Ошукали майже 100 українців, які збирали кошти на ЗСУ: на Дніпропетровщині засуджено групу шахраїв

clock
10.05.2024 16:30

У ході слідства було встановлено, що обвинувачені знаходили в інтернеті оголошення про збір коштів на допомогу ЗСУ та лікування військових. Видаючи себе за представників міжнародних волонтерських організацій або платіжних установ, шахраї з фейкових сторінок в соцмережах пропонували «допомогу».

Для отримання грошового переказу, як правило з Польщі у злотих, зловмисники пропонували потерпілим зробити певні дії нібито для конвертації коштів. 

Насправді ж аферисти виманювали персональні та банківські дані, за допомогою яких входили в інтернет-банкінг жертв і виводили гроші на підконтрольні банківські рахунки.

Слідчі встановили, що обвинувачені заволоділи коштами майже 100 жителів із різних регіонів України. Загальна сума завданих збитків становить 1,3 мільйона гривень. На майно фігурантів було накладено арешт. Наразі потерпілим вже відшкодовано майже 330 тис. грн.

Наприкінці березня поточного року правоохоронці завершили розслідування і направили до суду обвинувальний акт. Суд визнав винними учасників організованої групи за ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 185 (Крадіжка), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 1, 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем) Кримінального Кодексу України.

Організатора групи засуджено до 9,5 років, а його спільників – до 8,5 років позбавлення волі з конфіскацією належного майна.

До набрання вироком законної сили учасники організованої групи перебуватимуть під вартою.

Національна поліція України

Схожі матеріали