Доктрина Президента України та продовження реформування системи МВС

clock
14.07.2023 06:03

Президент Володимир Зеленський запропонував провести загальнонаціональне обговорення нової доктрини України, в якій буде визначено пріоритети її майбутньої трансформації. Він сказав про це 28 червня 2023 року під час виступу у Верховній раді з нагоди Дня Конституції України.

«Як Конституція закладає основи, ми потребуємо доктрини для нашої держави. Ясної, не розмитої, сміливої доктрини. Для України, що йде до перемоги. Але для України-переможниці. Ця доктрина має відповідати на всі фундаментальні питання про Україну та наше майбутнє – і нам самим, і нашим сусідам, і кожному у світі. Ми потребуємо нової системи, нових правил, нових можливостей», – сказав Зеленський.

Він також назвав п'ять основних орієнтирів для української доктрини: перша – філософія перемоги України, друга – глобальність української безпеки, третя – політика героїв, четверта – політика справедливості, п’яте – трансформації за 10 років.

➤ Ігор Клименко презентував народним депутатам України Центр стратегічного аналізу та прогнозування МВС



14 липня 2023 року Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко розповів народним депутатам – членам Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності про роботу аналітичного центру «Безпечна країна» та єдиної інтеграційної платформи системи МВС, до якої входить система відеоспостереження.

Глава МВС зазначив, що Центр, зокрема, аналізує ситуацію на кордоні, моніторить дані щодо обстрілів, злочинів, пожеж, розмінування, досліджує інформацію міграційної служби. Крім того, здійснюється контроль ситуації на Запорізькій АЕС, відстежується радіаційний стан та прогнозується можливий розвиток ситуації.

Ігор Клименко розповів народним депутатам про роботу системи МВС під час воєнного стану, втілені проєкти та відновлення безпечного простору після перемоги. 

«Ми готуємось до мирного життя. Ми хочемо, щоб в цьому центрі згодом працювали всі необхідні служби, щоб ми вчасно могли реагувати на будь- які події.  В найближчий час на розгляд Парламенту будуть представлені більше 20 законопроєктів,  які стосуватимуться життя після війни. Ми маємо показати громадянам, що їхнє життя у державі буде цілком безпечним» - заявив Міністр внутрішніх справ. 

Окрім цього, Ігор Клименко поінформував народних депутатів про ситуацію в прифронтових регіонах, перевірку укриттів та процес розмінування території України.

«Хотіли б подякувати за вашу роботу, зокрема за плідну взаємодію із нашим комітетом. Хочу запевнити, що підтримка та співпраця зі боку народних депутатів відбуватимуться й надалі» - зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

Із роботою Центру стратегічного аналізу та прогнозування МВС України і Служби 112 народних депутатів ознайомили заступники Міністра внутрішніх справ – Олексій Сергєєв, Богдан Драп'ятий та Леонід Тимченко.

Зокрема, Олексій Сергєєв розповів, що Центр стратегічного аналізу та прогнозування здійснює моніторинг внутрішніх і зовнішніх загроз та ризиків в Україні. 

«Працівники системи МВС цілодобово моніторять ситуацію. Кожен відповідає за свій профіль. До прикладу, представники прикордонної служби готують інформацію щодо ситуації на рубежах. Йдеться як про обстріли, так і про ситуацію з чергами на кордонах», — зазначив заступник Міністра внутрішніх справ.

Леонід Тимченко та Богдан Драп'ятий зазначили, що запуск Центру 112 — це крок до Європейського Союзу.

➤ Ігор Клименко розповів про портфель безпекових проєктів, що нараховує близько 20 законопроєктів

Безпекові проєкти реалізуються в рамках «Безпечного середовища», що є складовою Української доктрини, анонсованої Президентом України.

Проєкти покликані регламентувати питання:

  • відеоспостереження в населених пунктах;
  • авіаційної безпеки, безпеки в аеропортах;
  • відкриття аналітичного і ситуаційного центру МВС;
  • розмінування територій;
  • безпеки в кіберпросторі;
  • боротьби з наркозлочинністю;
  • безпеки на дорогах та багато іншого.

Ситуаційний центр, до якого входять представники всіх служб, займатиметься масштабним прогнозуванням безпекової ситуації та надаватиме відповідні рекомендації для органів правопорядку.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали