Деокупація Херсона. Стабілізаційні заходи

clock
11.11.2022 14:55

Від початку листопада Сили оборони України змусили російські окупаційні війська розпочати підготовку до відступу. 3 листопада з будівлі Херсонської обладміністрації було прибрано триколор та блок-пости поблизу. Готуючись до втечі, окупанти розграбували Херсонський художній музей та Херсонський краєзнавчий музей, зоопарк та комунальне майно. Награбоване буле вивезено на тимчасово окупований Кримський півострів.

9 листопада 2022 року Міноборони РФ оголосило про «відхід» окупаційних військ із міста.

10 листопада Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний прокоментував відведення військ РФ з правого берега Дніпра:

«За кожним так званим «жестом доброї волі» противника стоять колосальні зусилля наших військ. Так само, як ворог відходив з Києва та Харківщини, залишав острів Зміїний, ймовірний вихід із Херсона — це результат наших активних дій».

11 листопада українські війська надвечір увійшли до міста і до 12 листопада місто остаточно було звільнено. Окупанти підірвали Антонівський міст у декількох місцях. Станом на 12 листопада місто було повністю заміновано: включаючи будівлю ОВА і міськводоканалу. У місті не було води і світла, мобільний зв'язок більшості операторів не працював. У Херсон повернулися  представники ОВА, поліція та Служба безпеки України, почалось розмінування міста і відновлення мирного життя. У місті запрацювали українське телебачення та радіо.

13 листопада у Херсоні відновили мобільний зв'язок.

12 листопада 2022 року Голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив у фейсбуці:

Національна поліція України проводить стабілізаційні заходи в Херсоні.
Близько 200 поліцейських працюють на території міста. Навколо та на території Херсону виставлені блок-пости. Поліція Херсонської області продовжує фіксувати злочини російських окупантів.
Основна загроза наразі полягає у масовому замінуванні. 10 груп вибухотехніків працюють над виявленням та знешкодженням вибухонебезпечних предметів. Один із поліцейських саперів сьогодні отримав поранення під час розмінування однієї з адміністративних будівель Херсона.
Просимо місцевих мешканців дотримуватися визначених правил, обережно пересуватися містом та не чіпати підозрілі предмети. Якщо виявили такий, обов’язково повідомте про це правоохоронцям.
Водночас звертаємося до громадян, які виїхали з Херсону: не поспішайте повертатися, доки не будуть завершені стабілізаційні заходи.
Робота триває. Поліція працює.

Як це було - до першої річниці звільнення Херсона МВС України представив фільм ХЕРСОН. РІК ПІСЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ

Станом на листопад 2022 року в місті залишилось до 20% від довоєнної кількості мешканців, тобто, близько 60 тисяч людей.

14 листопада Президент України Володимир Зеленський приїхав у звільнене місто і сказав, що приїхав до Херсона, щоб «підтримати херсонців».

«Мені здається, треба бути тут і підтримувати людей, щоб вони відчували, що ми не просто говоримо, а реально повертаємо, реально піднімаємо наш прапор. А ще по-людськи хочеться отримати енергію та емоції від людей», — сказав він журналістам.

14 листопада 2022 року Ігор Клименко повідомив, що 182 населені пункти правобережної Херсонщини перебувають під повним контролем Національної поліції.

«Роботи ще дуже багато. Особливо у наших вибухотехніків. Потрібно обстежити кожну адміністративну будівлю, об’єкти інфраструктури, щоб стало можливим відновлення нормальної життєдіяльності міста. Удень та вночі вулиці Херсона патрулюють наряди поліції. Місцеві можуть завжди звернутися до них за допомогою», – наголосив Ігор Клименко. 

Під час поїздки на Херсонщину Ігор Клименко разом із першим заступником міністра внутрішніх справ Євгенієм Єніним провели оперативну нараду щодо організації роботи поліції у звільнених населених пунктах області:

«Нам потрібно забезпечити максимальну безпеку людей та якісний збір доказової бази воєнних злочинів російських загарбників. Багато наших приміщень пошкоджені, а то й повністю зруйновані. Сьогодні оглянули Херсонське районне управління поліції. Тут окупанти влаштували свій «орган влади». Нині будівля де-не-де розбита, засмічена, але може повноцінно функціонувати. Місцеві поліцейські готуються відновити там роботу. Незважаючи на труднощі, ми здолаємо всі перешкоди. Головне, що Херсон – вдома».

У будівлі Головного управління національної поліції в Херсонській області була виявлена одна з катівень - найбільша у місті. До підвального приміщення будівлі окупанти звозили на допит цивільних, там опинялися й рятувальники, які продовжували працювати у регіоні, але не погоджувалися на співпрацю з окупантами. 

Оперативники Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України спільно із іншими підрозділами Нацполіції також брали активну участь у проведенні стабілізаційних заходів на деокупованій території Херсонської області.

Основне їхнє завдання – виявлення й притягнення до відповідальності посібників ворога. Тому ДВБ НПУ звернувся до мешканців звільнених територій: у разі наявної інформації щодо осіб, які сприяли або співпрацювали із російськими окупантами, чи зрадили державі, повідомляти на «гарячу лінію» Департаменту за цілодобовим номером телефону.

Разом із поліцією на деокупованих територіях Миколаївської та Херсонської областей відновили роботу підрозділи ДСНС.

Зведені загони з Миколаївської, Херсонської, Одеської, Кіровоградської, Черкаської та Вінницької областей, а також Мобільний рятувальний центр швидкого реагування до складу яких входить особовий склад та спеціальна техніка, були направлені до місць дислокацій, де надалі несли службу та виконували завдання за призначенням.

Окремо було сформовано та направлено до районів, де велись бойові дій, піротехнічні розрахунки. Розміновували територію піротехніки з Дніпропетровщини, Запоріжжя, Херсонщини, Миколаївщини, Кіровоградщини, Черкащини, Хмельниччини, Житомирщини, Одещини, Луганщини, Вінниці, Рівненщини, Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України.

14 листопада із перебігом проведення робіт в ході робочого візиту ознайомився Голова ДСНС України разом із першим заступником. 

Керівники ДСНС поспілкувались із особовим складом, провели виїзну нараду та надали відповідні розпорядження призначеним керівникам або тимчасово виконуючим обов'язки керівників на місцях щодо організації усіх необхідних заходів, які необхідно вжити у подальшому для повноцінного відновлення роботи підрозділів.

Глава МВС Денис Монастирський також наголосив на тому, що в Херсонській області після її визволення від російських окупантів високий рівень замінованості доріг, житлових будинків, зокрема замінованою була й будівля поліції.

Очільник МВС акцентував, що є небезпека через заміновані території:

«Над цим працюють 24/7 і піротехніки ДСНС, і Нацполіція й військові, які допомагають нам розміновувати цивільні об’єкти та об’єкти критичної інфраструктури. Ми поставили завдання, щоб у Херсоні протягом місяця було розміновано основні підступи до будинків, щоб люди могли повноцінно жити у населених пунктах».

Денис Монастирський підтвердив, що в Херсонській області високий рівень замінованості доріг, об’єктів, житлових будинків, зокрема замінованою була й будівля поліції. За його словами, уже є загиблі та поранені піротехніки, адже окупанти залишили багато вибухонебезпечних предметів, які реагують на певні вібрації.

Щодо фіксації воєнних злочинів, Міністр повідомив, що працівниками поліції та СБУ виявляються масові місця катувань та поховань: 

«Зокрема вже розпочато 436 проваджень за результатами перших ознак воєнних злочинів, виявлено 11 місць несвободи, з них у 4-х місцях застосовували катування. Їх зараз оглядають слідчі і фіксують кожен факт катування, знаходять свідків, а також відбувається ексгумація тіл загиблих. Наразі виявлено 63 тіла на території Херсонської області, але ми маємо розуміти, що пошуки лише розпочалися, тому буде виявлено ще багато катівень та місць поховань».

Розпочалася слідча робота із виявлення колаборантів. Монастирський запевнив, що колаборанти не уникнуть відповідальності і не втечуть – навколо Херсона наразі функціонують 16 блокпостів: 

«Уже перевірено 763 особи, з них 5 затримано та передано до Служби безпеки України через підозру в колаборантській діяльності. Також працюють поліграфологи, які перевіряють людей, що могли співпрацювати з окупантами. У нас є списки, люди діляться інформацією, хто займав які посади, хто співпрацював із ними».

На Херсонщині практично в перші дні після звільнення було відновлено роботу Державної міграційної служби, в області почали працювати три стаціонарні відділення, у Херсоні — мобільний пункт. Також почав роботу Сервісний центр, але поки що також у мобільному форматі.

17 листопада 2022 року працівники внутрішньої безпеки Національної поліції спільно зі слідчими Головного слідчого управління СБУ затримали місцевого мешканця, який під час окупації області пішов працювати у так зване «МВД Херсонськой области». Йому вже оголошено про підозру.

У межах кримінального провадження, розпочатого у березні 2022 року, оперативники Департаменту внутрішньої безпеки, Херсонського управління ДВБ Нацполіції спільно із працівниками ГСУ СБУ та УСБУ в Херсонській області під час проведення стабілізаційних заходів у деокупованому регіоні затримали «оперуповноваженого відділу по боротьбі з економічними злочинами» псевдоправоохоронного органу, створеного окупаційною адміністрацією. Цей чоловік виконував злочинні накази окупантів та добровільно узяті на себе «обов’язки колаборанта» у період з липня по серпень 2022-го.

До повномасштабного вторгнення росії фігурант працював державним реєстратором у Херсонській міськраді, був депутатом одного з районів міста.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора ворожому пособнику повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Його вже затримано в процесуальному порядку та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

17 листопада 2022 року Департамент комунікації МВС України спільно з Медіацентром «Україна – Укрінформ», Kharkiv Media Hub та Генеральним штабом ЗСУ провели престур на звільнених територіях Херсонщини для закордонних та вітчизняних медіа. Представники ЗМІ відвідали місце проведення розмінування та ознайомилися з ходом робіт з розмінування території Херсонщини у передмісті обласного центру. 

Заступник начальника ГУ ДСНС у Херсонській області Олександр Бондар зазначив, що з моменту деокупації правобережжя Херсонщини піротехнічними підрозділами ДСНС здійснено 435 виїздів піротехнічних екіпажів, під час яких виявлено, вилучено та знешкоджено понад 2500 вибухонебезпечних предметів.

«Оскільки наближається холодна погода, найпершим завданням  піротехнічних підрозділів ДСНС Херсонщини є перевірка та розмінування об’єктів критичної інфраструктури, серед яких енергетичні об’єкти, газогони, лінії водопостачання тощо. Перевірено 50 км залізничних колій, 200 км автошляхів, 189 домогосподарств», – наголосив Олександр Бондар.

«Херсонщина складна за обсягами розмінувальних робіт, вона дуже сильно відрізняється за масованістю мінування, наприклад, від Харківщини. Тут зараз працюють всі наявні сили піротехніків ДСНС України, Національної гвардії та Національної поліції. Ми вивільняємо усі можливі сили для роботи, а деокупованих територій Херсонської області, та це початок стабілізаційних заходів МВС України», – повідомила заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян.

Також журналісти оглянули місце російських воєнних злочинів – можливе місце поховання воїнів тероборони Херсону у Бузковому парку обласного центру. Вибухотехніки Нацполіції провели обстеження території для забезпечення подальших слідчих дій та ексгумації тіл загиблих героїв.

Державні установи у Херсоні зараз перетворилися буквально на центри державної та соціальної комунікації. Поблизу одного з відділів Національної поліції було розгорнуто роботу мобільного пункту Головного сервісного центру МВС, де люди могли не лише одержувати доступні адміністративні послуги, а й отримати інформацію у доступному паперовому форматі з «Інформаційного вісника МВС України». Також працівники ГСЦ МВС презентували молодшим мешканцям Херсону світловідбиваючі маркери для позначення себе у темний час доби.

«Хочу привітати усіх херсонців, які дочекалися повернення України у їхнє місто. Вже четвертий день тривають стабілізаційні заходи у місті та звільнених районах області. Ми вже маємо величезний досвід з деокупації Чернігівської, Харківської, Сумської та Київської областей. Головне наша мета – це безпека громадян, а пріоритетне завдання на сьогодні – розмінування. Для цього в області зараз працюють 26 команд піротехніків ДСНС та 10 підрозділів вибухотехніків Національної поліції та ми плануємо збільшити кількість сил для пришвидшення цієї роботи. Також МВС відновило надання адміністративних послуг шляхом розгортання мобільних центрів ГСЦ», – повідомила під час підсумкового брифінгу заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян.

➤ У Херсоні відкрилися «Пункти Незламності», де містяни можуть зігрітися й зарядити телефони.

Ініціативу реалізовано Офісом Президента спільно з ДСНС та Херсонською обласною військовою адміністрацією.

Перші два намети розгорнуті у центрі Херсона – на площі Свободи. У кожному пункті Інтернет і подовжувачі, щоб мешканці деокупованого міста, де ще триває відновлення електропостачання, могли зарядити мобільні телефони та павербанки. У наметах встановлені столи, стільці та лежаки для дітей і літніх людей. Також тут є вода, чай, кава та печиво для швидкого перекусу.

Схожі матеріали