Підрив окупантами Каховської ГЕС. ЕКОЦИД

clock
06.06.2023 15:54

Підрив і знищення греблі Каховської гідроелектростанції — воєнний злочин росії та акт екоциду, здійснений окупаційними силами Російської Федерації близько 2:50 ночі 6 червня 2023 року під час російського вторгнення в Україну. 

Греблю Каховської ГЕС було заміновано та підірвано, що призвело до її знищення. У зоні лиха опинилося близько 16 000 людей та близько 80 населених пунктів були  затоплені внаслідок теракту.

Масштабна екологічна катастрофа, спричинена руйнуванням греблі, є актом екоциду, адже в зумисності дій російських загарбників немає сумнівів. За міжнародним законодавством є воєнним злочином, оскільки руйнування гребель прямо заборонено навіть у разі, якщо вони є військовими об'єктами.

➤ Перебіг подій

6 червня о 2:35 та 2:54 ночі сейсмічні датчики в Україні та Румунії виявили ознаки потужних вибухів. А супутники-розвідники США, оснащені інфрачервоними датчиками, зафіксували ознаки тепла, що відповідали сильному вибуху в районі греблі Каховського водосховища. Вранці того ж дня згідно офіційного повідомлення Оперативного командування «Південь» ЗСУ стало відомо про техногенну катастрофу на Каховській ГЕС. 

О 06:45, голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін виступив із заявою, де зазначив, що через 5 годин вода досягне критичного рівня. Також, він закликав людей збирати речі та чекати на евакуацію.

Близько 7 ранку Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання РНБО з огляду на теракт на Каховській ГЕС.

О 8 годині Херсонська міська рада повідомила про знеструмлення мікрорайону Корабел через загрозу затоплення, також повідомивши про відключення газопостачання. А вже приблизно з 9-ї години його почало затоплювати.

На офіційній сторінці ДП «Енергоатом» зниження рівня води назвали додатковою загрозою для Запорізької АЕС. Також зазначили, що «станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції». Також, МАГАТЕ підтвердили, що для АЕС немає безпосередньої загрози.

Близько 10-ї години Офіс генпрокурора повідомив про порушення кримінальної справи за фактами екоциду та порушення законів та звичаїв війни. 

➤ Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка призначено керівником робіт із ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.

6 червня 2023 року Кабінет міністрів України створив штаб із ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС і призначив Міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка керівником робіт із ліквідації. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

У МВС України заявили про евакуацію населених пунктів Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, мікрорайон Херсона Корабел, який місцеві називають Острів.

«Ми шукаємо шляхи для того, щоб евакуювати наших громадян з лівого берега Херсонщини» - заявив наступного дня, 7 червня Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в Херсоні, де працює штаб із ліквідації наслідків підриву ГЕС. 

Ігор Клименко, який є керівником робіт з ліквідації, відвідав пункти, до яких човнами і всюдиходами доправляють жителів, чиї оселі опинилися у воді.

«Роботи із евакуації тривають. Ми намагаємось максимально швидко це робити. На заваді стає сильна течія, а також обстріли російськими військовими» - зазначив Міністр внутрішніх справ.

До суходолу рятувальники і поліцейські евакуюють не лише людей, а й хатніх тварин, яких вдається врятувати. Після цього потерпілих доправляють до пунктів надання допомоги.

«Штаб буде працювати цілодобово - скільки буде необхідно. Разом із тим ми працюємо над задачами, які стоятимуть перед нами коли вода піде. Роботи дуже багато. В першу чергу це буде стосуватися екологічного забруднення. 150 тон мастила витекло із машинного залу під час підриву ГЕС» - заявив Ігор Клименко.

«Рятуємо усіх на правому березі та розробляємо план, як допомогти людям на лівому», - про це Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко заявив увечері 7 червня в ефірі телеканалу «Рада» в рамках всеукраїнського телемарафону «Єдині новини». 

Він повідомив, що рятувальниками, поліцейськими та волонтерами вже евакуйовано 1894 громадянина. 

«Евакуація буде до заходу сонця і з самого ранку ми її продовжимо. Зараз залишається в зоні підтоплення 30 населених пунктів. 20 із них знаходяться на підконтрольній території і 10 на тимчасово окупованій території. І хочу сказати, що дійсно на лівому березі Дніпра окупанти взагалі не евакуюють людей. Вони їх залишили напризволяще. Тому ми зараз звернулися і до міжнародних організацій і виробляємо план, як врятувати наших людей», - сказав Ігор Клименко.

Міністр наголосив на тому, що рятувальники вчасно прийдуть на допомогу всім людям, які будуть потребувати допомоги. 

«Усі люди, яких ми евакуюємо, забезпечуються продуктами харчування і водою. Це зараз перша проблема. Але керівництво Військово-цивільної адміністрації і Штаб з ліквідації наслідків техногенної катастрофи зробили все для того, щоб жодна людина не потребувала саме питної води і не мала проблем з переміщенням», - сказав він.

У перші години після трагедії було розгорнуто 8 евакуаційних пунктів. Усі люди перебували там у безпечному місці та отримували допомогу.

На правобережжі Херсонщини поліція евакуює громадян із затоплених зон й фіксує наслідки обстрілів та підриву військами рф Каховської ГЕС

Після підриву Каховської ГЕС російська армія не припинила обстріли правобережжя Херсонщини з реактивних систем залпового вогню, далекобійної артилерії, мінометів, авіації та БПЛА. 

8 червня під ударом ворога опинилися населені пункти Бериславського та Херсонського районів. Війська рф завдали авіаційних ударів керованими бомбами по місту Берислав та селу Одрадокам’янка, через дії ворога загинув 57-річний чоловік, росія знищила будинки та господарські споруди. Також ворог обстрілює пункти евакуації та човни із цивільними.

Поліцейські спільно з усіма профільними службами та волонтерами реагують на повідомлення громадян, які через стрімкий підйом води виявилися заблокованими у під’їздах та приватних будинках, на дахах та автівках. Прикордонники за допомогою квадрокоптерів передають місцевим воду.

Постраждалих, які через дії окупаційної армії залишилися без даху над головою та речі яких знищені, вивозять у більш безпечні місця. Під час евакуаційних заходів у місті Херсон на працівників поліції, які рятували людей із затопленої зони, російські військові скинули боєприпас із дрону. Як наслідок, двоє правоохоронців отримали поранення, у них мінно-вибухові травми та множинні осколкові поранення.

8 червня 2023 року Президент України Володимир Зеленський прибув з робочим візитом на Херсонщину. Глава держави наголосив, що важливо підрахувати збитки та виділити кошти для компенсацій жителям, постраждалим унаслідок катастрофи, і розробити програму для компенсації збитків або релокації підприємств у межах Херсонщини.

Лише за добу поліція відкрила 34 кримінальні провадження за ст.438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни». 

На звільнених від рашистів територіях Херсонщини поліція продовжує фіксувати воєнні злочини армії російської федерації, яка використовує заборонені засоби і методи ведення бойових дій. Такі злочини не мають строків давності. 

Поліція закликає громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії росії, повідомляти про злочини окупантів. Кожен винний у таких злочинах буде ідентифікований, знайдений і покараний.

Третій день ліквідації наслідків: Ігор Клименко повідомив про результати евакуаційних заходів.

«Щойно терористи обстріляли керованими авіаційними бомбами місто Берислав та Бериславський район, і ми зараз тільки встановлюємо наслідки від цих бомбардувань, тому можемо вчергове констатувати, що російський режим показує своє терористичне обличчя», — повідомив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко з місця подій.

Також він звернувся із проханням до усіх, хто допомагає ліквідовувати наслідки катастрофи: 

«Нам чітко треба працювати всім разом. Єдиною командою в єдиній системі. Ми маємо знати, скільки в нас плавзасобів, скільки в нас сил людей і техніки. Тому велике прохання до всіх, хто залучається і має бажання й надалі долучатися до ліквідації наслідків. Спочатку звертатись в Штаб ліквідації наслідків, він працює цілодобово. Адже тільки разом ми можемо довести, що є незламною нацією», - сказав Міністр.

Рятувальники продовжують надавати допомогу громадянам, які постраждали від підтоплення на Миколаївщині

Внаслідок руйнування окупантами Каховської ГЕС вода продовжує затоплювати не лише прилеглі до Херсонської області населені пункти, а вода дісталась і до населених пунктів Миколаївської області. Рятувальники Головного управління ДСНС України у Миколаївській області евакуювали 75 людей з с. Афанасіївка Снігурівської територіальної громади Баштанського району. Наразі роботи тривають.

Ігор Клименко: Влада зробить все можливе для того, щоб забезпечити життєдіяльність громад на Дніпропетровщині

Про це завяив Міністр внутрішніх справ України 10 червня. 

“Ми сьогодні цілий день працювали в Дніпропетровській області. Спочатку провели засідання Штабу з ліквідації наслідків катастрофи на Каховській ГЕС. Ми обговорили потреби населених пунктів на півдні Дніпропетровської області щодо забезпечення питною водою, технічною водою. Велика кількість систем була направлена на південь області для того, щоб забезпечити вчасний підвіз такої води”, - сказав Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Очільник МВС повідомив, що одночасно обговорили епідеміологічну ситуацію в регіоні. Також звернули увагу на стан води, яка буде закачана для використання населенням. На території півдня Дніпропетровської області розміщено десятки стаціонарних пунктів, також працює більше 10 мобільних пунктів доставки води.

“Наші люди мають бути впевнені, що влада зробить все можливе для того, щоб забезпечити життєдіяльність населених пунктів Дніпропетровської області. Також ми працюємо по інших областях. Зустрічаємося не тільки з керівниками обласного рівня, але з місцевими керівниками територіальних громад та населенням для того, щоб люди знали, що вони не покинуті і до них прийде вчасно допомога”, - зазначив Міністр.

 

Міністр внутрішніх справ заслухав доповіді керівників обласного штабу, комунальних підприємств, очільників центральних органів виконавчої влади. За оперативними даними, станом на ранок 10 червня, без водопостачання частково залишилися Марганецька, Нікопольська, Покровська та Грушівська територіальні громади Дніпропетровської області. 

Рівень води Каховського водосховища в межах Дніпропетровщини продовжує знижуватися. Лише поблизу Нікополя за ніч рівень води впав на 60 сантиметрів. У громади, які вже частково залишилися без водопостачання, здійснюється підвіз питної води, зокрема підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної поліції. У зоні небезпеки опинилися також 5 лікарень.

«Одне із ключових питань - питна вода для наших громадян. Ми говоримо про епідеміологічну безпеку, ми говоримо про хоча б мінімально нормальну життєдіяльність людей. Ми всі несемо відповідальність перед нашими людьми, державою у ці важкі для України часи» - заявив Ігор Клименко.

Міністр внутрішніх справ України доручив відповідальним підрозділам визначити кількість води, якої потребуватимуть громади у разі відсутності центрального водопостачання, дослідити епідеміологічні ризики, а також  - пришвидшити впровадження проєктів з облаштування нових свердловин.

Міністр внутрішніх справ України, керівник робіт з ліквідації наслідків підриву ГЕС Ігор Клименко на Херсонщині зустрівся із Андрієм Селецьким - начальником Нововоронцовської селищної військової адміністрації.

Основним питанням наради стало забезпечення громади питною та технічною водою. Начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації розповів, що на території Нововоронцовки та Осокорівки є свердловини, також триває робота щодо відновлення криниць, резервуарів та водонапірної башти.

Нововоронцовська громада має тижневий запас питної води, до населених пунктів вже доправляють ємності обʼємом до 10 кубічних метрів для зберігання води.

За оперативними даними вода відійшла від громади на понад 300 метрів. Прогнозується, що відстань між берегами зменшиться із 14 кілометрів до близько 1300 метрів. Через це на деяких ділянках Каховського водосховища вже видніються затоплені під час будівництва ГЕС будівлі та об’єкти інфраструктури. 

На ділянках Каховського водосховища виявляють боєприпаси, зокрема навіть часів Другої світової війни.

Окремою небезпекою є  вибухонебезпечні предмети. Через постійні обстріли російськими військами акваторія водосховища забруднена боєприпасами. Після підриву ГЕС вивляють і снаряди часів Другої світової війни. Тільки 10 червня вибухотехніки провели 5 контрольованих підривів. Доступ до узбережжя для цивільних суворо заборонений!

Начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації надав архівні мапи, створені до будівництва Каховської ГЕС. На основі них експерти передбачатимуть розвиток ситуації, зокрема природнє розташування русел річок.

Рятувальники ДСНС України отримали гуманітарну допомогу від Польщі, Франції, Великої Британії. Вона допоможе ефективніше та швидше ліквідувати наслідки підриву російськими окупантами Каховської ГЕС на Херсонщині.

Від Міністерства Європи та зовнішніх справ Французької Республіки, Центру кризових ситуацій та підтримки у супроводі посольства Французької Республіки в Україні рятувальники Херсонського гарнізону отримали гнучкі баки, фільтри та таблетки для очищення питної води. До вантажу від Великої Британії увійшли 11 надувних човнів з комплектуючими, 1 металевий човен та 7 фільтрів для води.

А 17 червня підрозділи ДСНС у Херсонській області отримали чотири новеньких всюдиходи «Богун-2», придбані за кошти фандрейзингової платформи UNITED24, що була створена з ініціативи Президента України Володимира Зеленського. «Дякую всім, хто донатить! Машини вже працюють», - написав з цього приводу на своїй фейсбук-сторінці Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. 

22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський провів нараду з Ігорем Клименком щодо ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС

«Ліквідація наслідків російського теракту на ГЕС, забезпечення людей питною водою, фіксація шкоди для того, щоб люди могли отримати допомогу. Звичайно, тематика гуманітарного розмінування. Багато різних деталей, МВС працює системно. Пріоритет – якнайшвидше забезпечити всі умови для нормального життя», — написав у своєму Talegram-каналі президент України Володимир Зеленський.

Результати підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС, яка спричинила найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття. 

Російський теракт призвів до масштабної повені у південних областях України, внаслідок якої було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло щонайменше 34 людини.  

Підрозділи ДСНС, Національної поліції та Національної гвардії були залучені до ліквідації наслідків підриву дамби у перші ж години після теракту. 

Завдяки їх злагодженій та скоординованій роботі, з постраждалих територій вдалося евакуювати майже 3,8 тис осіб та понад 280 тварин. Врятовано 716 осіб, 455 особам надано психологічну допомогу. З домоволодінь на постраждалих територіях відкачано понад 507 тисяч тонн води.

Жителям підтоплених територій доправлено майже 119 тонн продуктів харчування та речей першої необхідності, понад 116 тисяч тонн води. 

 

Схожі матеріали