Арсен Аваков: Від клімату польсько-українських відносин залежить національна безпека Києва і Варшави (ФОТО)

clock
06.04.2017 12:27

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков висловив вдячність Польщі за тверду і послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України під час сьогоднішньої зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Яном Пєкло.

Співрозмовники зійшлися на думці, що у період гострої неоімперської політики Росії добрий клімат польсько-українських відносин має стати справою національної безпеки для Києва і Варшави.

«Мені імпонує Ваша позиція, пане Посол, у ставленні до занадто чисельних – аби здаватися випадковістю – брудних провокацій, здійснених протягом останнього періоду з метою вбити клин в українсько-польські стосунки. Нам слід бути мудрими і рішучими у протидії цій ідеологічній деструкції», – зазначив Арсен Аваков, коротко ознайомивши гостя з перебігом розслідувань за фактами останніх антипольських акцій.

Своєю чергою Ян Пєкло висловив вдячність українській стороні за заходи, вжиті з метою зміцнення охорони польських консульських установ в Україні.

Під час зустрічі відбувся також обмін думками стосовно поглиблення українсько-польського співробітництва у правоохоронній сфері. Сторони б були одностайні в думці, що така взаємодія природно випливає з контексту загального динамічного і поступального співробітництва Києва та Варшави, обумовленого збігом національних інтересів країн-сусідів, у багатьох сферах, а також їхніми глибинними історичними та культурними зв’язками.

«Для нас надзвичайно важливо відчувати надійну і ефективну підтримку наших справжніх партнерів», – наголосив Арсен Аваков. Він також зазначив, що успіх польських реформ, зокрема, в процесі реформування цивільного сектора безпеки може стати зразком для нашої держави.

Сторони підкреслили, що реалізуючи спільні заходи у рамках узгоджених програм співробітництва, транскордонної та регіональної взаємодії, Україна та Польща підвищують безпеку в регіоні, створюють надійну базу для реагування на кризові ситуації.

У контексті подальшого вдосконалення можливостей Національної поліції України цікавим є, зокрема, досвід використання у правоохоронних органах Польщі систем кримінальної аналітики, що базуються на найсучасніших світових розробках, адаптованих для потреб польських служб.

У разі необхідності додаткового міжнародно-правового інструментарію для співробітництва обидві сторони висловили готовність якнайшвидше розглянути питання укладення відповідних договорів.

«Ми відкриті до якомога тіснішої співпраці з польським Міністерством внутрішніх справ, а також налагодженні дієвих партнерських контактів між створеною в Україні Національною поліцією та Головною Комендатурою Поліції Республіки Польща», – підкреслив глава МВС України.

Для обговорення конкретних шляхів взаємодії наступного тижня до Варшави відбуває делегація Національної поліції України на чолі з її головою Сергієм Князєвим.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали