Контраст
Шрифт

Група організаторів викрадення елітних авто затримана під час спільної спецоперації правоохоронних структур (ФОТО)

clock
21.08.2018 09:13

«Мисливці» за VIP- автомобілями упродовж тривалого часу діяли на території України та інших країн. Викрадені іномарки зловмисники під замовлення переправляли за солідну винагороду до Грузії, Казахстану, Росії та Європи. В результаті спільних дій внутрішньої безпеки Нацполіції, ГУБКОЗ Одеського УСБУ, Державної прикордонної служби, спецпризначенців, слідчих поліції і прокуратури Одеської області затримано троє головних фігурантів організованої злочинної групи.

Працівникам Одеського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України напочатку 2017 року стала відома оперативна інформація про низку незаконних заволодінь на території регіону автомобілями престижних марок невідомими особами. Угонщиків насамперед цікавили «Тайоти» та «Лексуси».

Місцевою прокуратурою №3 м.Одеса за матеріалами УДВБ НПУ розпочали кримінальне провадження.

При перевірці інформації оперативники внутрішньої безпеки НПУ встановили, що до викрадення іномарок причетна ціла група осіб. Серед них – як одесити, так і жителі інших областей України.

27 учасників ОЗГ мали чітко розподілені функції. Зокрема, були організатори, які від закордонних «клієнтів» приймали «замовлення» на авто, безпосередні виконавці угону, організатори «відстійників», особи, які переправляли машину до замовника.

На викраденому автомобілі перебивалися номери агрегатів, мінялись державні номерні знаки і з підробленими документами його переправляли через кордон. Під час документування злочинної діяльності ОЗГ працівники внутрішньої безпеки НПУ, за сприяння співробітників патрульної поліції, запобігли вивезенню з України чотирьох викрадених іномарок та вилучили їх.

Так, на Сумщині, за інформацією ДВБ НПУ, патрульні інспектори зупинили «Тойоту», на якій збирався перетнути кордон один із фігурантів ОЗГ. Виявивши ознаки підробки на машині, правоохоронці вилучили її. За пару днів водій звернувся до начальника патрульної поліції з проханням повернути машину за грошову винагороду. Варто зазначити, що на передачу посадовцю поліції хабара зловмисник теж приїхав на автівці з фальшивими номерами.

У результаті спільних заходів працівників внутрішньої безпеки НПУ, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та прокуратури було встановлено особи організаторів угонів, які налагодили міжнародний канал контрабанди викрадених автомобілів.

Під час спецоперації за участі оперативників Одеського, Дніпропетровського, Кіровоградського, Миколаївського, Полтавського, Херсонського та Черкаського управлінь ДВБ НПУ, працівників ГУБКОЗ УСБУ в Одеській області та спецпідрозділу «Альфа», працівників Оперативно-розшукового управління Південного регіонального управління та регіонального центру оперативно-технічних заходів ПРУ Державної прикордонної служби України, бійців полку поліції особливого призначення та слідчих поліції Одещини, працівників  одеської місцевої прокуратури №3 проведено 71 санкціонований обшук на території 5 областей України.

Виявлено та вилучено 8 автомобілів, 2 з яких – Porsche та Mercedes GL перебували у розшуку по базі «Інтерпол» за Італією, 2 – Volkswagen та GMC арештовані  судом та ДВС, 4 автомобілі на яких  пересувались зловмисники – 2 RANGE ROVER, Audi, Mazda 6.

Разом з тим вилучено майже 50 тисяч доларів США, 30,2 тисяч гривень, оргтехніка, мобільні телефони, банківські картки, кілька комплектів номерних знаків України, комплекти транзитних номерних знаків, 21 блок для запалювання автомобілів, 18 блоків управління двигунами, програми для перепрошування автомобілів, документація на автомобілі, різноманітні автодеталі та інше.

Троє головних фігурантів ОЗГ – 37 та 39-річні одесити, 39-річний дніпропетровець ‑ затримані в порядку ст.208 КПК України. Їм вже оголошено підозру за ч. 3 ст. 289, ч.1 ст.358 та ст.290 Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Крім того, перевіряються отримані дані щодо причетності до кримінального бізнесу працівників правоохоронних органів та інших фігурантів ОЗГ для притягнення усіх винних до відповідальності.

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність