Несанкціоноване втручання в інтернет-банкінг та збут наркотиків: правоохоронці затримали столичних ділків

clock
04.07.2023 15:15

36-річний киянин залучив до протиправної діяльності ще 11 осіб. За допомогою фішингу учасники злочинної організації привласнили близько 17 млн грн з банківських рахунків громадян України. Крім того, зловмисники здійснювали виробництво та збут наркотичних речовин. 

Щоб отримати доступ до програмного забезпечення інтернет-банкінгу, який використовує у своїй діяльності приватний нотаріус, учасники ОЗГ розповсюдили шкідливий програмний засіб та здійснили перевипуск SIM-карти. Надалі зловмисники переказували гроші з рахунків громадян так званим «дропам», яких у розпорядженні фігурантів було 59.

Потім вказані грошові кошти були зняті з рахунків та розподілені між усіма членами злочинної організації. Попередньо, встановлена сума збитків становить 17 млн гривень.

За адресами проживання спільників поліцейські провели санкціоновані обшуки та встановили, що дана злочинна група також займається вирощуванням і збутом наркотичних речовин, а саме канабісом.

У ході слідчих дій правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, банківські картки, мобільні телефони, SIM-картки, гроші, флеш накопичувачі, а також обладнання для вирощування наркотичних засобів, пристрої для куріння, зіп-пакети, понад 140 кущів конопель та понад 500 грамів канабісу.

Наразі розпочато кримінальне провадження за декількома статтями кримінального кодексу України:

  • ч. 4 ст. 190 - шахрайство,
  • ч. 3 ст. 361 – несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку,
  • ч. 1, 2 ст. 255 – створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній,
  • ч. 3 ст. 307 – незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів),
  • ч. 2 ст. 310 – посів або вирощування снотворного маку чи конопель,
  • ч. 2 ст. 317 – організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів,
  • ч. 3 ст. 313 – Викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, чи заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням.

Слідчі повідомили про підозру 12 фігурантам у скоєнні низки цих злочинів та подали клопотання до суду про обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Фігурантам загрожує до 12 років ув’язнення.

Національна поліція України

Схожі матеріали