Ігор Клименко: Підрозділи МВС посилено несуть службу та охороняють правопорядок під час війни

clock
02.06.2023 15:00

“Якщо раніше кожної доби в денний час заступало на службу 4 тисячі нарядів, то зараз їх 6,3 тисячі. В нічний час було не більше 2,5 тисяч нарядів, зараз – понад 4 тисячі. Наші люди працюють в таких умовах вже майже 15 місяців. Ми скасували більшість відпусток, даємо їх лише до 10 днів нашим працівникам. Частота перебування їх в патрулях та нарядах також зросла”, - заявив в інтерв’ю BBC Україна Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Міністр зазначив, що криміногенна ситуація в країні за час війни змінилась.  

“Це достатньо велика і кропітка робота усього правоохоронного колективу держави, зокрема Нацполіції, щодо приборкання криміналітету у воєнний час. Багато представників злочинного світу повиїжджали за територію України, та ми контролюємо їх повернення і тут їх "чекаємо". Що стосується організованих форм злочинності, то здебільшого ми їх ліквідували”, - повідомив Ігор Клименко.

Очільник Міністерства внутрішніх справ особливу увагу звернув на те, як сьогодні працюють правоохоронці та на їхню оплату праці.

“Зарплата поліцейського в Києві складає без надбавок 23-24 тисячі гривень. Це не значні кошти. Є ще доплати на період воєнного стану для поліцейських. Я можу сказати – і для мене це було відкриття – що наші співробітники, поліцейські зокрема, на період війни взагалі це питання не підіймають. Тому що всі розуміють, в якому стані країна”, - каже Міністр.

Додатково Ігор Клименко зазначив, що, певна річ, він хотів би, щоб його працівники отримували достойну велику зарплату, але ми маємо виходити з можливостей держави і з дотримання принципу справедливості серед усіх військовослужбовців і працівників, які в тиловій зоні і які – в бойовій.

Не оминув увагою Міністр внутрішніх справ України і ситуацію з обігом зброї в воюючій країні. Він переконаний, що мати зброю і застосувати її проти людини – це дві зовсім різні речі. Одна справа, це наші військові, які захищають країну і вбивають ворога, інша – цивільна особа, яка може цією зброєю хизуватися. Тут є проблема в тому, що ми часто себе переоцінюємо.

“Що стосується зброї, то на руках у населення близько 1,2 млн одиниць зареєстрованої. В перші дні війни ми видали зброю. І, справді, є велика її кількість на руках у наших громадян, які пішли в сили ТРО і в ДФТГ. Це ті громадяни, які готові захищати країну. На період воєнного стану вона має в них залишатися, якщо, звичайно, вона не є предметом кримінального розслідування”, - сказав Ігор Клименко.

Також Міністр додав, що вся зброя, яка видана МВС, на сьогодні облікована. І він вдячний кожному громадянину – від депутата до жителя міста чи села – які прийшли і зареєстрували зброю на свій паспорт, на своє ім'я для того, щоб після закінчення війни цю зброю здати як власність держави і власність МВС.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали