Арсен Аваков: «Застосування сили на вулиці повинно бути виключною прерогативою держави» (ФОТО, ВІДЕО)

clock
02.06.2017 10:23

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, сьогодні, 2 червня, під час робочої поїздки на Дніпропетровщину.

«Застосування сили на вулиці повинно бути виключною прерогативою держави. Адекватність застосування цієї сили повинна регулюватися законодавством і забезпечуватися контролем з боку громадських організацій», – підкреслив Арсен Аваков.

Глава МВС переконаний, що привласнення права на насильство, як і привласнення назви «поліція», будь-якими угрупуваннями не припустиме. «Ми не допустимо, щоб якісь угрупування, прикриваючись тими чи іншими прапорами, часто патріотичними, привласнювали собі право на насильство, й штурмувати засідання міського чи обласної ради тощо», – заявив Арсен Аваков.

За його словами в Україні зараз функціонують 28 організацій, які використовують слово «поліція» у назві, а також подеколи імітують однострій і машини поліцейських. «Разом з Міністерством юстиції ми наведемо порядок. У більшості випадків є чітка позиція керівників (обласних). І я думаю, що ми повинні створити синергію прямої державної поліцейської вертикалі і місцевих органів влади, яким ми делегуємо невластиві поліцейські функції», – повідомив Арсен Аваков.

Окремо міністр внутрішніх справ наголосив, що політики мають уникати силового вирішення будь-яких конфліктів. «Я вважаю, що кожен політичний лідер і кожна політична сила повинні цивілізовано вести діалог, щоб не страждали люди, і щоб рядові поліцейські і гвардійці не отримували каліцтва і рани, коли йде ярмарок політичного марнославства», – підкреслив Арсен Аваков.

Своєю чергою міський голова Дніпра Борис Філатов запевнив, що міська влада й місцеве самоврядування налаштовані на координацію і взаємодію з Національною поліцією. «Ми будемо повністю дотримуватися рекомендацій МВС. І «Муніципальна поліція», яка підпорядковується мерії, буде перейменована в «Муніципальну гвардію». Національна поліція у країні одна. Й для того, щоб не було непорозумінь, підміни понять, увесь силовий блок, який підпорядковується місцевому самоврядуванню Дніпра, «поліцією» не називатиметься», – зазначив Борис Філатов.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали