Контраст
Шрифт

Працівники підрозділів комунікації органів системи МВС пройшли навчання у сфері гендерної рівності, принципів безбар’єрності та запобігання домашньому насильству

clock
23.09.2022 18:38

Питання дотримання гендерної рівності, принципів безбар’єрності та запобігання гендерно зумовленому насильству під час повномасштабного вторгнення рф набули нової гостроти. З метою врахування цих викликів, реагування на них та проведення належної комунікації у Міністерстві внутрішніх справ за ініціативи Департаменту моніторингу дотримання прав людини були організовані й проведені навчання для комунікаційників та працівників підрозділів, відповідальних за дотримання прав людини, з МВС, Національної поліції, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Державної міграційної служби.  

Організатори поєднали у навчаннях кілька важливих напрямів. Зокрема, йшлося про гендерно чутливу комунікацію та її вплив на захист прав жінок і викорінення дискримінації. Лекторка Вікторія Карпа, правозахисниця й керівниця «Центру «ЮрФем: освіта», серед іншого акцентувала увагу на викоріненні дискримінації за ознакою статі та сексизму – як мови ворожнечі.  

Окремим напрямом навчань було питання безбар’єрності. Про засади комунікації з питань безбар’єрності та етику спілкування із особами з інвалідністю з учасниками говорили Оксана Збітнєва, виконавча директорка громадської організації «Безбар’єрність» та Світлана Судак із Центру стратегічних комунікацій «Стратком Україна». Основна увага була приділена комунікації державних структур з питань безбар’єрності.  

Особливостям ведення публічної комунікації щодо домашнього насильства і гендерно зумовленого насильства під час конфлікту був присвячений останній блок навчань. Олександра Горчинська з ГО «Жінки в медіа» спільно з учасниками тренінгу обговорила українські кейси, зокрема, сформовані після повномасштабного вторгнення рф.  

«Такі онлайн-навчання у вигляді комплексного тренінгу ми проводимо вперше. Сьогоднішній досвід показує ефективність такого формату. Лектори широко і змістовно виклали важливі аспекти. Про актуальність матеріалу й заходу свідчить кількість питань і предметне обговорення у кожному блоці. Тому розглядаємо можливість продовження аналогічних навчань і залучення ширшого кола учасників», – зазначила Ольга Перунова, заступниця директора Департаменту моніторингу дотримання прав людини МВС.  

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність