Авіакатастрофа в Броварах: загибель керівництва МВС

clock
18.01.2023 09:12

18 січня 2023 року, о 08:20, у Броварах на Київщині, на території дитячого садка розбився вертоліт ДСНС EC-225 Super Puma (бортовий номер 54), на борту якого перебувало 10 осіб. На борту перебували керівники МВС: Міністр Денис Монастирський, перший заступник Міністра Євген Єнін та державний секретар міністерства Юрій Лубкович, їхні помічники, а також 3 члени екіпажу ДСНС.

Унаслідок катастрофи пошкоджено будівлю дитячого садка, яка загорілася, вибило шибки в багатоповерховому будинку поряд, пошкоджено три автомобілі, людей із будівель поблизу було евакуйовано. О 09:06 пожежу в будівлі локалізовано на площі 500 м², а о 09:28 — ліквідовано.

Внаслідок авіакатастрофи загинуло 14 осіб, у тому числі одна дитина. Поранення зазнали 25 людей, серед яких 11 дітей. Серед загиблих та постраждалих були діти й дорослі, які перебували в дитячому садку.

СБУ розглядало наступні версії щодо причин катастрофи:

  • порушення правил польоту;
  • технічна несправність;
  • умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

У момент катастрофи на борту перебувало 10 осіб, за даними МВС, загинуло троє членів екіпажу та 7 пасажирів на борту.

Серед пасажирів:

Денис Монастирський — Міністр внутрішніх справ;

Євгеній Єнін — перший заступник Міністра;

Юрій Лубкович — державний секретар міністерства;

Тетяна Шутяк — заступниця керівника патронатної служби МВС;

Михайло Павлушко — начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ, підполковник поліції;

Андрій Маринченко — старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту внутрішньої безпеки НПУ;

Микола Анацький — провідний інспектор Департаменту комунікації МВС, молодший лейтенант НГУ.

Члени екіпажу:

Олександр Василенко — командир повітряного судна;

Костянтин Коваленко — другий пілот;

Іван Касьянов — бортовий механік, прапорщик служби цивільного захисту.

Інші постраждалі — діти й дорослі, які перебували в дитячому садку, де саме завершувалася ранкова зустріч відвідувачів.

Того ж дня Кабінет міністрів створив комісію з розслідування причин катастрофи вертольота ДСНС у Броварах.

27 листопада 2023 року Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування авіакатастрофи у Броварах, яка сталася 18 січня й у результаті якої загинули 14 людей, зокрема керівництво МВС України.

Про це повідомили Офіс генпрокурора і пресслужба ДБР.

За даними слідства, п’ять посадовців Державної служби України з надзвичайних ситуацій, яким оголосили підозри у серпні, порушили правила безпеки польотів гелікоптера, на борту якого перебувало керівництво Міністерства внутрішніх справ.

Про підозру повідомлено:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України;
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Слідство встановило, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей. Слідчі ДБР відновили похвилинно день аварії, у тому числі розшифрували "чорні скриньки".

Встановлено, що у січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації. Повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Командир екіпажу розпочав політ без метеорологічних даних по всьому маршруту запланованого руху, а екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Жоден з посадовців, відповідальних за безпеку польотів, не скасував або не переніс виліт до моменту настання сприятливих погодних умов.

Через складні погодні умови гелікоптер виконував політ на гранично низькій висоті. Командир екіпажу побачив перешкоду та, здійснюючи маневр, втратив орієнтування і допустив зіткнення із землею.

Нині підозрювані, їхні захисники, потерпілі та їхні представники мають можливість ознайомитися з матеріалами справи, які далі будуть передані до суду.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Схожі матеріали