Розстріли гуманітарних колон

clock
30.09.2022 07:50

Обстріл гуманітарної колони в Запоріжжі — терористичний акт Збройних сил РФ, направлений на цілеспрямований обстріл гуманітарної колони на виїзді з міста Запоріжжя, що відбувся зранку 30 вересня 2022 року. У результаті обстрілу постраждали 118 людей, із яких 32 людей загинули. Обстріл відбувся того ж дня, коли Росія оголосила про анексію окупованих територій України, зокрема окупованої частини Запорізької області.

30 вересня 2022 року Збройні сили РФ здійснили ракетний удар по Запоріжжю, випустивши 16 ракет ЗРК С-300. Чотири з ракет о 07:10 уразили гуманітарну цивільну автоколону в районі авторинку на виїзді з міста та сам авторинок, розташований поблизу автошляху Н08 на ділянці Запоріжжя — Оріхів. В автоколоні було близько 100 цивільних осіб, які чекали на виїзд на тимчасово окуповану територію України, щоб забрати своїх родичів чи відвезти допомогу.

Унаслідок атаки спочатку було відомо про 23 загиблих та 28 поранених. Більшість загинуло чи поранено від уламків ракет. Невдовзі кількість постраждалих зросла до 25 загиблих та 62 поранених. Пізніше стало відомо про 26 вбитих і 85 поранених. Серед загиблих — 2 дітей. Було важко поранено 5-річну дитину.

Увечері того ж дня стало відомо про 30 загиблих та 88 поранених осіб. Станом на 1 жовтня кількість постраждалих (разом із загиблими) сягнула 118 людей. Того ж дня у запорізькій лікарні померла важко поранена жінка, і кількість жертв досягла 31 людини: 30 цивільних та один співробітник поліції, який надавав допомогу потерпілим. 8 жовтня помер ще один постраждалий.

На місці обстрілу того ж дня побував Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський та Голова Національної поліції Ігор Клименко.

За словами Міністра, о сьомій ранку, як і щодня, люди на тому місці збиралися в колони для того, щоби поїхати на тимчасово окуповані території до своїх будинків, батьків, дітей. Очільник МВС України поклав відповідальність за теракт особисто на владіміра путіна:

«Цей удар був чітко спланований, адже це відбулося у день, коли головний терорист путін збирався оголосити про анексію областей, зокрема Запорізької. Абсолютно свідомо, прокладаючи шлях для цієї заяви, він традиційно завдав удару по цивільному населенню. Так, це відповідь на успіх наших військ на Харківщині, під Лиманом і не тільки нам, а й всьому цивілізованому світу. Тому ця трагедія повністю лягає на плечі головного терориста путіна, адже ніяких сумнівів немає, звідки були прильоти», - зауважив Міністр.

Очільник Національної поліції Ігор Клименко написав у фейсбук:

На жаль, маємо втрати і серед поліцейських. Загинув 36-річний працівник місцевого Управління стратегічних розслідувань. Ще 27 поліцейських Бердянського райуправління отримали поранення, 4 з них - у тяжкому стані. Хлопці були на службі, забезпечували правопорядок.

Разом з міністром Денисом Монастирським відвідали поранених працівників поліції в лікарні та подякували їм за службу.
На місці трагедії продовжують працювати близько 80 фахівців. Слідчі та криміналісти поліції допомагають колегам із СБУ збирати докази. Очолює поліцейське документування начальник управління по організації розслідування злочинів скоєних під час військових конфліктів Головного слідчого управління Національна поліція України.

Наразі відомо, що росіяни били по людям модернізованими ракетами С-300. Вирви від цих модифікованих ракет не такі глибокі, але радіус вибухової хвилі набагато більший. Відповідно, більша зона та сила ураження людей…
російські армійці знали, що тут завжди чимало людей. Особливо вранці. І навмисно поцілили саме сюди. Це цілеспрямоване масове вбивство.

Що б не заявляли у країні вбивць, ми міцно стоїмо на своїй землі. Тимчасово захоплені території повернемо. І не зупинимося, доки не покараємо всіх воєнних злочинців.

Президент України Володимир Зеленський також розповів про обстріл росіянами Запоріжжя:

«Держава-терорист обстрілює ракетами мирне населення на Запоріжжі, Миколаївщині, Дніпропетровщині. Б’є по українських регіонах із реактивних систем залпового вогню та безпілотників. Лише по Запоріжжю та району окупанти випустили 16 ракет за один ранок! Так можуть чинити лише закінчені терористи, яким не має бути місця в цивілізованому світі. Ворог лютує та намагається помститися за нашу незламність і свої невдачі. Цинічно знищує мирних українців, адже давно втратив усе людське. Кровожерливі покидьки! Відповідатимете неодмінно. За кожне загублене життя українців!».

➤ Наступного дня російські терористи розстріляли з кулемета на БТР евакуаційну колону в Куп'янському районі на Харківщині. Загинули 24 людини.

«Колона була розстріляна з кулемета, встановленого на БТРі. Після цього, щоб приховати сліди свого злочину, росіяни підпалили рештки цих автомобілів», – розповів очільник ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, зараз судмедексперти проводять аналізи для ідентифікації загиблих та встановлення причин їхньої смерті. 

Того ж дня Національна поліція повідомила. що на Харківщині 24 особи загинуло в результаті розстрілу росіянами колони цивільних автомобілів. Це сталося наприкінці вересня на автодорозі між селищем Курилівка та Піщане - окупанти знищили колону цивільних автомобілів.

За попередніми даними, загинуло 24 особи, серед яких 13 дітей. Декілька осіб змогли врятуватися. Вони надали свідчення слідчим.

Слідчим інформація внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Схожі матеріали