АЗОВ. Звільнення з полону

clock
22.09.2022 06:47

22 вересня 2022 року сталася знакова подія – в Анкарі пройшов обмін полоненими, в результаті якого командири ОЗСП «Азов», які боронили Маріуполь, та інші захисники цього міста-героя були визволені з полону. Визволені командири «Азова» мали перебувати на території Туреччини. 

Загалом були повернені з російського полону 215 захисників України. Серед них 118 нацгвардійців, з яких 108 бійці ОЗСП «Азов». Також повернені дев'ять співробітників Нацполіції, та ще дев'ять військовослужбовців Держприкордонслужби. 

Серед звільнених офіцерів 124, рядових і сержантів 89. 

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський з цього приводу написав на своїй сторінці у фейсбуці:

Наші герої  визволені! 

Уночі в Туреччині за дорученням Президента України Володимира Зеленського завершився процес обміну керівників окремого загону спеціального  призначення «Азов». 

Наших героїв зустрів разом з начальником ГУР МО Кирилом Будановим. Попри пізній час та загальну складність операції – поспілкувалися, подзвонили Президентові, рідним. 

Серед тих, кого звільнили, — 108 бійців легендарного "Азову". Загалом же до своїх рідних повернуться 215 героїв! 

Кожному нададуть необхідну підтримку та головне — обійми рідних і щиру вдячність від всіх громадян України за незламність, за віру в Україну та її захист. 

Наші громадяни — це найбільша цінність держави. Тому завдання з визволення наших полонених буде виконуватися й надалі. 

Разом ми обов’язково переможемо! 

Слава Україні!

Героям Слава!

Згодом того ж дня на прес-конференції в Офісі Президента Денис Монастирський поділиться деталями цього обміну: 

«Хлопці були дуже виснажені. Ми брали участь в обміні в Анкарі і процес затягнувся практично до 24-х годин. Процедура була дуже напружена. Щохвилини продовжувались перемовини й проходили уточнення. І дійсно все, що відбулося стало можливим завдяки тектонічній роботі всіх причетних. Іноземці, які бачили все це, були дуже здивовані масштабами обміну». 

Як повідомив Кирило Буданов під час брифінгу, умови проживання командирів хороші. Він зазначив, що це не тюрма, а комфортний будинок. А щодо повернення офіцерів, він підкреслив, що це займе лише “деякий проміжок часу”.

Відповідаючи на питання журналістів очільник МВС також уточнив, що військові (мова іде про командирів Азову: Дениса Прокопенка, Святослава Паламара, Дениса Шлегу з НГУ) не знали куди їдуть. Фактично вони не розуміли де перебувають. Бійці вочевидь знаходилися в одному місці і перебували в одиночних камерах. Вони думали, що їх везуть на судилища, які їм постійно обіцяли на допитах російські слідчі.


Інші військовослужбовці, які прибули до України зараз перебували у медзакладах Чернігівської області. Майже усі вони потребували медичної і психологічної реабілітації. Частина - побачила свої сім'ї, інші зустрілися з ними згодом. 

Як зазначили в СБУ, з початку повномасштабної війни з полону рф на той час було повернуто 802 громадянина України.

Схожі матеріали