У Львові завершився тренінг з надання психологічної допомоги в екстремальних ситуаціях

clock
17.09.2021 20:12

Сьогодні у Львові завершився тренінг «Психологічний супровід в екстремальних ситуаціях». Захід проходив за ініціативи Міністерства внутрішніх справ та Координатора проєктів ОБСЄ в Україні. Впродовж п’яти днів учасники події опановували сучасні техніки роботи з психотравмами, стресом та посттравматичними стресовими розладами.

Тренінговий курс пройшли представники підрозділів психологічного забезпечення Національної поліції, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та закладів вищої освіти МВС. Навчання проводили кваліфіковані фахівці у сфері травмафокусованої терапії, експертки ОБСЄ Людмила Царенко та Марина Маліновська.

Підбиття підсумків тренінгу проходило у Львівському державному університеті внутрішніх справ.

До учасників заходу звернулася начальниця відділу психологічного забезпечення Департаменту персоналу МВС України Ніна Лигун. Вона привітала колег із завершенням навчання та отриманням нових вмінь, які вони зможуть успішно реалізувати у своїй роботі. «Завдяки цьому проєкту нам вдалося об’єднати психологів-практиків системи МВС, які й надалі допомагатимуть один одному, ділитимуться здобутками та розповідатимуть про актуальні питання, що виникають під час їхньої професійної діяльності. Наступним етапом буде проведення навчання для тренерів, що відбудеться 27 вересня у Маріуполі. Учасниками цього тренінгу стануть науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти системи МВС», - зазначила Ніна Лигун.

Національний менеджер проєктів, Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Сергій Гриненко відзначив: «Після отримання зворотного зв’язку від учасників наші експерти вдосконалять цю програму. У планах – передати цей навчальний курс до МВС для впровадження у відомчих закладах вищої освіти».

Наприкінці тренінгу усі учасники поділилися враженнями від навчання.

«Я кризовий психолог. Працюю із рятувальниками, а також постраждалими внаслідок надзвичайних ситуацій. Досить часто вони не можуть самостійно впоратися зі своїми емоціями та потребують підтримки. Тому такі тренінги дуже допомагають нам у роботі», - розповіла Наталія Гесюк, старший психолог відділу соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення Центру забезпечення діяльності Управління ДСНС України у Тернопільській області.

«Цей тренінг дозволяє працювати із військовослужбовцями, які під час виконання завдань в екстремальних або бойових умовах отримали психічну травму внаслідок різних стресогенних чинників. Травмафокус є доказовим методом і дозволяє у процесі профілактики, психологічної роботи з військовослужбовцями відновити їх, усунути ті психологічні наслідки, які заважають їм якісно виконувати визначені завдання», - наголосив заступник начальника відділу психологічного забезпечення Національної гвардії України В’ячеслав Олійник.

«Дуже цікавий та корисний метод, який до того ж є простим у використанні. Він відкриває і піднімає глибинні емоції у людини, яка пережила травматичні події, дозволяє досить швидко повернути її у стан ресурсу», - поділилася враженнями Ірина Гурська, головний психолог ВПЗ ДКЗ Національної поліції України.


Після завершення тренінгу ректор ЛьвДУВС Роман Благута та національний менеджер проєктів, Координатор проєктів ОБСЄ в Україні Сергій Гриненко вручили учасникам відповідні сертифікати.

Нагадаємо, захід проходив у рамках проєкту надання міжнародної технічної допомоги з розбудови тренінгових спроможностей МВС України. Перший етап навчань відбувся у вересні минулого року у місті Києві. Під час другого етапу проєкту було проведено цикл тренінгів для психологів-практиків у Дніпрі, Харкові та Львові.

Пресслужба ЛьвДУВС

Схожі матеріали