ДСНС перевіряє стан протипожежної безпеки на об'єктах із розміщенням літніх людей

clock
03.02.2021 11:00

За дорученням Кабінету Міністрів України, задля виявлення проблем та недопущення таких пожеж, яка у Харкові забрала життя п’ятнадцятьох людей, в усіх регіонах держави почалися позапланові перевірки готелів, пансіонатів, інтернатів із перебуванням літніх людей. Під час такої роботи фахівці ДСНС перевіряють стан джерел зовнішнього водопостачання, можливість під’їзду до будівель і до пожежних гідрантів спеціальної техніки, проводять інструктажі з відповідальними за протипожежний стан.

Так, на Вінниччині рятувальники перевірили комунальну установу “Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку”, що розташований в обласному центрі, а також відділення постійного перебування одиноких непрацездатних громадян територіального центру Липовецького району Вінницької області. Зокрема, в останньому, провівши ретельну перевірку, інспектори не зробили жодного зауваження. І не даремно, адже заклад після капітального ремонту й наразі забезпечений абсолютно всім та відповідає встановленим нормам на дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки. Проте, так було не завжди. У 2018 році планову перевірку установа не пройшла, тому рятувальникам довелося направляти до адміністративного суду позов щодо зупинки експлуатації до усунення всіх недоліків. Під час перевірки фахівці ДСНС також поспілкувалися із літніми людьми та ознайомили працівників закладу, з порядком дій на випадок виникнення пожежі. Також, за допомогою демонстраційних матеріалів – листівок та плакатів, нагадали правила пожежної безпеки. Два дні поспіль рятувальники проводили перевірку обласного геріатричного пансіонату, що на Хмельницькому шосе у Вінниці. Заклад великий, п’ятиповерховий, 1981 року будівництва. Він розрахований для проживання 241 мешканця, однак наразі у ньому перебуває 181 людина, серед яких 112 – маломобільні громадяни. Вік мешканців -  від 20-ти до 96-ти років. В ході рейду було перевірено абсолютно все, що належить до компетенції надзвичайників. У порівнянні із попереднім закладом, ситуація виявилася значно гіршою. Захаращеність евакуаційних шляхів у актовій залі та їдальні, «намертво» встановлені грати на одному із вікон, недоукомплектовані пожежні щити та відсутність пожежної сигналізації, тощо. За результатами цієї перевірки, фахівці Головного управління ДСНС у Вінницькій області склали акт з наявними недоліками та встановили термін для їх повного усунення. Якщо ж ситуація не буде виправлена, доведеться складати позов до суду з вимогою про припинення роботи.

На Волині 1 лютого, рятувальники провели позапланову перевірку Волинського обласного соціального гуртожитку для дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Під час заходу співробітники Служби порятунку особливу увагу приділили стану системи автоматичної пожежної сигналізації, протипожежного водопостачання, перевірили шляхи евакуації та наявність вогнегасників. Порушень вимог пожежної безпеки не виявлено. Також рятувальники провели додаткові інструктажі для персоналу закладу з правил пожежної безпеки, роз’яснили порядок дій на випадок пожеж та надзвичайних ситуацій та наголосили на необхідності суворого дотримання вимог пожежної безпеки.

У свою чергу рятувальники Києва перевірили приватний будинок для літніх людей в Солом’янському районі. Всього ж, інтернатів, хостелів, готелів та пансіонатів для літніх людей приватного характеру у столиці близько 250.

Схожі матеріали