Контраст
Шрифт

Україна та Франція підписали чотири міжурядові угоди на суму 1 мільярд 300 мільйонів євро

clock
13.05.2021 13:17

Сьогодні, 13 травня, у Кабінеті Міністрів України, під час робочого візиту міністра економіки, фінансів та відновлення Французької Республіки Брюно ле Мера, відбулося підписання чотирьох міжурядових угод.

Підписання важливих документів стало результатом тривалої та ефективної роботи Україно-Французької комісії з питань економічного співробітництва, яку очолює з української сторони міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що у 2020 році Президент України затвердив нову Стратегію національної безпеки України, в якій окреслено 10 основних пріоритетів подальшого розвитку. Французька Республіка в цьому документі визначена одним із стратегічних партнерів.

«Сьогодні ми відкриваємо нову сторінку двостороннього співробітництва між нашими країнами. Ми вдячні нашим французьким колегам та друзям, які надають велику допомогу Україні. Особливо я хотів би подякувати посольству Франції в Україні та міністру економіки, фінансів та відновлення Французької Республіки Брюно ле Меру», - сказав він.

Прем’єр-міністр відмітив, що підписані сьогодні угоди стосуються абсолютно різних сфер. Найбільшим проєктом є - оновлення парку вантажних електричних локомотивів АТ «Укрзалізниця». Однак, всі чотири Угоди важливі та необхідні для України, адже всі угоди передбачають локалізацію виробництва на українських підприємствах до 35%. Це дасть нові робочі місця, досвід міжнародної кооперації та доступ до сучасних світових технологій.

Співголова Змішаної Українсько-Французької міжурядової комісії, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков зазначив, що всі підписані документи мають величезне значення для стратегічного розвитку промисловості.

«Проєкти з будівництва ефективної системи водозабезпечення у Києві та Луганській області однаково важливі. Крім того, є Стратегія прем’єр-міністра, тому ми підписуємо Договір з компанією «Alstom» про стратегічно важливу галузь промисловості - залізницю», - наголосив він.

Арсен Аваков, як співголова Змішаної Українсько-Французької міжурядової комісії, підписав відразу дві угоди – про спільне виробництво 370 одиниць машин-підйомників для роботи рятувальників та проєкт з будівництва ефективної системи водозабезпечення у Києві.

Міністр економіки, фінансів та відновлення Французької Республіки Брюно ле Мер зазначив, що Франція, разом з Президентом Еммануелем Макроном, зробила свій вибір на користь України.

«Ваша країна – потужна держава, зі значним економічним потенціалом. Україна і Франція мають багато спільного і займають провідні позиції в аграрному секторі та енергетиці, тому, з огляду на це, ми маємо поглиблювати нашу співпрацю», - сказав він.

Брюно ле Мер відмітив, що загальна сума угод досить значна - 1 мільярд 300 мільйонів гривень. І особливу роль у двосторонніх домовленостях відіграв співголова Змішаної Українсько-Французької міжурядової комісії, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Чотири підписані міжурядові угоди передбачають:

Оновлення парку вантажних електричних локомотивів АТ «Укрзалізниця». Очікується постачання 130 електровозів: 80 двосистемних, 50 – односистемних машин. Вартість проєкту - 882,5 мільйони євро. Очікується створення до 7 тисяч нових робочих місць.

Посилення захисту населення України від надзвичайних ситуацій, а саме спільне виробництво 370 одиниць машин-підйомників для роботи рятувальників на висоті, яких критично не вистачає для пожежників ДСНС України. Вартість реалізації Угоди становитиме 300 мільйонів євро.

Проєкт з покращення постачання води в Луганській області, шляхом побудови нових станцій та мереж питної води. Понад 20 населених пунктів області будуть забезпечені якісною водою. Вартість - 70 мільйонів євро.

Проєкт з будівництва ефективної системи водозабезпечення у Києві. Очікується покращення якості питної води в столиці для понад 25% місцевих жителів. Вартість Угоди - 70 мільйонів євро.

Аналогічна програма вже реалізується в Маріуполі. Наразі там триває будівництво фільтрувальної станції та водозаборів.

Нагадаємо, МВС України вже успішно реалізує за аналогічною моделлю проєкт з компанією ОСЕА з побудови 20 найсучасніших патрульних катерів для Держприкордонслужби, 5 з яких буде збудовано на Миколаївському заводі "Нібулон". Крім того, продовжується ефективна співпраця МВС України та французької компанії "Airbus Hellicopters". В спільний проєкт входить постачання 10 сучасних вертольотів – Н-145, які призначаються для потреби Нацполіції, 24 гелікоптери – Н-125, які слугуватимуть для виконання завдань Державної прикордонної служби та 21 машина - Н-225 для Національної гвардії та Державної служби з надзвичайних ситуацій. Загалом 55 сучасних французьких вертольотів.

Департамент комунікації МВС України

 

neDD5uJE3OWHGbCRwGZTRtqArxSZpOlYcRM7Tk27.jpeg

5nnEyxesDWMopMRGWxLA2szp5NqdfujsXzt8cHad.jpeg

g81oBbNQimKRUmlloD0wWpwi6NfBNpuJkyKiq3ad.jpeg

RsQhErdfIePDKCaJUkUyI3wKRte5oTnvv2WBK6Mr.jpeg

aQz43UsfB9HluCukULuM3Y1sXTTdYJCZt3xaHxZy.jpeg

Nw3v3FLCR0t1Ero6HH4AzuoPQERDI9UX3RVnVDtG.jpeg

LnYfFgpaWaDGvhLG01ztGRhmx36ROlik237EVtdG.jpeg

Схожі матеріали
Діяльність