Арсен Аваков: Позов проти Віталія Марківа – це позов проти всієї України

clock
03.11.2020 08:48

Сьогодні, 3 листопада, в Мілані відбудеться заключне засідання у справі нацгвардійця Віталія Марківа. Українська сторона сподівається на виправдувальний вирок для нашого солдата. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який перебуває на засіданні суду.

«Сподіваємося, що це останнє рішення суду щодо Віталія Марківа і що вирок буде виправдувальний і цей більш, ніж трирічний термін ув’язнення закінчиться. України свого солдата не лише. Це позов не лише проти нацгвардійця, це позов проти всієї України»,- заявив Арсен Аваков.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова додала, що в разі, якщо апеляційний суд візьме до уваги додаткові докази, які надала українська сторона захисту, то він може знов відкласти остаточне рішення, розглянути по суті докази і потім вже надати їм оцінку та винести рішення.

«Але згідно з їх законодавством, Римським статутом, апеляційний суд може прийняти рішення, якого ми всі чекаємо, що Віталій Марків не винний, тобто повністю задовольнити його скаргу», - сказала Людмила Денисова.

Зазначимо, сам Віталій Марків не буде присутній на сьогоднішньому засіданні міланського апеляційного суду. Таке рішення було прийнято тюремними керівниками відповідно до настанови італійського уряду через обмеження пересування у місті з причин пандемії.

За словами адвоката захисту Раффаеле Делла Валле, суддям достатньо уважно вивчити наявні матеріали справи, щоб ухвалити рішення про виправдання солдата:

«У мене немає ілюзій, я не беруся оцінювати нині ставлення суддів, я оцінюю документи, матеріали справи, і вони абсолютно на нашу користь. Я в цьому був упевнений у Павії, впевнений і нині. Я ще більше переконаний у невинуватості Марківа після експертизи прослуханої тюремної розмови, адже обвинувачення вклало у вуста підсудного слова, яких він ніколи не говорив! Суддям і присяжним достатньо уважно вивчити наявні матеріали справи ( навіть без нових доказів), щоб ухвалити рішення про виправдання солдата. Сподіваюся на них надійде просвітлення, і вони зрозуміють, що не повинні призначати будь-кого винуватцем», – сказав у коментарі «Радіо Свобода» провідний адвокат захисту Раффаеле Делла Валле.

На засіданні також присутні директор центру сприяння міжнародного захисту зі Страсбурга, представники Центру громадянських свобод (Україна) та російського правозахисного центру «Меморіал».

Нагадаємо, старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у тюрмі біля Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі. Він перебуває під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017.

У Мілані 29 вересня відбулося перше засідання апеляційного суду у справі Віталія Марківа. Сторона захисту, яку ведуть кращі італійські адвокати Рафаелі Делла Валле і Нікколо Бертоліні Клерічі, наполягають на невинуватості Віталія Марківа, який ніяк не міг бути причетний до загибелі Андреа Рокеллі.

1 жовтня у Мілані пройшло чергове  засідання по апеляції у справі нацгвардійця Віталія Марківа. Українська сторона в чергове підкреслила, що рішення суду першої інстанції по справі Марківа – абсурдне і ми розраховуємо на долучення матеріалів української сторони до справи.

На третьому засіданні 15 жовтня апеляційний суд прийняв новий переклад слів нацгвардійця, які доводять його невинуватість

23 жовтня в Мілані продовжилось засідання апеляційного суду по справі нацгвардійця. На засіданні, сторона захисту пред’явила суду присяжних факти, що свідчать про непричетність Віталія до загибелі італіїського журналіста Андреа Рокеллі.

 

Схожі матеріали