Інна Ящук: «Якість надання послуг із реабілітації в медичних закладах МВС будуть оцінювати захисники та захисниці України»

clock
07.09.2024 16:00

Департамент охорони здоровʼя МВС України організував семінар на тему «Порядок здійснення реабілітаційних заходів в МРЦ: проблеми, досвід, перспективи». У заході взяли участь Державний секретар Інна Ящук, керівники усіх медичних реабілітаційних центрів системи МВС та представники Міністерства охорони здоровʼя України.

«Хочу подякувати нашим гостям із Міністерства охорони здоровʼя та всім колегам, які сьогодні присутні на семінарі із сучасної реабілітації. Ми вже більше 2,5 роки разом проходимо випробування на ефективність надання цих послуг нашим захисникам та захисницям у медичних центрах МВС», - звернулася до учасників Державний секретар МВС Інна Ящук.  

Вона відзначила вчасне реагування на нормативні документи, що надходять від Міністерства охорони здоров’я, та ініціативність керівників МРЦ в розробці нової медичної документації, яка допомагає упорядкувати процеси організації реабілітації пацієнтів. 

Держсекретар зауважила, що на сьогоднішній день в Україні тисячі поранених і більшість з них пройшли реабілітацію та відновлення в медичних закладах МВС. 

«В організації сучасної реабілітації є важливим відповідність та відповідальність. У нас нема можливості зволікати, ми маємо реагувати на виклики сучасності. Зокрема, працювати відповідно до актуальних правових актів та відповідати сучасним стандартам галузі як в Україні, так і в світі. Наші фахівці вже набували міжнародного досвіду, вчилися в Ізраїлі, Америці, Європі, і ми цю тенденцію будемо продовжувати», - зазначила Інна Ящук.

Вона наголосила на важливості формування фахових мультидисциплінарних команд медичного персоналу, впровадженні єдиної актуальної документації в МРЦ, розробці ефективних індивідуальних реабілітаційних планів для пацієнтів, навчанні та підвищенні кваліфікації медперсоналу, обміні професійним досвідом. 

«Є багато інноваційних терапій в наших реабілітаційних центрах, які зʼявилися завдяки унікальному досвіду працівників або завдяки міжнародній практиці. Їх необхідно впорядкувати і безперешкодно реалізовувати в наших закладах. А якість надання послуг з реабілітації в медичних центрах МВС будуть оцінювати наші захисники та захисниці», - підсумувала Держсекретар МВС.

На семінарі свої доповіді та презентації представили 11 заступників начальників МРЦ з медичних питань. Вони поділилися досвідом в проведенні реабілітації військових та унікальними терапіями, які впроваджуються  в їхніх закладах. 

Серед них - ефективні методи лікування та реабілітації з людьми, які втратили зір, кінцівки, які перенесли серцево-судинні захворювання, акуборотравми, посттравматичні розлади тощо. 

Окрема увага була приділена організації інклюзивних умов, облаштуванню безпечних та зручних укриттів для пацієнтів МРЦ та формуванню фахових мультидисциплінарних команд лікарів та медперсоналу.

Директор Департаменту високотехнологічної медицини Міністерства охорони здоровʼя Василь Стрілка розповів учасникам семінару про реформи, які впроваджуються зараз в галузі та оцінив рівень розвитку реабілітації в закладах МВС:

«В Україні зараз формується єдиний медичний простір. Це означає, що підходи в лікуванні, реабілітації та якість надання медичних та реабілітаційних послуг будуть однакові як в цивільних, так і відомчих закладах охорони здоровʼя. 

Сьогодні, після озвучених доповідей представників медичних реабілітаційних центрів системи МВС вже зрозуміло, що все йде за планом і наша глобальна мета створення єдиного медичного простору в Україні буде досягнута».

Він зауважив, що в планах до кінця 2025 року створити реабілітаційні відділення у 221 медичному закладі спроможної мережі, де буде надаватись якісна, орієнтована на потреби пацієнта реабілітаційна допомога. 

«В Україні триває організація мережі стаціонарних реабілітаційних відділень із розрахунку 200 ліжок на 1 млн населення. Для порівняння - в Ізраїлі це співвідношення складає 100 ліжок на 1 млн населення» - повідомив Василь Стрілка.

Представник ГО «Українське товариство фізичної та реабілітаційної медицини» лікар ФРМ, кандидат медичних наук, доцент Володимир Голик наголосив учасникам семінару, що в Україні послуги мають бути організовані на такому рівні, щоби пацієнт після реабілітації міг самостійно відвідати супермаркет і купити продукти за власно зароблені гроші:

«Реабілітація – це не тільки медичні послуги, які надаються в МРЦ. Ми повинні максимально допомогти пацієнту соціалізуватися, працевлаштуватися на роботу і самостійно обслуговувати себе в повсякденному житті». 

Він представив учасникам семінару доповідь «Яку реабілітацію ми будуємо в Україні» та детально розповів про всі успіхи та перешкоди, які зустрічаються в процесі впровадження цієї важливої реформи в галузі охорони здоров’я. 

По закінченню семінару, перша заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Лілія Бойко зазначила, що процес реалізації сучасної реабілітації в медичних закладах МВС активно триває:

«Ми ознайомилися з усіма звітами від заступників начальників МРЦ з медичних питань. Робота на даний момент є задовільною, ми рухаємося в правильному напрямку і знаємо, як будемо розвивати ці послуги».

Окремо вона відзначила, що в Україні на сьогоднішній день існує проблема кадрів у галузі охорони здоров’я і це перешкоджає темпам розвитку сучасної реабілітації у медичних закладах МВС. Але на ці виклики також є відповіді. 

«Ми організовуємо різноманітні навчальні програми, курси спеціалізації та підвищення кваліфікації. Робота формування ефективних мультидисциплінарних команд триває і більшість наших центрів практично укомплектовані професійними кадрами», - повідомила Лілія Бойко. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали