Дружини та діти загиблих гвардійців пройшли курс арт-реабілітації

clock
26.06.2024 13:00

Нещодавно Командувач Національної гвардії України бригадний генерал Олександр Півненко підписав меморандум про співпрацю та взаємодію між Головним управлінням НГУ і Благодійним фондом «Сучасна Україна». І результатом цієї співпраці став комплексний курс арт-реабілітації у спеціальному інтеграційному центрі «Замлиння» для дружин та дітей загиблих військовослужбовців Національної гвардії України. 

Програма проєкту була спрямована на те, щоб допомогти дітками та їхнім мамам, котрі втратили батька і чоловіка, подолати травми, спричинені війною й віднайти сили продовжувати життя.

 ««Це діти, що перебувають у гострій формі травми й потребують реабілітації. Наша програма працює на соціалізацію й адаптацію у новому форматі. Дитина мусить прийняти й прожити травму, яка є. Часто буває, що травма не одна, а їх декілька. Є ще вікові травми, соціальні. Учасники працюють з трьома психологами в нашому проєкті, а також з арт-терапевтами й з духівником. Це і соціалізація, і адаптація до нових умов життя, а також знаходження друзів, комунікація, командна робота», – пояснює Тетяна Мялковська, директорка арт-студії “Пятерня”. Фахівці саме цієї студії щодня працювали з учасниками проекту.

«Ми вперше беремо участь у схожій програмі Мене це дуже вразило. Спочатку я думала, що тут будуть активності лише для дитини. За десять днів тут було дуже насичено, адже кожного дня було щонайменше три різні справи. Наприклад, зранку ми малювали фарбами, вдень ми вирізали з чогось, увечері в нас була інша програма – палили вогонь чи займалися медитацією», – розповідає учасниця проекту Ганна. Вона разом з донькою Тетяною приїхали з Харкова. Її чоловік Сергій, воїн Національної гвардії України, загинув у 2023 році. Ганна розповідає, що участь у програмі арт-реабілітації перевершила всі її очікування, адже насичена програма, відкритість учасників, професійність та людяність тренерів, активності, умови проживання і природа – все було на дуже високому рівні.

Наприкінці програми дітлахи, разом зі своїми мамами, підготували святковий виступ для організаторів і гостей арт-резиденції. Учасники ділилися найбільш пам’ятними моментами, співали та танцювали. За час, що вони провели на програмі, вони здружилися й планують продовжувати спілкування вже тоді, коли роз’їдуться по різних куточках України.

Національна гвардія України

Схожі матеріали