ЯК ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ...

clock
24.02.2022 23:30

24 лютого 2022 року близько 5 години ранку державний кордон України на ділянці з Російською Федерацією та Республікою Білорусь піддався атаці з боку російських військ, що підтримувалися Білоруссю. Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

Атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску, йшлося в повідомленні, відбувалися з застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї.

Це відбувалося в межах Донецької, Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей. Крім того, атака відбувалася з тимчасово окупованої території АР Крим. Також була зафіксована робота диверсійно-розвідувальних груп противника. В залежності від ситуацій на ділянках кордону прикордонники разом зі Збройними Силами України та Національною гвардією України вели вогонь по ворогу.

Джерело: The Guardian.
Умовні позначення: (а) червоні крапки: райони, що станом на 24.02.2022 перебували під контролем Росії; (б) помаранчеві точки: райони авіаційних та ракетних ударів; (c) сині стрілки: шляхи російського вторгнення

➤ Введено воєнний стан

Президент України Володимир Зеленський оголосив про воєнний стан. Згідно з Указом Президента його запроваджено з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

На півдні російські війська рушили через Перекоп і Чонгар, вдень захопили Нову Каховку зі спорудами Каховської ГЕС, (але не змогли закріпитись, тому ще три дні ГЕС переходила із рук в руки) і підійшли до Херсона. Інша колона наблизилась до Мелітополя.

➤ На Донбасі ворог атакував Волноваху, Маріуполь, Щастя. 

До острова Зміїний підійшло дві нерозпізнані цілі. Вони з погрозами вимагали від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону скласти зброю і здатися. Агресор використав міжнародний канал зв’язку з безпеки судноплавства. Прикордонники зайняли оборону. І у відповідь на вимогу агресора здатися один із них виголосив тепер уже славнозвісне: «Русскій воєнний корабль, іді на...й!»

➤ Прес-центр МВС України почав повідомляти про оперативну інформацію щодо ситуації в прикордонних регіонах і в країні в цілому щогодини. Усі складові системи МВС (Національна поліція, Національна гвардія, Державна прикордонна служба, ДСНС) долучилися до відсічі й захисту країни, а також до подолання наслідків російських ракетних та авіаударів по мирних українських містах.

Голова Національної поліції України Ігор Клименко віддав наказ керівникам Головних управлінь поліції в областях видавати зброю ветеранам органів внутрішніх справ. Процедура видачі зброї максимально спрощена.

➤ Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський звернувся до українців:

Шановні українці! Вдячний кожному з Вас за підтримку України! 
Сьогодні о 5:00 ранку Росія здійснила напад на нашу Батьківщину.  
Ми цього чекали і готувались. Зараз наші війська самовіддано стримують ворога. На жаль, уже є перші загиблі герої.  
Усі наші органи й підрозділи МВС у всіх регіонах підняті по бойовій тривозі. Наряди поліції перебувають на вулицях населених пунктів та автомагістралях України для забезпечення спокою та правопорядку. 
Поліція, рятувальники, гвардійці, прикордонники самовіддано  виконують свої обов’язки. 
Ситуація залишається контрольованою.  
Проте у разі потреби звертайтесь до ДСНС та Національної поліції. Вони Вам допоможуть. 
У зв’язку з тим, що сайти органів влади перебувають під кібератакою, прошу користуватись нашими офіційними сторінками в соціальних мережах.  
Ми надаватимемо всю оперативну інформацію щодо ситуації. 
Будь ласка, зберігайте  спокій.  
Зараз паніка — наш другий ворог після Путіна. 
Найближчим часом через систему територіальної оборони буде видаватись зброя цивільному населенню. Для отримання зброї потрібно буде мати паспорт громадянина України та бажання захищати свою землю. 
Національна поліція також видаватиме зброю ветеранам органів внутрішніх справ. Всі на захист України! 
Правда з нами! Ми переможемо!
Слава Україні!

Так 24 лютого 2022 року почалася повномасштабна війна Росії проти України, що триває й дотепер.

Схожі матеріали