Масовані ракетні обстріли енергетичної інфраструктури

clock
20.04.2024 14:10

Навесні 2024 року ворог посилив обстріли об’єктів критичної інфраструктури, зокрема енергетики. 

► Масований ракетний обстріл стався вранці 22 березня 2024 року. Під нього потрапили Харків, Запоріжжя, Кривий Ріг, Хмельницький, Полтавська область, Вінницька область, Львівська область, Івано-Франківська область, Миколаївська область, Одеська область та інші частини країни. 

Три людини загинули, зокрема дитина.  Ще близько 20 отримали поранення внаслідок російського удару по Запоріжжю, одна людина загинула на Дніпрогесі. Станцію ГЕС-2 на Дніпрогесі виведено з ладу. У Хмельницькому є загиблі та постраждалі серед мирних жителів.

У семи областях (Дніпропетровській, Полтавській, Сумській, Кіровоградській, Запорізькій, Одеській та Донецькій) в день обстрілу були здійснені екстрені відключення електроенергії. У Харківській області часткове відімкнення електроенергії тривало до 29 березня, щоб провести технічне обслуговування електромереж. Глава Укренерго Володимир Кудрицький назвав атаку на енергосистему України найбільшою з початку повномасштабного вторгнення російської армії.

► МВС готує зведені оперативні загони для невідкладної допомоги постраждалим регіонам. Про це заявив Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, перебуваючи на ліквідації наслідків обстрілів у Харкові.

У ході робочого візиту він перевірив роботу Пунктів Незламності. «Протягом доби понад 16 тисяч людей вимушені були прийти до Пунктів, щоб зігрітися, підзарядити телефони, отримати доступ до мережі», - зазначив Ігор Клименко.

Міністр повідомив, що до Харкова прибула мобільна кухня ДСНС. Вона може забезпечити триразове харчування одночасно для 200 людей і розгортається під час масових пошуково-рятувальних операцій. 

«Працюватимемо над тим, щоб подібного транспорту в Україні стало більше», - наголосив він.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко разом із виконуючим обовʼязки Голови ДСНС Андрієм Даником побували на одному з обʼєктів, де підрозділи рятувальників продовжують ліквідовувати наслідки ракетної атаки ворога. 

«Підготовка зведених загонів по всій Україні стала однією з ключових тем наради з керівниками Нацполіції, ДСНС, Нацгвардії. Ці зведені загони мають бути готові до оперативного відправлення в інший регіон, який потребуватиме допомоги», - наголосив очільник МВС.

► У ніч на 29 березня стався наступний масований обстріл української енергетики. Президент України Володимир Зеленський провів Ставку Верховного головнокомандувача. 

«Цієї ночі свідомими цілями ворога стали Канівська та Дністровська ГЕС. Терорист хоче повторення екологічної катастрофи у Херсонській області. Але тепер під загрозою не лише Україна, а й Молдова. Вода не зупиниться перед прикордонними стовпами, як не зупиниться й російська війна, якщо вчасно не зупинити її в Україні», — наголосив Володимир Зеленський.

Понад 150 рятувальників та 35 спеціалізованих автомобілів ДСНС були залучені до ліквідації наслідків нічних та ранкових ударів рф. Про це повідомив Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Ворог атакував ракетами та дронами енергетичну інфраструктуру, цивільні об'єкти, приватні будинки. Загалом під ударом були 10 регіонів. По медичну допомогу одразу після ударів звернулися 6 людей, серед яких - дитина. Зруйновано близько 10 приватних будинків, ще десятки - пошкоджені.

«Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки російських ударів, слідчі фіксують злочини, із потерпілими від ночі працюють наші психологи ДСНС та Національної поліції. Кожен, хто потребує допомоги, може звернутись до Пунктів Незламності на базі підрозділів ДСНС та Національної поліції», - зазначив очільник МВС.

► 11 квітня російські окупанти знову атакували енергетичну інфраструктуру України у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. 

Близько 6.00 ранку армія РФ запустила ракети по Україні. За даними Повітряних Сил, "Кинджали" летіли у напрямку Рівного, Києва і Львівщини.

Крім того армія рф вночі обстріляла Харків: почалися перебої зі світлом, не курсувало метро.  У Харкові росіяни завдали щонайменше 10 ударів по критичній інфраструктурі. 

На місцях ліквідації наслідків масованого обстрілу працювало понад 200 рятувальників. Про це повідомив Міністр внутрішніх справ України. 

За словами Ігоря Клименка, упродовж кількох годин російські військові атакували 5 регіонів України – били по критичній інфраструктурі.

«По Харкову ворог випустив більше 10 ракет, у деяких районах міста відсутнє електропостачання. Ліквідація наслідків обстрілів триває також на Одещині, Львівщині, Запоріжжі та Київщині. Залучений особовий склад та техніка ДСНС із сусідніх регіонів», - заявив Міністр внутрішніх справ України.

Міністр додав, що рятувальники готові оперативно розгорнути мобільні генераторні станції. На базі пожежно-рятувальних частин та підрозділів поліції працюють Пункти Незламності – з електроенергією та доступом до мережі. Поблизу місць ліквідації обстрілів може бути обмежений рух транспорту. 

«На щастя, за оперативними даними, внаслідок сьогоднішньої атаки минулося без загиблих та потерпілих», - зазначив Ігор Клименко.

Президент України подякував рятувальникам у відеозверненні:

Вдячний усім, хто зараз ліквідовує наслідки російської атаки, і кожному воїну нашої ППО, який уночі був на варті. Понад 40 ракет та ще близько 40 ударних дронів. Частину ракет і «шахедів» вдалося збити. На жаль, лише частину.

Російські терористи знову цілили саме по об’єктах критичної інфраструктури. Був черговий підлий ракетний удар по Харкову та Харківській області. Мішенню стали також об’єкти в інших областях: Київській, Запорізькій, Одеській та Львівській. 

Кожен із наших сусідів у Європі, кожен з інших партнерів бачить, наскільки критичною є потреба України в ППО. Саме тут, саме зараз, саме нашою можливістю подолати російський терор світ може довести, що всі однаково сприймають терор як злочин. Якщо ж Росії буде дозволено й надалі це робити, якщо російські ракети й «шахеди» битимуть не тільки по Україні, а й по рішучості партнерів, це буде глобальним дозволом на терор.

Потрібна ППО та інша оборонна підтримка, а не заплющування очей і довгі дискусії.

Дякую всім у світі, хто справді дієво підтримує нашу українську боротьбу за життя. Дякую всім лідерам, які не мовчатимуть, які продовжать допомагати нам і засуджувати російський терор.

► ТАКТИКА ПОВТОРНИХ УДАРІВ

Під час обстрілів території України російські військові почали застосовувати тактику подвійних ударів. Це призводить до загибелі рятувальників, які приїздять ліквідовувати наслідки обстрілів, та поліцейських, які виїздять на місця документувати воєнні злочини.

► 27 лютого 2024 року двоє поліцейських загинуло та четверо були поранені внаслідок російського обстрілу на Сумщині.

Слідча група виїхала на документування наслідків прильотів по будівлі фермерського господарства. І в цей час ворог вдарив знову. Прицільно артилерією по правоохоронцях. 

Тіла двох поліцейських рятувальники дістали з-під завалів. Крім того, поранення отримали ще четверо слідчих. Їм надали медичну допомогу. 

► 4 березня черговий воєнний злочин росії забрав життя двох рятувальників на Донеччині. Під час гасіння пожежі в Краматорському районі рятувальники Слов’янського гарнізону потрапили під повторний обстріл росіян. По надзвичайниках та пожежній техніці ворог вдарив безпілотником.  

Загинули Олег Мартиненко та Богдан Равлик. Тепер їм назавжди 29 та 31. Ще троє рятувальників отримали поранення.

► 15 березня унаслідок масолваного удару по Одесі загинула 21 людина, понад 70 отримали поранення. Рятувальники прибули для надання допомоги постраждалим - росіяни завдали повторного удару. Серед загиблих - поліцейські та рятувальники. Зокрема й командир штурмового полку "Цунамі" Олександр Гостіщев.

► 4 квітня від повторного удару по місцю "прильоту" в Харкові загинули Логінов Владислав, Байдалінов Сергій, Матюшенко Володимир

Ігор Клименко в той день оприлюднив кадри, на яких молодий харківський вогнеборець плаче на місці удару, де росія декілька хвилин тому цинічно вбила його батька – 52-річного рятувальника.

Загиблий Владислав Логінов присвятив своє життя роботі в пожежній службі. Його син, Володимир, також за прикладом батька став вогнеборцем і зараз працює начальником караулу у сусідній пожежній частині. Цієї пекельної ночі, одразу після перших вибухів, батько та син з колегами миттєво виїхали на місце удару. Владислав та Володимир працювали поряд, буквально за декілька будинків один від одного. Коли пролунав потужний вибух, син одразу зрозумів, що найімовірніше прилетіло туди, де був батько.

Після повторних обстрілах у МВС кардинально переглянули інструкції та протоколи з реагування для службовців ДСНС. Про це Ігор Клименко повідомив під час візиту до Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України. 

Схожі матеріали