Контраст
Шрифт

В ХНУВС пройшли тренінги для представників ЗМІ з питань журналістської безпеки

clock
20.09.2021 14:46

У Харківському національному університеті внутрішніх справ пройшли тренінги для журналістів з питань безпеки та домедичної допомоги. У заході, організованому спільно з Харківським прес-клубом, взяли участь 23 представники ЗМІ різних регіонів України – Сумської, Полтавської, Харківської, Донецької та Луганської областей.

З журналістами зустрілися ректор університету генерал поліції третього рангу  Валерій Сокуренко та перший проректор полковник поліції Дмитро Швець. Ректор підкреслив важливість роботи медійників в об’єктивному та неупередженому висвітленні подій та наголосив на важливості дотримання правил особистої безпеки під час роботи в складних умовах. Ректор зазначив, що викладачі університету проведуть відповідні майстер-класи, які допоможуть убезпечити себе в різних ситуаціях, побажав учасникам тренінгу нових, корисних знань та плідної роботи.

Перший тренінг був присвячений темі «Безпека журналіста під час масових заходів та в зоні бойових дій». Заняття проходили на численних навчально-тренувальних полігонах університету. Журналісти опановували правила роботи у надзвичайних умовах, вчилися користуватися захисним спорядженням (бронежилетом), використовувати підручні засоби для самооборони, а також отримали корисні поради щодо того, як, працюючи під час масових заворушень або обстрілів, правильно поводитися та організувати свою роботу та багато іншого.

У мультимедійному інтерактивному тирі «Інгул-7» з журналістами було проведено заняття, під час якого їх ознайомили з правилами використання травматичної зброї та заходами безпеки, яких потрібно дотримуватися під час самооборони.

На спеціальній смузі перешкод журналісти перевірили свою психофізичну витривалість – піднімалися на певну висоту й долали перешкоди.

У тактичному містечку відпрацьовували навички, необхідні для забезпечення власної безпеки в різних загрозливих ситуаціях. Наприклад, як себе вести, коли до приміщення, де знаходиться журналіст, намагаються увірватися злочинці або відбувається обстріл ззовні й зсередини, і де за таких обставин найнебезпечніше місце, щоб сховатися й зачекати на допомогу

Тема другого тренінгу, який відбувся наступного дня – «Надання першої домедичної допомоги за стандартами міжнародної програми BLS (basic life support)». Журналісти отримали теоретичні знання з основ підтримки життя, що відповідають вимогам міжнародної програми BLS (basic life support), вчилися зупиняти кровотечу та правильно накладати джгути, правильно транспортувати людину, яка не може самостійно пересуватися, надавати домедичну допомогу при порушеннях або зупинці дихання, серцево-судинних розладах та багато іншого.

Заняття проводили досвідчені фахівці університету, серед яких майстри спорту Європи та світу, заслужені тренери України, тренери ІСІТАР з різних програм, учасники АТО/ООС, міжнародних операцій ООН, консультанти в офісі координатора проєктів ОБСЄ в Україні тощо.

Своїми враженнями від тренінгів поділилася Юлія Сабаєва (видання «Рубіжанські новини» м. Рубіжне, Луганська область): «Я вже не вперше беру участь у тренінгах, що проводяться в університеті й кожного разу захоплююся роботою ваших тренерів. Дуже приємно знати, що у нашій правоохоронній сфері є такі професіонали. Вони готові ділитися своїми знаннями, вміннями та навичками з людьми інших професій, зокрема, із журналістами. Якщо іще раз запросите, із задоволенням приїду знову».

Після завершення тренінгу всі учасники отримали сертифікати та аптечки першої допомоги для своїх редакцій.

Звертаючись до медійників, перший проректор університету полковник поліції Дмитро Швець зазначив, що важливою складовою роботи Національної поліції є взаємодія із засобами масової інформації. «Перебуваючи в університеті, – наголосив перший проректор, – ви побачили яка в нас сучасна матеріально-технічна база, які ми маємо можливості для якісної підготовки фахівців для Національної поліції України, а також відчули на собі деякі етапи навчання наших курсантів. Це і вогнева, і тактико-спеціальна, і медична підготовка й багато іншого».

Керівниця Харківського прес-клубу Людмила Доля подякувала колективу університету за цікавий, насичений та інформативний тренінг, за чудових фахівців-тренерів, які проводили заняття й надали багато корисної інформації, та висловила сподівання на подальшу співпрацю.

Слід зазначити, що такі тренінги для журналістів у Харківському національному університету внутрішніх справ проводяться вже кілька років поспіль і стали традиційними. За цей час їх учасниками стали понад 200 представників мас-медіа з усієї України.

ВЗГ ХНУВС

Схожі матеріали
Діяльність