Веб-ресурс з інформування щодо втрат ворога «Потерь.НЕТ» запустили в МВС

clock
18.04.2023 15:45

Інформація щодо об’єктивної картини втрат армії рф, незаконних збройних формувань т.зв. «ДНР» і «ЛНР», приватних військових компаній, які брали участь у збройній агресії проти України, відтепер доступна на веб-ресурсі «Потерь.НЕТ» (https://poternet.site/).

Про це в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» 18 квітня ц.р. повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

«Міністерство внутрішніх справ України спільно з Національною поліцією України започаткували збір інформації про воєнних злочинців, які скоїли злочини на території України. Встановлено інформацію про понад 56 тисяч громадян росії, а також представників т.зв. «ДНР» і «ЛНР», які заходили на територію України зі зброєю в руках та загинули тут, - розповів він. - Серед ідентифікованих загиблих також зазначені представники приватних військових компаній та інших військових формувань, які зайшли на територію України».

Ідея проєкту виникла після того, як міністр оборони рф у вересні минулого року озвучив втрати росії у кількості 5 937 осіб, однак, за даними Генерального штабу ЗСУ,  втрати окупантів на той час становили вже понад 50 тисяч осіб.

«Дані почали збирати з відкритих джерел, - зазначив Леонід Тимченко. - Цією діяльністю також активно займаються волонтерські організації, телеграм-канали, об’єктивна картина втрат висвітлюється у ЗМІ та соціальних мережах. Тому було прийнято рішення збирати цю інформацію в одному місці для того, щоб можна було пересвідчитися у реальних втратах ворога, які сьогодні є».

Станом на сьогодні на сайті, який доступний кожному, міститься інформація про 56 827 представників росії, які загинули на території України. На сайті містяться такі дані загиблих: прізвище, ім’я, по-батькові, місце і дата загибелі, а також фотографія (за наявності).

Відвідувачі сайту, зокрема, з території росії також, мають змогу перевірити, чи містяться дані їхніх родичів чи близьких у базі осіб, загиблих на території України. Окрім цього, перевірити інформацію про певну особу можна за допомогою Telegram-бота Потерь.НЕТ (https://t.me/poter_nety_bot), увівши дані загиблого.

«Ми збираємо інформацію з відкритих джерел – з некрологів, зі ЗМІ, в соціальних мережах, в групах пам’яті, які започатковують росіяни у своїх соціальних мережах. Така інформація обробляється аналітиками Національної поліції, а також курсантами Національної академії внутрішніх справ та Харківського національного університету внутрішніх справ, - каже заступник міністра. - Базу постійно доопрацьовують, інформацію отримують щоденно. Наше бажання – отримати інформацію про кожного загиблого та довести кількість ідентифікованих осіб до тієї кількості втрат ворога, яку подає Генштаб ЗСУ».

Також Леонід Тимченко зазначив, що кожен небайдужий громадянин України  може долучитися до наповнення бази. Для цього потрібно зайти на сайт та надіслати на вказану електронну скриньку інформацію про відомі дані загиблого ворога. «Інформацію обов’язково перевірять, і якщо вона підтвердиться, нею доповнять нашу базу даних», - сказав він.

Департамент комунікації

Схожі матеріали