Підбив російський танк з Javelin: історія харківського нацгвардійця (Відео)

clock
19.09.2024 12:00

Мріяв зробити постріл із Javelin і коли така нагода трапилася, то з першого разу підбив російський танк.

Про це гвардієць 5-ї Слобожанської бригади Національної гвардії України з позивним «Архітектор» розповів журналістам Агенції телебачення «Новини».

Javelin «Архітектору» дістався від побратимів з іншої бригади, з якими разом нищили російських окупантів у Кліщіївці на Донеччині.

«Як мені показали тоді, Javelin не складний. А зараз би мені дали – я б його не поставив, не встановив би. Тоді якось воно в азарті все було: хлопці показали, встановили швидко це все. Він був десь трохи більше кілометра – там їхній був танчик і БТР. Той БТР наші розібрали FPV, ну, а танчик з Javelin», ― пригадує боєць.

Того дня «Архітектор» поцілив у башту танка. Побачивши спалах, швидко змінив місце, щоб не розкрити свою позицію.

Нацгвардієць розповідає, що у Кліщіївці ворожі атаки FPV-дронами тривають годинами. Внаслідок одного зі скидів чоловіка поранило. Та ще майже тиждень він з побратимами утримували позицію – запросити евакуацію й думки не було.

До повномасштабного вторгнення «Архітектор» працював на заводі у Красноградському районі Харківщини. Був заброньований, але у серпні 2022 прийшов до військкомату.

«Сім’ю захищати, жінку, дитину, родичів. Хто, якщо не ми. Рано чи пізно – все одно доведеться йти», – пояснює гвардієць.

За два роки на фронті «Архітектор» відчуває втому та біль після втрати бойових побратимів, проте щоразу, коли у відпустці чекає на повернення в бригаду.

«Повертаюсь до хлопців, до побратимів, тому що ми разом вже два роки, пліч-о-пліч, вже скільки воюємо… Я думаю, виженемо цю вражину і вернемось додому», – говорить гвардієць.

«Архітектор» відзначений медаллю «За звитягу» та представлений до нагородження медаллю «За військову службу Україні». Вдома на Красноградщині на чоловіка чекають мати, дружина, син та сестра.

Національна гвардія України

Схожі матеріали