Контраст
Шрифт

Кіберполіція викрила організаторів масштабної шахрайської онлайн фінансової біржі (ФОТО, ВІДЕО)

clock
30.08.2018 15:21

Зловмисники діяли на території декількох країн. Один з їх офісів розміщувався у місті Києві та налічував близько 60 працівників. Під час обшуку поліцейські вилучили клієнтську базу, яка налічувала більше 15 тисяч осіб. Наразі правоохоронці звертаються до громадян для встановлення усіх осіб, які потерпіли від дій шахраїв. Про це сьогодні, 30 серпня, повідомив начальник Департаменту кіберполіції Сергій Демедюк.

За його словами, працівники Департаменту кіберполіції встановили, що злочинна група діяла з 2013 року. Її учасники, на чолі з 28-річним іноземцем, організували злочинну схему заволодіння коштами громадян. Ця схема діяла під виглядом участі в онлайн торгах валютними парами (бінарні опціони), використовуючи низку онлайн ресурсів.

Для цього зловмисники спеціально створили веб-ресурси «binex. ru», «binex. ua», «binex. kz». Вони мали на меті залучення потенційних клієнтів та створення враження участі в реальних онлайн фінансових торгах. Клієнту пропонувалося взяти участь у торгах шляхом відкриття спеціального демо-рахунку, за допомогою якого створювалася імітація успішних торгів. Після цього потенційній жертві пропонували відкрити реальний рахунок.

«Використовуючи низку методів психологічного впливу та спеціально створених програм, шахраї націлювали клієнтів на максимальний розмір внеску на свій рахунок. При цьому, чим більша сума внесених коштів на рахунок – тим вірогідність успішного проведення торгів зростала. Водночас, зловмисники цілеспрямовано проводили ряд операцій, що призводили до втрати грошей учасником цих «торгів». У разі спроби потерпілого вивести свої гроші достроково, шахраї під різними приводами відмовляли та пропонували продовжити торги», - розповів Сергій Демедюк.

У Києві оперативники кіберполіції спільно зі слідчими Подільського управління столичної поліції, за процесуального керівництва прокуратури, провели санкціонований обшук в офісі шахраїв. Під час обшуку поліцейські виявили клієнтську базу, яка налічувала близько 15 тисяч осіб (як громадян України, так і іноземців), CRM-систему (за її допомогою якої здійснювалося адміністрування, аналітика, збір статистичних відомостей та маніпулювання рахунками потерпілих), аудіозаписи розмов з клієнтами (близько 60 тисяч годин), перелік банківських рахунків шахраїв та чорнові записи. Комп‘ютерну техніку вилучено. Її направлено на відповідну експертизу.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. За результатами досудового розслідування слідчі встановлюватимуть роль кожного із учасників злочинної схеми. Кожному із них буде надана правова оцінка згідно із чинним законодавством. До правоохоронних органів країн, де також розміщувалися офіси шахраїв, каналами Інтерполу будуть надіслані повідомлення про виявлення цієї злочинної групи – для інформування та реагування.

Найближчим часом планується встановлення повного переліку потерпілих громадян України та їх допити, проведення обшуків офісних приміщень компанії в інших регіонах України, огляд речових доказів з метою оголошення підозри причетним особам.

«Наразі ми звертаємося до громадян, які приймали участь у таких торгах на вищезазначених сайтах – для визнання їх потерпілими та збору додаткової інформації, що може допомогти слідству у документуванні злочинної діяльності шахраїв», - повідомив керівник Департаменту кіберполіції.

Громадяни, які стали жертвами організаторів шахрайських торгів, можуть звернутися до поліції і надати інформацію за номером (044) 290-06-12 або за електронною адресою.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність