та Інституту світової політики.

1 березня 2016 року за ініціативою Інституту світової політики у приміщенні МВС відбулася зустріч керівників відомих міжнародних та європейських аналітичних та інформаційних центрів з першим заступником Міністра внутрішніх справ України Екою Згуладзе.

Мета їхнього візиту – проінформувати світове співтовариство про реальний стан реформ в Україні, нагальні проблеми та шляхи їх подолання, зокрема – корупції.

За словами Еки Згуладзе, наразі пріоритетним напрямком роботи відомства є формування публічної довіри до правоохоронних органів, уряду та країни в цілому.  Для прикладу вона навела реформу правоохоронних органів, зокрема, створення Національної поліції.

«Майдан – це як громадський виклик. Правозастосування, зміцнення законності, доступ кожного до правосуддя. На сьогодні для нас – це пріоритет», – зазначила Ека Згуладзе.

Вона також повідомила, що кандидатів до патрульної поліції набирали з числа «активістів та оптимістів». У цьому відборі брали участь майже 50 тисяч молодих дівчат та хлопців. Процедура відбору патрульних поліцейських серед багатьох кандидатів полягала в проходженні кількох етапів тестування, а не за принципом «мені не подобається твоя сукня».

За словами першого заступника глави МВС, ключові фактори успіху при створенні Національної поліції, зокрема – відбору патрульних поліцейських, полягали в прозорості, лояльності та неупередженості цього процесу. Головна мета реформи патрульної поліції – змінити рамки, структуру, створити ефективну команду, використовуючи при цьому комплексний підхід.

Ека Згуладзе зазначила, що існує дуже багато прикладів проведення аналогічної реформи в таких країнах як Угорщина, Польща, Чехія, країнах Прибалтики. Практика боротьби з корупцією в країнах Європи є взагалі універсальною.

«Наша робота базується на двох основних підходах: оперативний (оперативний збір інформації) та дослідницький підхід. Робочий процес повинен відбуватися за такою послідовністю: ініціювати – дослідити – запобігти (попередити). Принцип нашої роботи – це побудова ефективних каналів комунікації, так званих «мостів», – сказала перший заступник міністра внутрішніх справ.

Також було наголошено, що не менш важливим в процесі роботи є збір інформації про результати роботи, зокрема – патрульної поліції, а також, використання електронних інструментів: відеореєстраторів, планшетів з доступом до інформаційних баз тощо.

«Ми повинні постійно здійснювати опір будь-яким спробам маніпулювання громадською думкою», – наголосила Ека Згуладзе.

У процесі зустрічі було наголошено на необхідності дотримання прав і свобод  кожного громадянина, а також залучення суспільства до процесу проведення реформ з використаннями «прозорих інструментів» .

«Реформи тривають, і на сьогоднішній день вже підготовлено дуже багато матеріалів з багатьох важливих питань. Всі вони знаходяться на розгляді в Парламенті», – зазначила Ека Згуладзе.

Водночас вона наголосила на необхідності обмеження впливу політичних чинників, важливості процесів децентралізації та оптимізації в кожному регіоні.

«На прикладі реформи поліції ми можемо зародити нову культуру, підштовхнути до здійснення реформ, запросити іноземців», – завершила Ека Згуладзе.

Зустріч завершилася питаннями, які гості могли поставити першому заступникові глави МВС України. Частина питань, зокрема, стосувалася того, чи має вона власний досвід боротьби з корупцією.

«Так, звичайно маю. Кожен день. І цьому можна навчитися», – відповіла Ека Згуладзе.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали