Виставка знищеної російської техніки

clock
30.05.2022 16:47

Виставка знищеної російської військової техніки — виставка просто неба на Михайлівській площі в Києві, де представлена російська військова техніка, яка була захоплена та знищена під час російського вторгнення в Україну в лютому-березні 2022 році. Виставка відкрита 21 травня 2022 року.

Організатором виставки стало МВС України. Серед експонатів – самохідна зенітна артилерійська установка «Панцир-С1», танк Т-72Б3, бойова машина піхоти БМД- 2, башта БМД-4, машина радіоелектронної боротьби та залишки БМП «Тигр». Більшість цієї техніки було використано ворогом, а знищено українськими захисниками під час Північної наступальної операції.

Президент України Володимир Зеленський показав виставку Прем’єр-міністру Сполученого Королівства Борису Джонсону під час його останнього візиту на цій посаді в Україну 17 червня 2022 року та Ріші Сунаку під час візиту 19 листопада 2022 року.

Виставка також побувала у Варшаві – столиці Польщі – відкрилася 27 червня 2022 року, в Празі – столиці Чеської Республіки – відкриття 11 липня 2022 року.

У Берліні – столиці ФРН виставку заборонила місцева влада. Проте двоє німецьких громадських активістів Енно Ленце та Віланд Ґібель із музею Berlin Story Bunker привезли з України підбитий російський танк Т-72 і встановили його в Берліні навпроти будівлі російського посольства на знак протесту проти російської агресії рівно в перші роковини від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну – 24 лютого 2023 року. 

Виставлений російський танк був знищений протитанковою міною в перший місяць війни, 31 березня 2022 року, в Битві за Київ біля села Дмитрівка, що у західному передмісті української столиці поблизу міст Буча й Ірпінь, де відбувалися вирішальні бої.

Також до перших роковин початку повномасштабної війни росії проти України виставки знищених російських танків відбулися у Вільнюсі, Ризі та Таллінні – столицях Литви, Латвії та Естонії. 

23 серпня 2022 року Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський разом із заступниками відвідав виставку знищеної російської військової техніки на Хрещатику. 

Оскільки після «захоплення Києва за три дні» російські окупанти планували провести військовий парад на Хрещатику, то українці надали їм таку можливість. Щоправда, у вигляді знищеної техніки, того що залишилося після зустрічі з українськими захисниками. 

«Прийшов із моєю командою для того, щоби надихнутися побаченим, а саме роботою наших ЗСУ, наших гвардійців, наших прикордонників, наших поліцейських. Усіх тих, хто наближає нашу перемогу. Я вже бачив це в Київській області — у Гостомелі, Бучі, Ірпені, але побачити тут цю техніку, яку назвали парадом орків і зомбі, це інше. Це дуже вражає», — поділився очільник МВС.

«Не очікував на такий ефект, який отримає відгук у серцях. Що люди насправді зрозуміли ідею виставки — про те, що мрійте обережно. Тобто хотів путін провести парад у Києві — будь ласка, але тільки в такому вигляді, в іншому не буде. Чи буде, але тільки в більшій кількості спаленої техніки», — додав Денис Монастирський. 

Схожі матеріали