Масовані обстріли енергетики

clock
16.03.2023 09:59

5 грудня 2022 року росія завдала одного із наймасовіших обстрілів енергетичної інфраструктури України. За даними Командування Повітряних Сил, ворог випустив понад 70 ракет. Попри те, що сили ППО збили більшість російських ракет, в деяких областях виникли проблеми зі світлом та водою.

У результаті атаки:

  • Сумська область залишилась без електропостачання. У регіоні запровадили екстрене відключення світла. 
  • В Одесі знеструмленими були всі насосні станції, резервні лінії, роботу громадського електричного транспорту призупиняли. Внаслідок удару було пошкоджено два обʼєкти інфраструктури, постраждали житлові будинки та цивільна інфраструктура. Дві людини отримали поранення.
  • У Кривому Розі частина міста залишилася без світла. Не працювали деякі котельні та насосні станції.
  • У Житомирі та в деяких населених пунктах області була частково відсутня електроенергія. У місті фіксувалися перебої з водопостачанням.
  • У Кропивницькому фіксувалися перебої з подачею води та електроенергії. Щоб забезпечити людей водою, було організовано її поетапну подачу. 
  • У Києві метрополітен обмежив роботу. Підземка використовувалася як укриття, висадка пасажирів на деяких станціях не здійснювалася.

За словами Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, росія спробувала занурити Україну в темряву та холод. Втім, підрозділи МВС спільно з енергетиками та іншими службами були готові до злочинних дій ворога. Завдяки злагодженій і чіткій роботі наших служб, ми змогли тримати безпекову ситуацію під контролем. 

Попередньо, були облаштовані «Пункти Незламності», щоб кожний охочий мав можливість там зігрітись, випити води або чаю, скористатись інтернетом та зарядити гаджети. 

Поліцейські під час відключень світла інформували населення про «Повітряну тривогу» через гучномовці, регулювали рух на дорогах та збільшили кількість патрулів задля посилення безпеки на вулицях. 

Нацгвардія активно залучалася до патрулюванні та охорони об'єктів критичної інфраструктури, рятувальники ефективно ліквідовували наслідки обстрілів, а сервісні центри МВС адаптувалися до нових реалій, щоб оперативно надавати послуги населенню.

16 грудня 2022 року

Російські терористи-окупанти цього дня випустили 76 ракет по об'єктах критичної інфраструктури України, 60 з них збила протиповітряна оборона України. З районів Каспійського моря та Чорного моря противник випустив по Україні 72 крилатих ракет Х-101, Х-22 та «Калібр». Також було запущено чотири керовані ракети повітряного базування Х-59 та Х-31П.

У районі Києва було засвідчено понад 40 ракет, 37 із яких збили сили протиповітряної оборони. Це була одна з найбільш масованих ракетних атак на столицю України за весь час повномасштабного вторгнення Росії.

29 грудня 2022 року

О 8 годині ранку російські військові атакували Україну дронами-камікадзе, крилатими ракетами з кораблів і стратегічних бомбардувальників, а також зенітними керованими ракетами С-300. Силами ППО було збито 54 із 69 російських ракет.

31 грудня 2022 року

З 12:20 в Україні почався масований ракетний обстріл ракетами дальньої дії. Під час повітряної тривоги у повітряному просторі перебувало орієнтовно 20 російських ракет. ДСНС України повідомила:

Київ, Миколаївщина, Запоріжжя, Хмельниччина, Донеччина... Сьогодні вкотре ворог вирішив нагадати усім нам, за що ж ми їх так ненавидимо. Увесь день рятувальники ліквідовували наслідки російських атак.
Загалом було пошкоджено 50 об'єктів, з них 32 житлові будинки, травмовано 28 людей та загинула одна жінка.

14 січня 2023 року

Наслідки влучення російської крилатої ракети Х-22 по житловому будинку в Дніпрі. Були застосовані крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555, Х-22, крилаті ракети морського базування «Калібр» та керовані авіаційні ракети Х-59. Крім того вперше було застосовано ракети 48Н6ДМ від зенітного комплексу С-400 для ударів по Києву з Брянської області.

З самого ранку в Україні почався масований ракетний обстріл ракетами дальньої дії. Є влучання в енергетичні та промислові об'єкти України. Значні руйнування житлових будинків. Повідомляється про випущені 38 ракет у цей день, з яких збито 25.

Унаслідок ракетних ударів було пошкоджено 9 блоків ТЕС, 3 магістральні підстанції та повітряну лінію. Зокрема, було зруйновано турбінну залу енергоблока однієї з теплоелектростанцій компанії ДТЕК. Енергосистема зберегла цілісність, але через значний дефіцит генерації довелось застосувати аварійні відключення.

Зокрема, потужні вибухи вдень 14 січня прогриміли у столиці, Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Черкаській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій областях.

За попередніми даними, майже всюди відпрацювала протиповітряна оборона, знищивши ворожі ракети, проте зафіксовано й влучання по житловому будинку та об’єктах критичної інфраструктури.

Росія завдала потужного ракетного удару по житловому будинку в Дніпрі. У результаті атаки ворога було знищено під'їзд багатоквартирного житлового будинку. Зруйновано 236 квартир, понад 400 людей залишилися без житла. Загинуло 44 людей, з них 5 дітей, травмовано 79 осіб, з них 16 дітей.

26 січня 2023 року

Атака почалась вночі з 25 на 26 січня з масованого нальоту БПЛА типу Shahed 136. Всі 24 літальних апарата було збито, однак в Київській області було зафіксовано й влучання: було пошкоджено 5 житлових будинків та 7 об'єктів та споруд, пошкоджено 40 автомобілів.

Друга хвиля сталась на світанку: було чутно вибухи в Одесі, Миколаєві, Вінниці та Київщині, засвідчено влучання в Вінниці, Одесі, Києві.

Ворог атакував Україну з літаків Ту-95МС, Су-35 та МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря. Були застосовані крилаті ракети Х-101, Х-555, Х-59, «Калібр» та гіперзвукові Х-47 «Кинджал». Також ворог обстрілював об'єкти критичної інфраструктури в Запорізькій області ракетами від С-300.

Силами і засобами Протиповітряної оборони України було збито 47 ракет із 55, при чому 20 з них — навколо столиці, а три з чотирьох Х-59 ракет не досягли цілей.

Через ракетну атаку ворога у деяких областях запроваджено аварійні відключення світла. Найбільше від ударів росіян по енергооб'єктах постраждали Київська, Одеська та Вінницька області.

Станом на 15-у годину відомо про 11 загиблих та 11 постраждалих внаслідок атаки.

Унаслідок ракетних атак та бойових дій станом на кінець січня 2023 року в електричній системі України в пікові години споживання (ранок та вечір) існував дефіцит генерації до 5 ГВт, а вночі дефіцит становив близько 3 ГВт. На окупованих територіях опинилось генерувальних потужностей до 10 ГВт.

10 лютого 2023 року

російські військові завдали чергового масованого ракетного удару по енергетичній інфраструктурі України (14-й масований удар за даними прем'єр-міністра України). ЗСУ повідомляли про запуск по українській критичній інфраструктурі 71 ракети, 61 з яких збила протиповітряна оборона.

Обстріли почались іще вночі з 9 на 10 лютого 2023 року масовими пусками БПЛА-камікадзе типу Shahed 136. Також було завдано удару ракетами від ЗРК С-300 по об'єкту критичної інфраструктури в Запорізькому районі. Було зруйновано технічне обладнання та споруди. Ракети залітали у повітряний простір Молдови.

Під час цього обстрілу росіяни використали рекордну кількість ракет від С-300 для ударів по наземних об'єктах — до 35 ракет було випущено по об'єктах в Запорізькій та Харківській областях

16 лютого 2023 року

16 лютого 2023 року в ході російського вторгнення в Україну російські військові завдали чергового масованого ракетного удару по енергетичній інфраструктурі України. В ніч на 16 лютого Росія випустила по Україні 36 ракет, ППО знищила 16 із них.

Усього в ударі було застосовано 36 ракет (12 крилатих ракет повітряного базування Х-101/X-555, 8 крилатих ракет морського базування «Калібр», 12 крилатих протикорабельних ракет повітряного базування Х-22, 3 керовані авіаційні ракети Х-59/31, 1 протикорабельна ракета «Онікс»). Для пусків використано літаки стратегічної авіації Ту-22М3 та Ту-95МС з району Курська та акваторії Каспійського моря відповідно, літаки тактичної авіації Су-35 з району тимчасово окупованого Мелітополя та носії крилатих ракет в акваторії Чорного моря.

Силами та засобами Повітряних сил ЗС України знищено 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» та дві керовані авіаційні ракети Х-59. Частина крилатих ракет Х-22 досягли своїх цілей, уразивши об’єкти критичної інфраструктури[

9 березня 2023 року

Масований ракетний обстріл був здійснений вночі (рано в ранці) 9 березня 2023 року. Загалом російські військові випустили 81 ракету різного типу і базування, та 8 дронів-камікадзе.

За даними Командування Повітряних Сил ЗСУ під час цього обстрілу було використано рекордну кількість — 6 гіперзвукових ракет Х-47 «Кинджал».

Силами оборони України було знищено 34 крилаті ракети, а також 4 безпілотники.

Внаслідок удару Запорізька АЕС вже вшосте втратила зовнішнє живлення, та перейшла в аварійний стан з живленням від дизель-генераторів.

Схожі матеріали