«75% звільнених з полону військових повертаються у стрій після відновлення та лікування», – Інна Ящук

clock
18.09.2024 15:30

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” розповіла державний секретар МВС України Інна Ящук. У студії обговорили питання повернення бійців, їх шлях під час реабілітації та піклування держави про Героїв.

Інна Ящук наголосила, що повернення кожного полоненого та полоненої – це величезна подія для всієї країни, Міністерства внутрішніх справ, багатьох родин. Шлях, який проходить звільнений з полону військовий, поліцейський та рятувальник чітко визначений як на державному рівні, так і на рівні усіх підрозділів системи МВС:

«Є конкретні відповідальні особи, які з першого дня супроводжують наших людей. Зокрема це медичні та соціальні підрозділи, які забезпечують реабілітацію. Таким чином, після перших хвилин повернення наших захисників та захисниць, вони направляються у медичні заклади для першочергового медичного огляду, забезпечення харчуванням, одягом, засобами зв’язку тощо. Після того, як вони проходять первинний медичний огляд – вони направляються в стаціонарні заклади, де проходять подальше лікування та реабілітацію».

Інна Ящук зазначила, що реабілітація та повернення бійців до нормального життя – це пріоритет відомства. Саме тому, МВС створило всі необхідні умови для якнайшвидшого відновлення полонених:

«Ми маємо неабияку відповідальність за цей реінтеграційний шлях, відновлення кожного полоненого та полоненої, які повертаються додому. Саме тому, у лікарнях створені всі умови для роботи мультидисциплінарної команди. Це лікарні МВС, реабілітаційні центри системи МВС. Зараз Міністерство залучає для цього великі кошти, нам допомагають міжнародні партнери для створення належних умов».

Інна Ящук додала, що у реабілітаційних центрах системи МВС використовуються різні методики лікування, перейняті з інших країн світу. Серед них – іпотерапія, каністерапія, дельфінотерапія, різні форми арттерапії.

• Спецпроєкт МВС “РЕАБІЛІТАЦІЯ. ПОВЕРНЕННЯ ДО ЖИТТЯ”

Також державний секретар розповіла, що з першого дня повернення бійців системи МВС з полону, за ними закріплюються соціальні працівники, які здійснюють увесь необхідний супровід:

«На сьогоднішній день створена ціла мережа соціальних супровідників, наразі їх 580, які з першого дня займаються відновленням документів, встановленням зв’язків із родинами, військовою частиною та відповідають на усі питання звільненого з полону. Також з першого дня ми рекомендуємо нашим Героям звертатися на телефон “гарячої лінії” – 1536, де вони можуть отримати відповіді на питання, як медичного, так і юридичного напрямку».

• Перші емоції після звільнення з полону: спецпроєкт МВС “ШЛЯХ ДОДОМУ”

Інна Ящук зазначила, що більшість полонених після проходження реабілітації знову повертаються у стрій. Якщо за станом здоров'я продовжити службу неможливо, вони можуть бути працевлаштовані у системі МВС України:

«Надзвичайно приємно, що після відновлення наші люди хочуть повернутися до побратимів та знову стати у стрій. Вони готові йти далі, вони розуміють ціну сьогоднішнього дня. Для нас честь мати таких Героїв».

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали