Контраст
Шрифт

Викрито зловмисника, причетного до розсилки завідомо неправдивих повідомлень про замінування об’єктів у Харкові

clock
04.02.2022 12:58

Встановлено, що 39-річний харків’янин може бути причетним до щонайменше 14 анонімних повідомлень про мінування різних об’єктів на території міста, у тому числі Харківської обласної державної адміністрації, Харківського апеляційного суду, міжнародного аеропорту, залізничних та автомобільних вокзалів, а також торговельно-розважальних центрів, надісланих у грудні минулого року.

3 лютого, після чергового повідомлення про мінування, оперативники спецслужби та поліцейські провели операцію з припинення протиправної діяльності зловмисника. У ході обшуку за місцем мешкання фігуранта вилучено комп’ютерну техніку та засоби зв’язку.

Вилучену техніку направлено для проведення комп’ютерно-технічного дослідження, за результатами якого буде вирішено питання щодо повідомлення чоловіку про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, вчинене повторно) Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування перевіряється версія про можливу причетність до організації розсилки завідомо неправдивих повідомлень іноземних спецслужб.

Правоохоронці попереджають, що останнім часом до поширення хвилі псевдомінувань залучають громадян України, які діють з хуліганських мотивів чи заради розваги, не усвідомлюючи до кінця всі можливі наслідки. Зловмисники намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їх думку, забезпечує їм анонімність. Вжитими заходами правоохоронці оперативно встановлюють місце знаходження «анонімних терористів».

За вчинення таких злочинів чинним законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 8 років. Крім цього, зловмиснику доведеться також компенсувати десятки тисяч витрат державних та комерційних установ, що зазнали збитків від його протиправних дій.

Заходи проводились детективами Головного управління Національної поліції в Харківській області та кіберполіцейськими разом зі співробітниками УСБ України в Харківській області під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

Відділ комунікації поліції Харківської області
 

Схожі матеріали
Діяльність