«Мої двері відкрилися на фронті під Запоріжжям»: історія офіцера НГУ про навчання за кордоном і власний бойовий шлях

clock
24.04.2024 19:00

До офіцерського звання Василь Перун йшов цілеспрямовано та впевнено. Після закінчення навчання у військовому виші обійняв посаду командира взводу, а згодом – заступника командира роти.

Одне з навчань разом з підрозділом проходив у Великій Британії. Розповідає, що нашим військовим є чому повчитись в іноземних колег, але українці показують закордоном і свій досвід та професіоналізм.

Перші бої Василь разом зі своїм підрозділом зустрів у Запорізькій області поблизу селища Вербове. Розповідає, що було важко, ворог постійно здійснював розвідку за допомогою безпілотників, а артилерія взагалі не втихала, розповідає офіцер.

«В кіно показують часто, як відкриваються двері транспорту, і солдат вперше бачить війну. Мої двері відкрилися на фронті під Запоріжжям. У нас була броньована машина Кірпі. На ній ми заїжджали на місце пересадки на легші машини, і ними вже вирушали безпосередньо на позиції. Так робили, бо бронетехніка не мала такої швидкості й маневровності, щоб завести без втрат на позиції. Ті хлопці, які зайшли на передні позиції зазнали втрат, тому ми мали зайти й надати їм допомогу. Нас зустрів щільний вогонь артилерії, по нас працював міномет 120 калібру, танк працював, СПГ та ГРАДи. Відчув на собі, що таке авіабомба. ФАБ 500. Залетів ворожий літак, випустив два ФАБи. Цілились по командному пункту, але промахнулись», – розповідає Василь.

Проти нацгвардійців ворог використовував професійні підрозділи десантників. Під прикриттям ствольної й реактивної артилерії вони заїжджають на позиції, а наші укріплення намагаються знищити за допомоги важкої техніки.

«У цій війні дуже велику роль грає артилерія, дрони й авіація. Наші пілоти теж завдають чимало ударів по ворогу. Бачив колись, як залетів наш гелікоптер і відпрацював по противнику НУРСами. Зараз нам дуже потрібна автомобільна техніка, щоб можна було безпечніше проводити ротації на позиціях і евакуювати наших поранених. Дуже потрібні засоби радіоелектронної боротьби, дрони, снаряди для артилерії. Якщо в нас буде більше безпілотників і більше снарядів, то піхоті буде набагато легше», – ділиться думками офіцер НГУ.

Національна гвардія України

Схожі матеріали