Контраст
Шрифт

Верховна Рада має врегулювати питання сурогатного материнства, щоб унеможливити продаж немовлят за кордон, - Антон Геращенко

clock
27.04.2020 10:40

Як розповів заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, днями співробітники відділу по боротьбі з незаконною торгівлею людьми спільно з управлінням карного розшуку столичного главку та слідчими Печерського управління поліції припинили протиправну діяльність осіб, які займалися торгівлею немовлят.

Зловмисники упродовж тривалого часу, під прикриттям сурогатного материнства та шляхом укладення фіктивних шлюбів із іноземцями, переправляли новонароджених дітей не лише по Україні, а й в інші держави, зокрема в Китайську Народну Республіку.

Як зазначив Антон Геращенко, організаторами злочинної групи виявилися - головний лікар приватної репродуктивної клініки, громадянка України, 1970 р.н., та її син, громадянин України, 1992 р.н. До групи також входили троє громадян КНР і два українця. За грошову винагороду зловмисники надавали послуги з вирішення організаційних і юридичних питань, пов'язаних з процесами запліднення, пологів, оформлення документів та легалізації вивозу дітей за межі України.

«Іншими словами, вони продавали дітей, народжених українськими жінками, в Китай, за гроші. Такий собі «супермаркет» із торгівлі новонародженими. Послуги посередників при народженні дитини в Україні потенційним батькам коштували близько 50 тисяч доларів США: організація штучного запліднення за допомогою сурогатної матері – від 15 тисяч доларів, послуги з фіктивного одруження – від 1000 доларів. Після народження дитини, сурогатна мати давала згоду на заміну батьків у свідоцтві про народження, в результаті чого батьками дитини ставали громадянин КНР і його фіктивна дружина. Надалі, громадянин КНР, маючи документи, що підтверджують його батьківство, вивозив дитину за межі України», - сказав Антон Геращенко.

Як пояснив заступник міністра внутрішніх справ, така злочинна схема стала можливою, через те, що в Україні повноцінно не врегульовано питання сурогатного материнства.

«Воно прямо не заборонено Законом, і тому все відбувається за цивільно-правовим договором, виконання якого контролюється самими його сторонами. Навіть нотаріального посвідчення такого договору не потрібно. Однак продаж новонародженого дитя - це повний склад злочину, передбачений статтею 149 Кримінального Кодексу України «Торгівля людьми». Україна не повинна бути напівлегальним майданчиком для торгівлі дітьми!» - сказав Антон Геращенко.

Тож необхідно, щоб Верховна Рада врегулювала питання: дозволено чи заборонено в Україні сурогатне материнство і, якщо дозволено, то як воно повинно бути врегульовано Законом.

«Якщо так, то необхідно приймати Закон про сурогатне материнство, в якому необхідно передбачити необхідні заходи для захисту прав і інтересів всіх сторін та головне - новонародженої дитини. Потрібно визначити - ми дозволяємо сурогатне материнство тільки для громадян України? Або дозволяємо українським жінкам продавати виношених ними в своїй утробі дітей за кордон? Якщо ні, тоді потрібно заборонити в принципі сурогатне материнство, передбачивши пряму відповідальність за таке діяння», - наголосив заступник міністра.

Щодо вищезазначеного злочинного угрупування: у рамках досудового розслідування правоохоронці вже провели 11 обшуків за адресами столичної клініки, що спеціалізувалася на послугах репродуктивної медицини, та у мешканнях і автомобілях фігурантів, у результаті яких вилучили речові докази протиправної діяльності осіб: комп’ютери, мобільні телефони, грошові кошти, чорнові записи, флеш носії та документи. Також працівники поліції провели три невідкладні обшуки за місцем перебування новонароджених немовлят, які стали жертвами торгівлі.

В одному зі столичних будинків у різних квартирах виявлено п’ять немовлят (вік до двох місяців), які перебували під наглядом жінок. За догляд за дітьми вони отримували від 500 до 1000 гривень за добу. Наразі діти перебувають у спеціалізованих лікарняних закладах.

Під час проведення обшуків вилучені медичні довідки дітей, ноутбуки, мобільні телефони, гроші та документацію.

На даний час проводяться оперативні заходи щодо перевірки ще 140 громадян КНР на предмет причетності до покупки новонароджених дітей в Україні з порушенням чинного законодавства.

Відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує від п'яти до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Схожі матеріали
Діяльність