Деокупація Харківської області

clock
06.09.2022 11:25

6 вересня 2022 року Сили оборони України почали контрнаступ на окуповані території на сході, південному сході та півночі від Харкова. Станом на 13 вересня 2022 року, як зазначило Міноборони, українські військові звільнили понад 300 населених пунктів.

У вечірньому відеозверненні 7 вересня 2022 року Президент України Володимир Зеленський зазначив: 

«Цього тижня маємо хороші новини з Харківщини. І, думаю, кожен громадянин відчуває гордість за наших воїнів. Зараз ще не час називати ті чи інші населені пункти, у які повертається український прапор». 

Того ж дня українські військові з бригади спецпризначення ім. Івана Богуна опублікували відео, на якому знімають зі щогли прапор окупантів у селі Нова Гусарівка під Балаклією.

8 вересня Генштаб ЗСУ підтвердив інформацію про звільнення понад 20 населених пунктів у результаті успішних дій Сил оборони України на Харківщині.

«У рамках проведення оборонної операції на Харківському напрямку з метою відновлення втрачених територій з початку тижня ЗСУ у взаємодії з підрозділами Національної гвардії, іншими силовими структурами, ведуть активні дії на визначених напрямках», — повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов.

Того ж дня Збройні сили України підняли український прапор на головній площі Балаклії Ізюмського району. Пізніше Президент України Володимир Зеленський підтвердив звільнення населеного пункту.

9 вересня ЗСУ взяли під контроль понад 30 населених пунктів Харківщини, повідомив Президент України Володимир Зеленський. Серед звільнених пунктів після пів року окупації Балаклія, Волохів Яр, Гракове, Артемівка, Василенкове, Шевченкове, Байрак, Щурівка, Вільхуватка. 

У деокупованих селах почала відновлювати роботу Національна поліція та відпрацьовувати інформацію про колаборантів, знаходити місця масових поховань цивільного населення та російські катівні, в яких під час окупації російські терористичні війська утримували українських громадян. 

Уранці 10 вересня 92 бригада ЗСУ опублікувала фото з українським стягом з Куп’янська, який був в окупації з 27 лютого. 

Командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що звільнення частини міста ще триває. Також стало відомо про деокупацію Ізюма, який був в окупації з квітня.

Увечері 10 вересня Президент України Володимир Зеленський повідомив про те, що від російських окупантів звільнено близько 2 тис. кв. км території України.

Уранці 11 вересня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що від початку вересня ЗСУ повернули понад 3 тис. кв. км під контроль України. І пішли не лише на схід і південь, а й на північ Харківщини. 

Українські прапори підняли у Савинцях, Козачій Лопані, Липцях. 

12 вересня Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський заявив про те, що підрозділи системи МВС на звільнених від ворога територіях Харківщини розпочали роботу з відновлення правопорядку й безпеки і вона має широкий спектр питань: від фіксації воєнних злочинів ворога, до відновлення енергопостачання і підготовки до опалювального сезону. Провадити таку роботу, за словами Міністра, стало можливо у звільнених українськими військами й зачищеними Нацгвардією та Нацполіцією населених пунктах Харківської області.

«У населених пунктах, які повністю взяті про наш контроль, зустрічаємося з великою кількістю воєнних злочинів. Лише на Харківщині на цей момент ми говоримо про понад 40 воєнних злочинів, які одразу зафіксовані тими слідчими, які зайшли на деокуповані території», – повідомив Денис Монастирський.  

Він також повідомив, що на звільнені території повертаються насамперед ті підрозділи поліції, що були виведені під час окупації. Це, зокрема, місцеві поліцейські офіцери громади, місцеві керівники райвідділів поліції, які повертатимуть український правопорядок у звільнені міста і села.

Іншим не менш важливим і складним аспектом роботи підрозділів системи МВС на деокупованих територіях Денис Монастирський назвав масштабне розмінування.  

У цей же час після визволення Харківщини російські терористичні збройні сили, відчувши свою безсилість і безпорадність на полі бою, почали масовано обстрілювати ракетами Харків і область, а далі й всю територію України, руйнуючи цивільну критичну інфраструктуру – насамперед енергетику, транспорт, а далі й заклади освіти та охорони здоров’я, а також житлові будинки українців. 

У ніч на 12 вересня 2022 року внаслідок ворожих обстрілів Миколаєва, Вознесенська та Березнегуватого, руйнувань зазнали 15 багатоповерхівок та 45 приватних житлових будинків, офісні приміщення, транспортні засоби, складські приміщення та магазин.  

А в Харкові й області прилетіло по об’єктах критичної інфраструктури. Виникла пожежа в обладнанні об'єкту та в адміністративній будівлі, котра до того ж зазнала сильних руйнацій. Загинуло 2 працівників. На час прибуття рятувальників загальна площа пожежі складала понад 1000 кв.м. 

У роботах з ліквідації наслідків ворожого удару брало участь 12 оперативних підрозділів ДСНС на автоцистернах, фахівці військово-цивільної адміністрації, комунальні та аварійні служби. На гасіння вогню вогнеборці подали 9 водяних та 2 пінних стволи.

Про масовані обстріли критичної інфраструктури читайте згодом нижче. Це окрема історія незламності українців, в якій янголами є наші рятувальники ДСНС, які врятували тисячі людей з-під завалів і полум’я пожеж унаслідок російських ракетних обстрілів.

13 вересня 2022 року на звільнених територіях Харківщини розпочинає роботу зведений загін ДСНС. До складу загону увійшли рятувальники та піротехніки Харківського, Полтавського, Рівненського гарнізонів , а також міста Києва, Міжрегіонального центру швидкого реагування та Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС.

Зведений загін ДСНС, загальною чисельністю 150 людей особового складу та 50 одиниць техніки, проводитиме аварійно-рятувальні, відновлювальні роботи та очищення від вибухонебезпечних пристроїв щойно звільнених територій області.

14 вересня американський Інститут вивчення війни повідомив, що Кремль уперше від початку вторгнення в Україну фактично визнав свою поразку у Харківській області.

«Кремлівські чиновники та пропагандисти державних ЗМІ широко обговорюють причини поразки Росії в Харківській області, що є помітною зміною порівняно з їхньою колишньою схемою висвітлення перебільшених чи сфабрикованих успіхів Росії з обмеженими подробицями», — йдеться у повідомленні.

Під час візиту Президента України 14 вересня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов розповів, що у Харківській області деокуповано 16 громад, частково звільнено — сім громад. Під окупацією лишається близько 6% території, до контрнаступу було окуповано 32% регіону.

15 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що у деокупованому Ізюмі на Харківщині знайшли масове поховання людей, з якого протягом наступних місяців ексгумували близько 450 тіл. Також глава держави повідомив, що майже вся Харківська область деокупована. Українські військові у ході контрнаступу звільнили 421 населений пункт.

Розмінування та документування воєнних злочинів рф: зведені загони поліції працюють на деокупованих територіях Харківщини. Для цього у Національній поліції створені спеціальні слідчо-оперативні групи, які оснащені пересувними криміналістичними лабораторіями.

На звільнених від російських окупантів територіях Харківської області працюють слідчі Головного слідчого управління Нацполіції, які займаються документуванням воєнних злочинів, вибухотехніки і криміналісти з різних областей країни.

Лише на документування воєнних злочинів задіюють більше 20 спеціалізованих слідчо-оперативних груп з пересувними криміналістичними лабораторіями. Про це повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко 15 вересня. 

«Військові рф часто обирали собі за штаби будівлі місцевої поліції. Скільки сил і свого часу ми доклали, щоб привести ці приміщення до ладу. І от повна розруха, розібрані службові авто в дворах. Звільнені території наповнені болем та жахом. Місцеві забули, що таке відчуття безпеки. Тому нам якнайшвидше потрібно посилити тут поліцейську присутність та задокументувати всі воєнні злочини окупантів. Звісно, колаборанти теж спокійно спати не можуть. Встановимо всіх, хто співпрацював та допомагав ворогу», – сказав тоді Ігор Клименко, повідомивши, що на деокупованих територіях Харківщини щодня працюють близько 1000 поліцейських.

На звільнених територіях додатково розгорнуто 16 пунктів контролю та 21 блокпост, де несуть службу працівники поліції, працює понад 30 слідчих груп. За останній тиждень відкрито 204 кримінальні провадження, які пов’язані з воєнними злочинами рф. 

Голова Нацполіції Ігор Клименко розповів про жахливі наслідки тривалого перебування ворога на території Харківщини: 

«Ми можемо говорити про ті безчинства, які творилися в наших містах. Заходячи в Балаклію чи в Ізюм, бачимо величезну кількість злочинів, скоєних проти цивільного населення.  Виявлено 10 катівень».

Ігор Клименко зауважив, що одна з катівень  була  розташована в Балаклії –  у відділенні місцевої поліції, де в камерах утримували близько 40 осіб. Людей до  48 днів тримали у жахливих умовах, над ними знущалися та катували. Інша катівня з нелюдськими умовами утримання знаходилася в приміщенні друкарні:  

«Були тортури – ми бачили на руках у людей сліди від електричних оголених дротів, по яких пускали струм, коли допитували. Були знайдені молотки та удавки. Зараз ми проводимо слідчі заходи для встановлення ступеню отриманих ушкоджень, які отримали люди». 

За словами Ігоря Клименка, ще шість катівень  росіяни влаштували в місті Ізюм, яке практично знищили вщент.

На Харківщині Державна міграційна служба відновила надання послуг у місті Первомайський. Через збройну агресію рф та окупацію багато мешканців Харківської області залишились без документів. Забезпечення населення дійсними документами, які посвідчують особу, є сьогодні одним з найголовніших завдань Державної міграційної служби України.

Заступник голови ДСНС Роман Примуш заявив, що близько 12 тисяч квадратних кілометрів на Харківщині потребують розмінування, а дороги визволених територій усипані протипіхотними мінами. Також він повідомив, що в області вже працює 129 піротехніків ДСНС. До жовтня планується збільшити їхню кількість вдвічі.

20 вересня з місця масового поховання в Ізюмі вилучено тіла 263 загиблих, у тому числі двох дітей. Про це повідомив портал МВС України. Сліди катувань, зв’язані руки, кульові отвори, переломи, мінно-вибухові травми – поліція подовжує вилучати тіла загиблих у місті Ізюм. 

Загалом на території лісу нараховується  450 поховань вбитих та закатованих громадян та одна братська могила українських військових.

Ексгумація тіл із місця масового поховання в Ізюмі на Харківщині завершена. Про це 24 вересня 2022 року повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко. 

Роботи тривали тиждень безперервно. Із могил дістали 447 тіл загиблих. З них 215 жінок, 194 чоловіки, 5 дітей, а також 22 військовослужбовці. Крім того, виявили рештки 11 осіб, стать яких наразі неможливо визначити.

«Багато тіл зі слідами катувань. Перед криміналістами поліції та судмедекспертами стоїть важка задача – ідентифікувати тіло кожного загиблого. Родичі мають їх поховати по-людськи», - сказав очільник Нацполіції Ігор Клименко.

 

Схожі матеріали