“Російські солдати обшукували, грабували нас та забирали техніку”, – начальник пожежно-рятувальної частини про окупацію ЧАЕС

clock
26.04.2024 19:00

З нагоди Дня пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, начальник 2-ї Державної пожежно-рятувальної частини, полковник служби цивільного захисту Михайло Гарбуза розповів в інтерв’ю телемарафону “Єдині новини” про роботу надзвичайників в умовах окупації.

“Ми безпосередньо перебували під час окупації та несли службу у місті Чорнобилі. До нас російські солдати неодноразово заходили, обшукували, грабували, забирали техніку. Дякуючи Богу, після того, як наші славні воїни їх вибили із Київщини, всі пожежники, які несли службу у місті Чорнобиль, охороняли ЧАЕС, гасили пожежі під кулями, всі повернулися до дому – живі та здорові. На даний час всі вони проходять службу”, – каже Михайло Гарбуза.

Чоловік розповідає, що через бойові дії та окупацію значна частина Чорнобильської зони залишається замінованою. Пригадує й випадок, коли він разом зі своєю командою виїхав на ліквідацію пожежі, утім по дорозі автомобіль з рятувальниками підірвався на одній з ворожих мін.

“Зранку був звичайний день, на пульт зв’язку частини надійшло повідомлення про загоряння лісової підстилки в районі села Дитятки. Була направлена техніка, рятувальники. Приступили до ліквідування пожежі, утім внаслідок пориву вітру площа пожежі збільшувалась і нам довелося заганяти техніку до лісового масиву. І при проїзді одного із лісових масивів наш автомобіль, ЗіЛ-131 наїхав на міну і підірвався. В автомобілі знаходилося 6 людей, особовий склад травмувався, але на щастя всі живі і на даний час проходять службу”, – пригадує Михайло Гарбуза.

Детальніше про роботу рятувальників у Чорнобильській зоні дивіться за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали