Контраст
Шрифт

По сліду крізь мінне поле: на Донеччині кінологи зі службовими собаками склали іспити

clock
20.11.2021 09:29

Знайти приховану вибухівку та наркотики, розшукати людину за давнім слідом – чотирилапі вихованці кінологічного центру поліції пройшли складні випробування та отримали сертифікати. П’ятиденний курс підвищення кваліфікації відбувся у всіх структурних підрозділах центру в Маріуполі, Слов’янську, Волновасі та Бахмуті.

Кожен кінолог і службовий собака мають регулярно підтверджувати свою кваліфікацію. Для проведення навчання та перевірки рівня підготовки кінологічних груп на Донеччину прибув начальник циклу кінології ДУ «Житомирський начальний центр підготовки кінологів» Сергій Гайдук.

Тестування відбувалося за трьома напрямами: пошук зброї та вибухових пристроїв; пошук наркотичних засобів; пошук людини за її запаховим слідом.

Собаки продемонстрували навички пошуку заборонених предметів на різних об’єктах – у багажі, в транспорті й у кімнаті з меблями. Одним із завдань було обстеження місцевості на наявність мін. Хвостаті «сапери» за декілька хвилин впоралися з перевіркою значної території, що робить їх незамінними при розслідуванні злочинів в умовах збройної агресії. Під час пошуку людини собака мав знайти слід давністю від трьох та більше годин.

Екзаменатори відтворили реальні умови: використовували запаховий замінник у слабкій концентрації, маскували предмети за сторонніми різкими запахами (наприклад, бензину), робили схованки у некомфортних для собак місцях (на висоті, у заростях). При цьому перевірялася здатність чотирилапих слідопитів не реагувати на подразники: гучні звуки, людей, інших тварин.

Начальник кінологічного центру поліції Донецької області Леонід Котов відзначив, що виїзний курс навчання є винятком і дає змогу підвищувати майстерність без відриву від служби, отже безпека на Донеччині залишається під контролем.

«Викладач відзначив роботу собак породи бладхаунд за міжнародною методикою ментрейлінгу – коли собака не зосереджується на відбитках ніг, а переслідує людину вільно, інстинктивно слідуючи за частками запаху, що витають у повітрі. Загалом в кінологічному центрі виховуються 45 собак, які в цьому році допомогли розкрити 439 злочинів», - зазначив Леонід Котов.

За участю службових собак вилучено вісім одиниць зброї, майже 12 000 патронів, 118 вибухових пристроїв і понад 3 кг вибухівки, а також більше 5 кг наркотичних речовин.

Всі чотирилапі, які брали участь у тестуванні, підтвердили свою кваліфікацію та отримали сертифікати.

«Кінологи Донеччини є одними з найкращих, адже в кінологічному центрі приділяють велику увагу відбору працівників та собак. Побувавши у Німеччині, США, Чехії, Молдові тощо, можу констатувати, що поліцейські кінологи України спроможні скласти конкуренцію європейським колегам», - сказав Сергій Гайдук.

Він також запросив поліцейських поділитися досвідом підготовки бладхаундів з колегами у рамках всеукраїнських семінарів.

 

lhe5ajOEudwSQCYWXTqzyxpx7VtMCwvYPdTk8fe7.jpg

6xKUZ2fKur1w18dWIsfUB3HyQZiuKxchMRqyxAvm.jpg

onxJZILAymW3zQ9vbJb7es6SnTP7EfzxTDsod0MZ.jpg

Схожі матеріали
Діяльність