Арсен Аваков провів перемовини з міністром закордонних справ і міжнародного співробітництва Італійської Республіки Луіджі Ді Майо

clock
16.12.2020 16:44

Міністри, які є головами міждержавних урядових комісій, підбили підсумки 9-го засідання Українсько-Італійської Ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва, що відбулася сьогодні в режимі онлайн.

Арсен Аваков та Луіджі Ді Майо відзначили міцність і надійність двосторонніх відносин в умовах нинішніх викликів, пов'язаних з пандемією COVID-19.

«Нові виклики завжди породжують і нові можливості для розвитку. Ми маємо використати це для перезавантаження наших економічних відносин та виведення взаємодії на якісно новий рівень», - зазначив Арсен Аваков.

Міністр внутрішніх справ закликав італійську сторону до реалізації в нашій країні масштабних інвестиційних та індустріальних проектів, покликаних стати важливими індикаторами нового рівня співробітництва.

Україна зацікавлена у поглибленні взаємовигідних торговельно-економічних відносин та подальшому розвитку галузевого та інвестиційного співробітництва з Італією у сферах:

- агропромиловості (створення спільних підприємств у агропромисловій сфері);

- інфраструктури (налагодження взаємодії з Italferr–Gruppo Ferrovie dello Stato у розвитку швидкісних залізничних перевезень в Україні);

- енергетики (подальша взаємодія компанії SNAM з Оператором газотранспортної системи України щодо оптимізації та модернізації української газотранспортної системи та української газової інфраструктури);

- космосу (виробництво елементів ракет-носіїв космічного призначення сімейства «Vega» в межах співпраці з італійською компанією Avio S.p.A.);

- проекти у суднобудівній галузі, ІТ та інновацій.

Міністри акцентували увагу на важливості підписання найближчим часом оновленої міжурядової угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій.

У рамках сьогоднішнього засідання Українсько-Італійської Ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва було підписано Програму культурного співробітництва між Кабінетом Міністрів України та Урядом Італії на 2021-2025 роки. Розпочато процедуру підписання меморандуму між Державним космічним агентством України та Італійським космічним агентством про співробітництво у галузі дослідження та мирного використання космічного простору, меморандуму про співробітництво між Національної гвардією України та Військами Карабінерів Італії, а також меморандум про співробітництво між Державної службою України з надзвичайних ситуацій та Департамент захисту населення при Раді Міністрів Італійської Республіки.

Процедура підписання документів буде завершена дипломатичними каналами.

Окремо відзначено суттєву активізацію співробітництва між Італією та Україною з питань безпеки в частині протидії транскордонній злочинності, нелегальній міграції. Найближчим часом буде підписана Угода між Національною поліцією України та Департаментом публічної безпеки Міністерства внутрішніх справ Італії про поліцейське співробітництво.

Констатовано успішне виконання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Італійської Республіки про взаємне визнання  та обмін посвідчень водія від 19 листопада 2015 року та висловлено намір її пролонгації в якомога коротший строк.

Арсен Аваков також звернувся до свого італійського колеги з проханням розглянути можливість передачі Україні, якщо це дозволятиме розвиток епідеміологічної ситуації в Італії, надлишкової кількості вакцин, надходження яких очікується Італією незабаром у межах квоти Європейського Союзу.

Луіджі Ді Майо запевнив, що відповідний запит української сторони, який також надійшов до зовнішньополітичного відомства Італії у ноті українського Посольства, буде розглянуто як пріоритетний.

Нагадаємо, раніше Арсен Аваков під час зустрічі з міністеркою внутрішніх справ Італійської Республіки Лучаною Ламорджезе в Римі повідомляв, що Україна та Італія посилюють співпрацю в питаннях кіберзагроз, боротьбі з транснаціональною злочинністю та нелегальною міграцією.

Також нагадаємо, міністр внутрішніх справ під час зустрічі з Командувачем Штабу морської берегової охорони Адміралом Джованні Петторіно у Римі зазначав, що Україна перейматиме морський досвід Італії у боротьбі з нелегальною міграцією та захисту морських кордонів.

Схожі матеріали