До уваги представників ЗМІ!

clock
04.05.2016 08:17

5 травня 2016 року у навчальному центрі НГУ «Старе» відбудеться церемонія вручення нагород військовослужбовцям Національної гвардії України які брали участь у  бою поблизу н.п. Семенівка Донецької області.
 
Нагороди бійцям нацгвардії вручать Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та генерал Національної гвардії України з позивним «Карпати», який безпосередньо керував цим боєм.
 
Запрошуємо представників засобів масової інформації взяти участь у заходах.  По завершенні заходу журналісти зможуть поспілкуватись з військовослужбовцями - учасниками подій.
 
О 13.00 5 травня 2016 року представників ЗМІ чекатиме автобус за адресою вул. Костянтинівська 5.
 
Початок заходів у навчальному центрі НГУ «Старе» о  15.00.
 
 Акредитація проводиться  до 17.00  04.05.2016 за допомогою онлайн форми: http://ngu.gov.ua/ua/akredytaciya
 
телефоном (044) 428-66-16 та електронною адресою [email protected].
 
Довідково:
5 травня 2014 року біля населеного пункту Семенівка на східній околиці Слов’янська під командуванням генерала Національної гвардії із позивним «Карпати» відбувся бій, що увійшов яскравою сторінкою до новітньої історії Нацгвардії України.
 
У запеклому бойовому зіткненні, у якому чи не вперше від початку проведення антитерористичної операції сепаратисти під проводом сумнозвісного бойовика Гіркіна застосували важке озброєння, бійці спецпідрозділу «Омега», калинівського полку оперативного призначення, загонів спеціального призначення Західного, Південного територіальних управлінь, роти спеціального призначення столичної бригади охорони дипломатичних представництв здобули блискавичну перемогу над ворогом, проявивши найвищу бойову виучку і відвагу.
 
О п’ятій ранку 5 травня 2014  два розрахунки по десять військовослужбовців калинівського оперативного полку разом із бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа» та десантниками Збройних сил на бронетранспортерах висунулись в напрямку Слов’янська, але в районі залізничного мосту біля населеного пункту Семенівка потрапили у засідку.
 
На підмогу бойовим побратимам вирушила тактична група у складі гвардійців загону спецпризначення Західного та Південного територіальних управлінь, «омегівців» та спецназівців київської «посольської» бригади. Інтенсивний бій, особливістю якого стало обмеження у застосуванні військової авіації, тривав кілька годин. Сепаратисти вели шквальний вогонь по українських військових, зайнявши позиції у житлових будинках. Попри те, що фактично прикривалися як живим щитом мирними жителями, бойовики зазнали великих втрат (більше сорока загиблих і більше двохсот поранених) і відступили до промзони Слов’янська.
 
Нацгвардійці та «альфівці» зазнали мінімальних, у рази менших втрат (троє загиблих і вісім поранених), що більш ніж красномовно каже про їхню бойову майстерність. Після бою під Семенівкою сепаратисти навіть охрестили гвардійців і бійців «Альфи» «чорними бісами» - за чорні формені однострої та неймовірну хоробрість і лють до ворога. Вже згадуваний Гіркін в інтерв’ю журналістам зазначав, що під Семенівкою його загони зіткнулися із відмінно озброєними та вишколеними українськими силами і дивувався безмежному героїзму українських бійців. А російські та сепаратистські телеканали у репортажах за високу бойову майстерність називали гвардійських спецназівців і іноземними найманцями, і кращими бійцями «Правого сектору».
 
Складність бою під Семенівкою неодноразово підкреслювали Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та тодішній командувач Нацгвардії, а нині Міністр оборони генерал армії України Степан Полторак. Зокрема, українським військовим був відданий наказ мінімально вести вогонь у бік житлових будинків. Тож те, що гвардійці-спецназівці змогли не тільки зберегти десятки життів мирних людей, а й вибили ворога з позицій, можна назвати не просто подвигом, а проявом великої честі, гідності, поваги до чесних громадян країни і правил ведення війни.
 
У день другої річниці бою під Семенівкою хотілося б згадати ім’я героя, який загинув у бою, але разом із товаришами по зброї приніс Нацгвардії та Україні одну з перших і найгучніших перемог на Сході країни. Це військовослужбовець калинівського полку оперативного призначення прапорщик Віктор Долінський, посмертно нагороджений Президентом України орденом «За мужність» ІІІ ступеня.
 
Більшість учасників бою під Семенівкою за відвагу були відзначені Главою держави, керівництвом МВС, командуванням Національної гвардії. Гвардійці з гордістю носять ці бойові нагороди. А країна пишається героями, які стали на захист її суверенітету та територіальної цілісності, її мирного європейського життя.


 
Прес-служба НГУ

Схожі матеріали