Меми війни

clock
30.05.2022 16:08


Меми «Доброго вечора, ми з України», «Рускій воєнний карабль, іді на…», пес Патрон; Чорнобаївка; крейсер «Москва» тепер стали уже відомі всьому світові. Але народилися вони в найважчі для українців дні - на початку російського вторгнення. Якщо ми спроможні жартувати в найскладніші часи, значить вистоїмо й переможемо. 
 

➤ Мем «Доброго вечора, ми з України!» – належить українським прикордонникам, які ще до війни зняли й розмістили на своїй сторінці в фейсбук 30 грудня 2021 року патріотичний відеоролик з цим привітанням. І коли з початком російського вторгнення почалася трансляція Національного телемарафону новин «Єдині новини», то це був один із перших слоганів періоду війни, який пішов в етер і в широкий світ. Зокрема, його підтримали, вітаючись цими словами в етері, тодішні Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, Міністр оборони Олексій Резніков та голова Миколаївської обласної військової  адміністрації Віталій Кім, а також інші посадовці і лідери громадської думки. 

 

➤ Русскій воєнний корабль, іді нах…

Мем народився 24 лютого, коли російський ракетний крейсер «Москва» та ворожий патрульний корабель «Василь Биков» наблизились до українського острова Зміїний, де перебували 13 прикордонників Ізмаїльського прикордонного загону. Росіяни двічі оголосили гарнізону: «Я — рускій воєнний карабль. Предлагаю сложить оружиє і сдаться…». 

У відповідь один із українських прикордонників острова Зміїний відповів: «Рускій воєнний корабль, іді нах**»

Фраза стала одним із символів боротьби з російськими окупантами. Сміливу відповідь люди сприйняли з захопленням, і фраза стала мемом. Причиною популярності серед людей цієї фрази стала категоричність відмови автора цієї фрази на пропозицію здатися ворогу.

➤ Пес Патрон

Перші публікації про пса Патрона з'явилися 15 березня 2022 року. Патрона називали талісманом загону піротехніків, які займалися розмінуванням територій у Чернігівській області. Тепер Патрона зображено на десятках художніх робіт, включаючи мурали в Рівному, Полтаві, Запоріжжі та Києві, а також у серіях відеороликів, в яких він розповідає про правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів у своєму впізнаваному іменному жилеті.

5 травня МВС України оголосило про створення Міжнародного координаційного центру з питань гуманітарного розмінування, Патрон став його символом. 8 травня Президент України Володимир Зеленський нагородив пса Патрона медаллю «За віддану службу», а його господаря Михайла Ільєва — орденом «За мужність» III ступеня.

27 травня Патрон був нагороджений премією Palm DogManitarian Award — спеціальною нагородою 75-го Каннського міжнародного кінофестивалю за зв'язок між людьми та собаками.

Патрон має власну сторінку в Instagram, на початок січня 2024 року кількість підписників досягла перевищила 418 тисяч.

Пес Патрон, який допомагав рятувальникам розміновувати Чернігів, став для українців справжнім героєм, а для дітей улюбленцем.

Разом із врятованою з сьомого поверху зруйнованого будинку кішкою, яка провела у ньому без води і їжі близько двох місяців, пес Патрон став символом незламності українців у боротьбі з російськими військовими.

20 листопада 2022 року Патрон став першим собакою з титулом «Пес доброї волі» від організації UNICEF.

➤ Чорнобаївка

Побачити Чорнобаївку і вмерти. Мережа вибухнула мемами в лютому-березні 2022 року через низку поразок російських загарбників.

Аеродром поблизу села Чорнобаївка (Херсонська область) став таким собі «бермудським трикутником» для російських загарбників. Українські захисники раз за разом вщент знищували на летовищі російські літаки та вертольоти і навіть ліквідували командний пункт армії рф.

Як зазначалося вище, вперше на аеродромі Чорнобаївка українські захисники розгромили сили російських окупантів ще 27 лютого. Росіяни вирішили, що двічі в одне місце, байрактари не атакують і продовжили використовувати Чорнобаївку як місце висадки свого десанту. 

Проте шість спроб загарбників в результаті завершились прикрим самогубством. 

Гурт Jalsomino навіть склав пісню з цього приводу:

Є таке місце на нашій землі
Воно стане цвинтарем для всієї русні
Це як чорна діра (ха), але для кацапів
Вони туди приходять і зникають насправді
Це місто сили, це місто волі
Це місто зруйнованої "руської долі"
Особливо (угу) для гвинтокрилів марки "Ка"
Welcome to Чорнобаївка

приспів

Чорнобаївка, Чорнобаївка
Це для всій русні роз**ївка
Чорнобаївка, Чорнобаївка
Це для всій кацапні роз**ївка

 

➤ Мем про крейсер «Москва» народися у розвиток і продовження мему «русскій воєнний корабль, іді нах**». 

«Москва́» — радянський і російський ракетний крейсер проєкту 1164 (шифр «Атлант», англ. Slava class за класифікацією НАТО), який перебував на службі у 1982—2022 роках. Головний корабель своєї серії. Входив до складу Чорноморського флоту РФ і був його флагманом. У 2022 році під час повномасштабного вторгнення РФ до України знищений Збройними силами України.

Став широковідомим після атаки 24 лютого 2022 року на український гарнізон на острові Зміїний, коли на пропозицію окупантів українським прикордонникам здатися корабель отримав у відповідь тепер уже крилатий вислів: «Русский военный корабль, иди нах**».

13 квітня 2022 року ВМС України завдали по крейсеру удару двома крилатими протикорабельними ракетами Р-360 «Нептун» берегового протикорабельного комплексу РК-360МЦ «Нептун». Унаслідок отриманих ушкоджень та складних погодних умов він перекинувся та затонув. Ввечері 14 квітня затоплення «Москви» визнало Міноборони росії.

В Україні крейсер отримав статус Об'єкту підводної культурної спадщини України № 2064.

 

Схожі матеріали