Володимир Зеленський: Сьогодні ми вітаємо із професійним Днем усіх, чиє покликання – берегти життя

clock
17.09.2024 17:00

Сьогодні, 17 вересня, під головуванням Президента України Володимира Зеленського, відбулися офіційні заходи з нагоди Дня рятівника України. Також в урочистостях взяли участь Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, Голова ДСНС України Андрій Даник, Голова Національної поліції України Іван Вигівський та інші.

На початку заходу Глава держави подякував працівникам Державної служби з надзвичайних ситуацій за цілодобову наполегливу службу, Героїзм і порятунок життів. Володимир Зеленський зазначив, що за час повномасштабної війни працівники ДСНС України здійснили більш ніж 170 тисяч виїздів на ліквідацію наслідків ворожих ударів, а також приборкали понад 20 тисяч пожеж після ударів рф.

«Щоб не відбувалось, ДСНС України завжди оперативно допомагає. Адже їх найголовніша місія – рятувати життя. І саме за це я хочу сьогодні вам подякувати від всіх українців. Жодна служба порятунку не стикалася з такими викликами, які ви, всі наші рятувальники, долають щодня. Часто – під обстрілами чи загрозою повторних російських ударів. Щодня гасити пожежі, щодня діставати наших людей з-під завалів, доставляти людям воду, їжу, ліки всім тим, хто потребує такої важливої допомоги», – заявив Президент, звертаючись до рятувальників.

Окремо Володимир Зеленський відзначив саперів ДСНС України, які за час повномасштабної війни знешкодили вже понад півмільйона вибухонебезпечних предметів.

«Ваша робота завжди йде поруч із надзвичайною небезпекою. 395 рятувальників були поранені за час цієї війни. Четверо, на жаль, досі в полоні в окупанта, а 97 працівників ДСНС України загинули, рятуючи життя інших», – додав Глава держави.

Так, Указом Президента за особисту мужність і самовідданість, виявлені у забезпеченні ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану, сумлінне та бездоганне виконання службового обов’язку Володимир Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України підполковнику служби цивільного захисту Артему Костирі. Нагороду отримала дружина з двома синами загиблого рятувальника. 

Підполковник понад 70 разів брав участь у ліквідації наслідків російських обстрілів. Після деокупації Харківщини організував відновлення майже сотні пошкоджених пожежно-рятувальних підрозділів. Завдяки йому вдалося евакуювати понад 2400 людей. Артем Костиря загинув цьогоріч 13 липня під час ліквідації наслідків ворожого обстрілу, коли російські окупанти завдали повторного удару балістичною ракетою.

Також Глава держави також відзначив працівників ДСНС орденами «За мужність» ІІ і ІІІ ступенів та орденом Данила Галицького.

Своєю чергою Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив, що попри постійні ворожі атаки, українські рятувальники мужньо продовжують нести службу у найгарячіших точках нашої країни:

«Ми з вами зустрічаємось на Харківщині, Донеччині, Сумщині та Херсонщині. У тих містах, де зараз найважче, і в першу чергу – нашим громадянам. Навіть зараз у містах Селидове, Курахове та Мирнограді є представники ДСНС України. Адже у кожного з вас є надія на нашу якнайшвидшу Перемогу. Саме тому, кожній рятувальниці та кожному рятувальнику я хотів би висловити слова вдячності та подяки за вашу щоденну роботу. І тим нашим громадянам, які допомагають вам. Всі разом, українці – це велика сила».

Також у межах урочистих заходів відбулася щорічна Всеукраїнська акція «Герой – рятувальник року», під час якої Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та Голова ДСНС України Андрій Даник вручили вісьмом Героям відомчі відзнаки.

Серед них – хірург Олег Голубченко, який під час ворожого обстрілу лікарні «Охматдит» врятував життя дитини, а потім допомагав розбирати завали. Також відзнаку отримала рятувальниця ДСНС Поліна Шолох, яка успішно провела маленькому хлопчику серцево-легеневу реанімацію, після його падіння у  зливну яму.

Артем Макаров – курсант Харківського національного університету внутрішніх справ, який врятував життя дитині, яку намагалась втопити матір.

Поліцейський офіцер громади Андрій Бібік ризикуючи власним життям, врятував 13-річну дівчинку, немовля та двох собак, які ледь не згоріли живцем у своєму домі.

А електромонтажник Ігор Калашник знеструмив будівлю гіпермаркету «Епіцентр» та допомагав евакуювати людей під час ворожої атаки по Харкову.

Фахівець відділення персоналу ДСНС у Запорізькій області Юлія Оголіхіна врятувала шестирічну дівчинку, яка тонула, надавши їй першу домедичну допомогу. А військовослужбовець ЗСУ Андрій Лубенець, попри важке поранення та обмежену можливість рухати ногами, врятував юнака, який тонув у ставку.

Також серед нагороджених – вчитель фізичної культури Олександр Жук, який врятував з водойми трьох підлітків.

Наприкінці заходу Президент України Володимир Зеленський разом з Міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком оглянули піротехнічні машини, автономні катамарани, роботизовані комплекси для розмінування, спеціальні аварійно-рятувальні машини і машини радіаційної та хімічної розвідки, які використовують підрозділи ДСНС України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали