Заступник Глави МВС України Олексій Сергєєв взяв участь у Міністерській конференції Зальцбурзького форуму

clock
26.06.2024 15:00

Упродовж двох днів, 25 та 26 червня, заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв брав участь у Міністерській конференції Зальцбурзького форуму, головними темами якого стали питання міграції, протидії злочинним організаціям, контроль за обігом зброї, кібербезпека та охорона кордону.

На початку заходу Олексій Сергєєв подякував Уряду Австрії за запрошення та відзначив важливість постійного обміну інформацією між партнерами щодо актуальних загроз безпеці та консолідації зусиль для реагування на них.

Так, під час першої сесії конференції заступник Глави МВС України докладніше поінформував партнерів щодо викликів, з якими стикається Україна у зв’язку з російською збройною агресією. Зокрема, Олексій Сергєєв розповів про те, як змінились функції правоохоронних органів та як попри війну Україні вдається втримувати безпекову ситуацію всередині країни.

«Національна поліція щодня фіксує міжнародні злочини, скоєні росією. Від початку повномасштабного вторгнення поліція вже порушила понад 120 тисяч кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів. Сьогодні правоохоронні органи працюють у надзвичайно складних умовах, беручи участь у відсічі збройній агресії та продовжують виконувати основні функції із забезпечення безпеки в державі», – зазначив заступник Міністра.

Також Олексій Сєргєєв розповів про те, як МВС контролює ситуацію з обігом зброї. Заступник Міністра наголосив, що наразі не зафіксовано жодного випадку контрабанди зброї з України до ЄС:

«Щоб запобігти витоку зброї до країн ЄС, ми зосереджуємо наші зусилля на таких напрямках як оперативно-розшукова діяльність – виявлення каналів виведення зброї та запобігання незаконному обігу зброї, функціонування мережі пропускних пунктів на державних трасах та мінімізація переміщення зброї зі сходу на західний кордон з ЄС. Також Державна прикордонна служба України реалізує проєкт «Безпечний кордон», заходи якого передбачають створення ефективної системи повітряного моніторингу держрубежу».

Окремо сторони обговорили питання протидії організованій злочинності, збільшення кількості кіберзлочинів та хакерських атак.

«Цифровізація є величезним викликом для правоохоронних органів у всьому світі. Тому боротьба з цими видами злочинності є нашим спільним пріоритетом на найближчі роки. Крім того, в епоху цифровізації правоохоронні органи мають бути оснащені новітніми технологіями та знаннями, а також бути готовими до використання цифрових інструментів», – наголосив Олексій Сергєєв.

Своєю чергою Міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер подякував заступнику Глави МВС України Олексію Сергєєву за участь у заході та наголосив, що співпраця – це найважливіше у питанні подолання будь-яких викликів:

«Хочу щиро подякувати вам за результативні обговорення. Я вдячний пану Олексію Сергєєву за вашу присутність у цей складний час. Важливо зберігати і зміцнювати підтримку наших партнерів. Зокрема, потрібно посилювати співпрацю у питанні протидії злочинним угрупуванням, незаконній міграції, а також контролю за обігом зброї».

Під час другої сесії Міністерської конференції Зальцбурзького форуму сторони детальніше порушили питання міграції та протидії торгівлі людьми.

«Ми віримо, що міжнародну співпрацю у боротьбі з торгівлею людьми можна зміцнити як за допомогою існуючих механізмів – Європейської міграційної мережі (EMN), оперативних планів EMPACT, спільних слідчих груп і оперативних заходів, так і за рахунок більш тісної співпраці з кіберполіцією, оскільки Інтернет все частіше використовується злочинними організаціями», – додав на завершення заступник Глави МВС України Олексій Сергєєв.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали