Президент України Володимир Зеленський вручив державні нагороди Героям системи МВС

clock
01.10.2024 15:00

З нагоди Дня захисників і захисниць України Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами представників системи Міністерства внутрішніх справ України. 

Так, звання Героя України Президент Володимир Зеленський посмертно присвоїв старшому юрисконсульту групи юридичного забезпечення 1 прикордонного загону ДПСУ, капітану юстиції Андрію Суботіну. Також прикордонника удостоєно орденом «Золота зірка».

24 лютого 2022 року, капітан юстиції Андрій Суботін, як і тисячі інших українських військових, мужньо став на захист та збереження територіальної цілісності Батьківщини.

Він пліч-о-пліч з військовослужбовцями Збройних Сил України, окремого загону спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України мужньо та самовіддано, виконував бойові завдання у Маріуполі.

Андрій Суботін загинув 7 травня 2022 року від пострілу снайпера на території «Азовсталі».

Також звання Героя України присвоєно заступнику начальника штабу бригадної артилерійської групи Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, лейтенанту Богдану Цимбалу.

Лише з вересня 2023 року до вересня 2024 року під час виконання завдань на найскладніших напрямках, він із побратимами знищив близько ста російських загарбників, танк, п’ять гармат, дев’ять військових автомобілів. Зазнав поранення, але вже через два місяці продовжив виконувати бойові завдання на Лиманському напрямку.

Також бійця удостоєно орденом «Золота Зірка».

Старший сапер-оператор Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України Михайло Іванченко, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

З 24 лютого 2022 року рятувальник щодня приймає участь у роботах з виявлення, транспортування та знешкодження вибухонебезпечних предметів виявлених під час ліквідації надзвичайних ситуацій.

Так, протягом останнього року ним особисто було відпрацьовано понад 100 звернень громадян. Також Михайло більше 20 разів залучався до ліквідації наслідків ракетних обстрілів міста Києва.

Неодноразово відряджався до Харківської області для виконання завдань з гуманітарного розмінування населених пунктів. У складі піротехнічного розрахунку Михайло знешкодив понад 1000 одиниць вибухонебезпечних предметів, особливо небезпечними серед яких було понад 80 протитанкових мін.

Начальник відділу поліції № 2 Покровського районного управління поліції ГУ Національної поліції в Донецькій області Артем Щусь. Відзначений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 

Артем входить до складу евакуаційного екіпажу поліцейських «Білий янгол». За його участю евакуйовано із зони активних бойових дій до безпечних місць понад 1600 громадян, з яких 222 дитини та 1300 людей похилого віку.

Також особисто Артемом Щусем надано першу домедичну допомогу 650 пораненим громадянам, організовано доставку гуманітарної допомоги, до більше ніж 3000 громадян, з яких: 310 – особи, які не можуть самостійно пересуватися, решта – люди соціально незахищених категорій.

Капітан Неля Шелякіна – заступниця командира одного із підрозділів Північного оперативно-територіального об'єднання Нацгвардії. Відзначена орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

З грудня 2022 року виконує бойові завдання в Луганській та Донецькій областях, а також на південних напрямках. Завдяки наполегливій праці капітана, знищено десятки одиниць ворожої техніки.

Заступник командира з операцій Південного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України Олександр Рясний. Отримав відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг».

Олександр безпосередньо брав участь у штурмових операціях, забезпечував перегрупування штурмових груп. За участю майора Рясного, який очолював штурмову групу 2-ї батальйонної тактичної групи, бригаді наступу вдалось просунутись майже на 2 км та захопити у полон командира одного з підрозділів російських військ, також до трофеїв бригади потрапили численні склади з БК.

Ризикуючи особистим життям неодноразово допомагав іншим бійцям в евакуації.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали