Врятував дитину, яку оперував під час ракетного удару по дитячій лікарні

clock
18.09.2024 12:30

Вчора під час урочистостей, присвячених Дню рятівника, у присутності Президента України та Міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка відбулося нагородження лауреатів Всеукраїнської акції «Герой-рятувальник року». Відзнаки отримали 8 українців та українок.    

Ми розкажемо вам історію про кожного з цих сміливих і відважних людей. Сьогодні перший наш герой - Олег Голубченко, хірург найбільшої дитячої лікарні України  "Охматдит". 

Понеділок, 8 липня 2024 року. День, який кияни та гості столиці пам’ятатимуть завжди. День, коли ворог забрав людські життя, здійснивши черговий масований обстріл України. Тоді найбільше постраждав Київ, де загинули 33 людини, з них 5 дітей, серед 125 постраждалих – 10 дітей.

Ворожа ракета влучила у декілька будинків, клініку та найбільшу дитячу лікарню України «Охматдит». Той страшний ранок об’єднав сотні киян, які кинулися до місця події, щоб камінчик за камінчиком розбирати завали, під якими могли бути діти, лікарі, батьки… Люди згуртувалися навколо однієї біди, кожен допомагав чим міг.

Того дня хірург дитячої лікарні «Охматдит» Олег Голубченко оперував дитину. Момент влучання в найбільшу дитячу лікарню України Олег запам’ятав на все життя. Вибух. Вибиті вікна. Зруйнована операційна і найстрашніше – було знищено апарат штучної вентиляції, що підтримував життя маленького пацієнта. Олегу вдалося врятувати малечу. Після цього він побіг розбирати завали. 

Це саме його фото у закривавленому одязі облетіло весь світ. Попри шок, він самовіддано працював, втішав колег, допомагав іншим. Загалом в «Охматдиті» загинуло двоє людей, 10 постраждали. Врятували чотирьох, з них – три дитини.

ДСНС України

Схожі матеріали