Арсен Аваков: Гуманітарне розмінування після воєнних дій – ключова функція наших рятівників (ФОТО, ВІДЕО)

clock
01.12.2016 15:44

Про це міністр внутрішніх справ повідомив сьогодні, 1 грудня, під час отримання ДСНС України 12 автомобілів для гуманітарного розмінування. Техніку рятувальникам надало Представництво дитячого фонду ООН (UNICEF) за підтримки Уряду Японії. В церемонії офіційної передачі взяв участь міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Голова Представництва UNICEF Джованна Барберіс та Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шіґекі Сумі.

Передача відбулась в рамках проекту «Захищене освітнє середовище, безпечна вода, санітарія та гігієна, безпека від мін для дітей та їхніх сімей, вражених конфліктом на сході України», який реалізовується Представництвом Дитячого Фонду ООН в Україні (UNICEF) спільно з Урядом Японії.

«Автомобілі надані у якості гуманітарної допомоги через організацію UNICEF і у цій процедурі немає ніяких «підводних каменів», як немає їх і у процедурі придбання згідно Кіотського протоколу автомобілів «Mitsubishi Outlander», – наголосив Арсен Аваков.

Спеціалізовані позашляховики, створені на базі Mitsubishi L200, передадуть 10 територіальним піротехнічним підрозділам ДСНС, які проводять вибухотехнічні роботи в своїх регіонах, а також виконують завдання з гуманітарного розмінування на території Донецької та Луганської областей. Крім того, техніку отримає Спеціальний центр швидкого реагування ДСНС у Львівської області та Навчальний центр оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС у Харківській області.

«Сьогодні стан речей такий, що снаряди, привезені з передової можуть вибухнути у Київській, Чернігівській чи будь-якій іншій області», – зазначив міністр внутрішніх справ.

Тому, додав він, піротехнічні підрозділи наразі діють у кожній області, а їх залучення для виконання завдань у зоні АТО відбувається через зведений підрозділ з числа фахівців з усіх регіонів України.

«Кожного тижня на окупованих територіях гине цивільне населення – діти та дорослі, підриваючись на розтяжках чи снарядах, що не розірвались. Тому нам важливі такі гуманітарні проекти, адже громадяни мають відчувати, що країна про них турбується», – сказав очільник відомства.

За його словами, це лише перший крок у цілому комплексі заходів, наступним буде програма розробки повністю автономних дронів для розмінування.

«Через рік чи два Україна повертатиме окуповані бандитами та Росією території. І при цій деокупації дуже важлива функція швидкого перетворення «сірих» зон у зони нормального життя наших громадян», – наголосив Арсен Аваков.

Департамент комунікації МВС України,

фото Юлії Бабич

Схожі матеріали