Контраст
Шрифт

Слідчі Нацполіції та СБУ заслухали хід розслідування воєнних злочинів рф

clock
25.06.2022 11:35

Про це йшлося 24 червня під час відеоселекторної наради щодо організації взаємодії органів досудового розслідування Національної поліції та слідчих Служби безпеки України. Захід відбувся під головуванням заступника Голови Національної поліції України – начальника Головного слідчого управління Максима Цуцкірідзе та за участю начальника Головного слідчого управління СБУ Андрія Швеця.

Участь у нараді взяв також перший заступник начальника Головного слідчого управління НПУ Сергій Пантелєєв, заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Олександр Буряк, керівники слідчих територіальних підрозділів Нацполіції та СБУ. 

Максим Цуцкірідзе наголосив, що питання взаємодії слідчих поліції та служби безпеки є максимально важливим в умовах війни:
 «Ми розуміємо, що в кожному регіоні склалася своя індивідуальна ситуація, різна оперативна обстановка, обставини, що призводять до вчинення воєнних злочинів. Загалом маємо три формати: деокуповані території, окуповані та території, де безперервно тривають бойові дії, де ворог щоденно завдає  удари - від ракетних до артилерійських обстрілів. Тому механізм розслідування воєнних злочинів та координації дій між органами досудового розслідування поліції та служби безпеки не може бути одноманітним для всіх, а розроблятися індивідуально з урахуванням всіх обставин».

Відтак заступник Голови Нацполіції наголосив на важливості роботи спільних робочих груп слідчих НПУ та СБУ в процесі розслідування злочинів росії та розроблення алгоритмів спільних дій з реагування, документування, розслідування воєнних злочинів, збору доказів на місцях подій, виходячи із бойової обстановки в конкретному регіоні. Максим Цуцкірідзе додав, що працівники таких робочих груп проходитимуть спеціальне навчання від міжнародних партнерів щодо особливостей документування воєнних злочинів, нюансів застосування норм міжнародного кримінального права.

Начальник Головного слідчого управління СБУ Андрій Швець акцентував на необхідності ефективної взаємодії слідчих підрозділів НПУ та СБУ:

«Саме зараз наші слідчі підрозділи можуть показати належно організовану співпрацю. Дійсно, єдиний алгоритм для всіх регіонів не працюватиме. Тому для кожної області він буде різний, виходячи з обставин».

Управління комунікації Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність