Запорізька АЕС: захоплення окупантами, ядерний тероризм

clock
03.03.2022 12:46

Російські окупанти, їхня зброя та техніка на Запорізькій атомній електростанції — акт ядерного тероризму росії проти України, Європи та всього світу. Відповідно до звіту Міжнародного агентства з атомної енергії, «Ситуація в Україні є безпрецедентною. Уперше збройний конфлікт триває на території великої ядерної установки». росія встановила контроль над атомною станцією, перетворивши її на військову базу, розмістивши там своїх військових, озброєння та замінувавши місцевість, а також обстрілюючи з її території міста на іншому березі водосховища - Нікополь і Марганець. 

Через військову діяльність росії, електроживлення власних потреб станції з української сторони періодично переривалося, що ставило під загрозу охолодження ядерних реакторів.

російська корпорація "Росатом" оголосила про привласнення ЗАЕС, намагаючись організувати електропостачання з неї на окуповані території. Український персонал станції піддався викраденням, вбивствам та нелюдському поводженню, що збільшило ризик ядерних інцидентів і аварій. На станції були присутні співробітники МАГАТЕ, проте переговори про демілітаризацію території не досягли успіху.

Підрив Каховської ГЕС на Дніпрі, що стався 6 червня 2023 року, є додатковою загрозою для ЗАЕС, оскільки може призвести до проблем з її охолодженням.

Запорізька атомна електростанція, розташована на південному сході України, є найбільшою атомною електростанцією в Європі та входить до 10 найбільших у світі.  Вона була побудована в часи СРСР поблизу міста Енергодар, на південному березі Каховського водосховища на річці Дніпро. Її експлуатує державна НАЕК «Енергоатом», яка також управляє іншими трьома атомними електростанціями України.

Станція має 6 легководних ядерних реакторів під тиском ВВЕР-1000, кожен із яких працює на паливі 235U (Збагачений уран) і генерує 950 МВт, із загальною вихідною потужністю 5700 МВт. 

Перші п'ять енергоблоків були послідовно уведені в мережу між 1985 і 1989 роками, а шостий був доданий у 1995 році. Станція виробляє майже половину електроенергії України, отриманої від атомної енергетики, і більше п'ятої частини загальної електроенергії, виробленої в Україні. Поруч розташована Запорізька ТЕЦ.

Щоб зменшити ризик, після початку російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Енергоатом зупинив 5 і 6 енергоблоки, залишивши в роботі з 1 по 4 енергоблоки.

3 березня 2022 року, о 23:28 за місцевим часом, до електростанції під'їхала колона з 10 одиниць російської бронетехніки та двох танків. Бій розпочався о 12:48 4 березня, коли українські сили випустили протитанкові ракети. російські сили відповіли різноманітною зброєю, включно з реактивними гранатометами. 

Протягом приблизно двох годин важкого бою в навчально-тренувальному центрі за межами головного комплексу спалахнула пожежа, яку було ліквідовано о 6:20 ранку, хоча інші секції навколо станції зазнали пошкоджень. Пожежа не вплинула на безпеку реактора чи будь-якого основного обладнання. Станція втратила 1,3 ГВт потужності.

"Прохідна знищена, навчальний корпус повністю розбитий, дотлівали легкові автомобілі персоналу на парковці, в адмінкорпусі не було жодного вцілілого вікна, пробоїни від снарядів. 

Кабінет директора, головного інженера й мій кабінет знищені, всюди валялися гільзи, і всюди стояли російські військові з автоматами, які перевіряли перепустки персоналу... 

Вперше у світовій історії атомної енергетики мій персонал виконав складні технічні переключення під прямим вогнем та забезпечив ядерну безпеку об'єкту та зберіг генерацію", 

— Олег Дудар, керівник експлуатаційного підрозділу ЗАЕС

За повідомленням Української правди від 12 березня, російська влада заявила керівництву станції, що тепер остання належить державній атомній енергетичній компанії росії — Росатому. АЕС продовжила працювати та надавати дані, в тому числі з системи віддаленого моніторингу, до МАГАТЕ. Нею продовжує оперувати український персонал під контролем росії.

26 квітня 2022 року дві російські крилаті ракети пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку Запоріжжя. В Енергоатомі цю подію кваліфікували як ядерний тероризм, що наражає світ на небезпеку повторення ядерної катастрофи.

Починаючи з травня не було змоги доставляти вугілля на Запорізьку ТЕС, тож тепло- та водопостачання енергодарців забезпечувала АЕС завдяки переведенню окремих блоків станції у стан гарячого зупину. Такий стан речей тривав місяцями, але переривався неодноразовими руйнуваннями енергетичної інфраструктури.

5 липня 2022 року The Wall Street Journal повідомила, що російські війська облаштувала в комплексі АЕС військову базу, розгорнувши важку самохідну реактивну систему залпового вогню БМ-30 «Смерч». 

 

➤ Серпень 2022

3 серпня 2022 року голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив серйозну стурбованість щодо фізичної цілісності станції, того, чи проводився весь необхідний ремонт і технічне обслуговування, а також безпеки ядерного матеріалу. Місія для інспекції АЕС планувалася МАГАТЕ, чекаючи на схвалення української та російської сторін, а також на дозвіл ООН. 

Енергоатом виступив проти візиту МАГАТЕ через окуповану росією територію, оскільки такий візит узаконив би присутність там країни-окупанта. Натомість один із контрольованих росією чиновників запросив МАГАТЕ з пропагандистською метою — показати, як росіяни охороняли об'єкт, а українці його атакували.

О 14:30 5 серпня російські війська вчинили обстріл поблизу промислового майданчику АЕС та влучили у високовольтну лінію зв'язку 330 кВ Запорізької ТЕС. 

6 серпня 2022 року МАГАТЕ повідомило, що один із трьох реакторів АЕС, що залишилися в роботі, був відключений від мережі та спрацювала система аварійного захисту.

8 серпня повідомили про пошкодження станції. Українська влада заявила, що російський обстріл пошкодив три радіаційні датчики, а одного працівника госпіталізували; Президент України Володимир Зеленський звинуватив росію у вчиненні «ядерного тероризму». 

Генеральний секретар ООН Гутерріш заявив, що «будь-яка атака на атомну станцію є самогубством», закликавши надати доступ інспекторам МАГАТЕ. Енергоатом закликав створити демілітаризовану зону навколо АЕС із розміщенням міжнародних миротворців.

Того ж дня генерал-майор ЗС РФ, що командував російським гарнізоном на ЗАЕС, заявив дослівно: «тут буде або російська земля, або випалена пустеля».

9 серпня глава Енергоатому заявив, що росія планує відключити станцію від української мережі та під'єднати її до російської.

11 серпня з ініціативи росії скликали засідання Ради безпеки ООН для обговорення ситуації на АЕС. російська делегація заявила, що нібито українські сили 5 серпня застосували важку артилерію для обстрілу станції, а 6 серпня атакували її касетними боєприпасами; разом із тим, на словах підтримала візит МАГАТЕ. Українська делегація заявила, що росія влаштувала обстріл АЕС, використовувала станцію для обстрілу українських міст, і також підтримала візит представників МАГАТЕ через контрольовану Україною територію. 

14 серпня В. Зеленський звинуватив росію в розміщенні військ на станції для обстрілу міст Нікополь і Марганець через Каховське водосховище. Оприлюднене на початку вересня відео підтверджує, що російські РСЗВ стріляють із території Запорізької АЕС, використовуючи її як ядерний щит.

У другій половині серпня з'явилося відео, на якому видно російські військові вантажівки, припарковані в будівлі, де розташовані турбіни електростанції.

18 серпня Державна інспекція ядерного регулювання України обмежила експлуатацію енергоблоків 1 та 2 ЗАЕС, дозволивши експлуатацію енергоблоку 1 лише у станах «перевантаження палива» — «холодний зупин», а енергоблоку 2 — у стані «холодний зупин».

19 серпня після телефонної розмови між президентом Франції Еммануелем Макроном і Путіним росія погодилася дозволити інспекторам МАГАТЕ доступ до Запорізької станції з підконтрольної Україні території. Для перевірки ще потрібно було домовитися про тимчасове припинення вогню навколо об'єкта.

Також 19 серпня голова спеціального комітету з питань оборони Великої Британії Тобіас Еллвуд заявив, що будь-яке навмисне пошкодження Запорізької АЕС, яке могло б спричинити витік радіації, буде означати настання умов статті 5 Північноатлантичного договору, згідно з якою напад на державу-члена НАТО є нападом на них усіх. Наступного дня конгресмен Сполучених Штатів Адам Кінзінгер заявив, що будь-який витік радіації призведе до смерті людей у країнах НАТО, що буде автоматичним запуском статті 5.

23 серпня на фоні численних провокацій росії відбулося ще одне засідання Ради безпеки ООН, присвячене кризі на Запорізькій АЕС.

25 серпня через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС двічі відключалась остання (четверта) лінія зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України. Три інших лінії були пошкоджені ворожими обстрілами раніше. Внаслідок цього два робочих енергоблоки станції відключилися від мережі, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі — вперше в історії станції. Автоматика та системи безпеки станції за повідомленням Енергоатому працювали справно. До кінця дня АЕС знову під'єднали до мережі.

27 серпня були обстріли в районах спецкорпусу № 2 та естакади між спецкорпусом та енергоблоком № 2. Про зміни радіаційного стану повідомлень не надходило.

За повідомленням Рафаеля Гроссі від 29 серпня, делегація МАГАТЕ під його керівництвом відправилася на Запорізьку АЕС. Офіційно вона називається «Місія МАГАТЕ з підтримки та допомоги Запоріжжю» (IAEA Support and Assistance Mission to Zaporizhzhya, ISAMZ). 

Команда складалася з 13 експертів із «переважно нейтральних країн». росія заблокувала пропозицію, спрямовану на посилення Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, заперечуючи проти пункту про контроль України над ЗАЕС. Інститут вивчення війни (ISW) зробив висновок, що росія намагається маніпулювати, дискредитувати та затримувати місію МАГАТЕ подібно до того, як це зазвичай робить Іран.

➤ Вересень 2022

Одночасно з прибуттям фахівців МАГАТЕ за маршрутом Київ — Запоріжжя — Енергодар, обстріли російськими військами посилювалися.

1 вересня о 4:57 внаслідок мінометного обстрілу майданчика електростанції спрацював аварійний захист і відключився робочий енергоблок № 5. 

Крім того, окупанти пошкодили лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС 330 кВ, внаслідок чого сталося знеструмлення неробочого енергоблока № 2 із запуском дизель-генераторів, що живлять реакторні зони, басейни витримки, майданчик відпрацьованого ядерного палива. Енергоблок № 6 продовжував працювати в енергосистемі України й одночасно живив власні потреби ЗАЕС. Енергоблок № 5 під'єднаний до енергомережі о 13:10 2 вересня.

Прибувши того ж дня на ЗАЕС, частина співробітників МАГАТЕ залишалася там протягом декількох годин, а частина зберегла присутність на невизначений час.

Внаслідок безперервних обстрілів з боку російських військ, о 19:35 3 вересня енергоблок № 5 знову був відімкнений від енергомережі.

5 вересня, внаслідок пов'язаної з обстрілами пожежі, була відімкнена остання ЛЕП 330 кВ, а відтак розвантажений та відімкнений енергоблок № 6, що живив власні потреби станції. Таким чином, вдруге ЗАЕС повністю відключилася від енергомережі.

6 вересня відбулося третє засідання Ради Безпеки ООН через ситуацію на ЗАЕС, яке ініціювала росія. Тоді ж директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі представив звіт про радіаційну безпеку в Україні, в якому відображені дані про візит місії на Запорізьку атомну електростанцію.

Згодом українська сторона відповіла масштабним навчанням на Запоріжжі, Дніпропетровщині та Херсонщині. Легенда – витік радіації із Запорізької АЕС. Це вже сталося після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС, який становив додаткову небезпеку через різке падіння рівня вони в Каховському водосховищі. 

29 червня 2023 року Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко написав про це в себе на фейсбук-сторінці:

Сьогодні о п'ятій ранку, відповідно до системи оповіщення “Енергоатома” та Міністерства енергетики, весь персонал відповідних служб був піднятий по тривозі. 

Ми проводимо на Запоріжжі, Дніпропетровщині та в частині Херсонщини навчання, наближені до реальних подій. Легенда — витік радіації з одного з енергоблоків Запорізької атомної електростанції. 

Задіяно близько 8000 осіб: місцева влада, правоохоронці, волонтери, лікарі і представники всіх служб державних органів влади, які відповідають за систему цивільного захисту.

Залучено близько 350 одиниць спецтранспорту та 400 автобусів для евакуації населення.

У кожному населеному пункті працюють евакуаційні групи, які складаються з представників місцевих органів влади та Національної поліції України. Вони забезпечують переміщення і супроводження наших громадян в безпечні зони. 

Також працюють близько 200 додаткових патрулів Національної поліції на трасах, щоб не було заторів, а евакуаційний транспорт міг безперешкодно рухатися.

Ми розуміємо, що окупована ворогом Запорізька атомна електростанція на сьогоднішній день представляє в техногенному плані величезну небезпеку, особливо для громадян Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської області.

За найгіршим сценарієм обов’язковій евакуації підлягають близько 300 тисяч мешканців Дніпропетровщини та Запоріжжя. 

Ми відпрацьовуємо усі можливі сценарії. Наприклад, що радіоактивна хмара може піти і далі, до будь якого регіону нашої держави.

У межах тренувальних заходів розгорнуті контрольно-санітарні пости для перевірки транспорту, який виїжджає з населених пунктів. Тут є техніка для замірів радіаційного фону, також здійснюють огляд та обробку автомобілів і евакуйованих людей.

Кожна квартира, кожний приватний будинок потрібно перевірити, чи не залишилися там маломобільні люди, для них потрібен особливий медичний транспорт. Ми відпрацьовуємо ці потреби разом з Міністерством охорони здоров'я.

Ворог поруч і ми розуміємо, що маємо бути готові до будь-яких його намірів. 

Ми вчасно прийдемо на допомогу, влада відреагує на будь-які виклики.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали